Širší vakcíny proti HPV pojišťovny hradí jen třináctiletým

0
1724
proti_HPV
Foto: Pixabay.com

Pediatři třináctileté dívky a chlapce letos proti HPV očkují vakcínami s rozšířenou ochranou bez doplatku. Tedy plně na účet zdravotní pojišťovny. Podmínka je na očkování nezapomenout a do dovršení 14 let dítěte navštívit dětského lékaře.

Plně hrazené vícevalentní vakcíny, které chrání proti infekci více typy HPV, již letos dostaly desetitisíce dospívajících dětí v Česku. Některé rodiče své děti ale zatím očkovat nenechali. Podle lékařů pro děti a dorost pravděpodobně kvůli tomu, že o této možnosti, kterou zavedla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění od ledna 2022, nevědí. A to je škoda. Očkovací látku včetně jejího podání zdravotní pojišťovny hradí pouze třináctiletým dětem, ostatní si ji hradí ze svého.

„U dětí, které budou mít brzy 14. narozeniny, hrozí, že očkování zdarma nestihnou. Je nutné, aby měly alespoň jednu dávku naočkovanou ve 13 letech,“ upozorňuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

Pokud očkování proti HPV ve 13 letech skutečně nestihnou, pak nezbývá, než si vakcínu zaplatit ze svých prostředků. V Česku se podle odhadů proočkovanost proti lidskému papilomaviru [HPV] pohybuje okolo 64 procent u dívek a 42 procent u chlapců.

„Dříve hradily zdravotní pojišťovny očkování proti HPV pouze částečně a rodiče museli za vakcíny s širší ochranou doplácet. Finance hrají podle našich zkušeností také velkou roli v rozhodování rodiče, jestli dítě proti nemoci nechá naočkovat, nebo ne,“ říká dětská lékařka a opakuje, že od ledna 2022 všechny zdravotní pojišťovny proplácejí všechny vakcíny proti HPV v plné výši, včetně jejich podání.

Devítivalentní vakcína dobře funguje u dětí

Podle viroložky Ruth Tachezy z aktuálních studií vyplývá, že devítivalentní vakcína má až 90% účinnost, pokud je podána ještě před setkáním se s HPV virem. To znamená před zahájením pohlavního života. Překlenovací studie u dětí, kdy byli devítivalentní vakcínou očkováni chlapci a dívky ve věku 9 až 15 let a mladé ženy ve věku 16 až 26 let, podle ní navíc ukázala, že dosažené hladiny protilátek proti všem devíti antigenům jsou vyšší u dětí než u mladých žen.

„Proto k maximálnímu efektu vakcín ve smyslu snížení výskytu řady nádorových onemocnění žen a mužů povede především očkování dětí před zahájením pohlavního života,“ vysvětluje Tachezy.

Od ledna 2022 se rozšíří úhrady dobrovolných očkování

Typů HPV, které mohou vyvolat nádory a přednádorové změny děložního hrdla, v populaci dle ní cirkuluje přes 40. Je tak zcela logické, že vakcína, která chrání proti infekci více typy HPV, skýtá komplexnější ochranu.

HPV infekce tady jsou a je tu i hrazené očkování

S HPV viry se v životě setká přes 80 procent sexuálně aktivních mužů a žen. U některých z nich vyvolá nádorové onemocnění. Riziko rozvoje infekce HPV viry dokáže až o 90 procent snížit právě očkování podané před zahájením sexuálního života. A i když se HPV nejčastěji spojuje s rakovinou děložního čípku, vážně ohrožuje také muže i chlapce.

Muži jsou většinou přenašeči HPV virů bez jakýchkoliv projevů onemocnění. Neonkogenní HPV genotypy u nich mohou způsobovat bradavice na genitálu neboli condylomata, ale hlavně mohou nakazit své budoucí partnerky onkogenními typy HPV,“ vysvětluje vedoucí Onkogynekologického centra 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice David Cibula.

Lékaři nabádají k očkování chlapců proti HPV

Podle odborníků je očkování proti HPV bezpečné a reakce na něj jsou minimální. Případné nežádoucí účinky očkování podléhají hlášení ve všech zemích, kde se očkování provádí.

Rakovinu si nikdo nepřeje, namístě je proto očkování

S nádorem děložního čípku má zkušenost i 34letá Veronika z Brna. Na otázku, proč se nenechala proti HPV virům dříve naočkovat, pak odpovídá.

„Zpětně lituji, že jsem se v minulosti proti HPV nenechala očkovat. Neměla jsem o vakcíně žádné informace a o rizicích HPV jsem se dozvěděla až příliš pozdě. Očkovat určitě nechám svého syna,“ říká mladá žena, která si diagnózu rakoviny děložního čípku od onkologů vyslechla zhruba před rokem.

„Na pohotovost mě přivedlo masivní krvácení mimo menstruaci a série vyšetření odhalila právě rakovinu. Předtím jsem žádné zdravotní potíže neměla. Lékaři mi vyoperovali dělohu a vejcovody,“ popisuje Veronika.

Rakovinotvorné buňky ale zasáhly i uzliny. Následovalo tak ozařování a léčba chemoterapií. V současné době je onemocnění v klidové fázi, jak říká Veronika, bez příznaků.

HPV patří k nejčastěji sexuálně přenosné infekci. S některým typem viru z této skupiny se setká na 80 procent populace. Mimo sexuální abstinenci je podle lékařů nejúčinnější prevencí očkování.

„Ve své ordinaci pacientům nejčastěji sděluji diagnózu genitálních bradavic nebo přednádorových a nádorových stavů. I přes osvětu o hrozbách HPV se ale bohužel stále setkávám s velkým počtem nových pacientů v pokročilých stadiích nemoci,“ říká gynekolog Michal Mihula z Městské nemocnice Ostrava.

Rakovině pohlavních orgánů brání prevence a očkování

Podle lékařů jsou muži ve stejném riziku jako ženy se HPV infikovat. Většinou si tělo s infekcí samo poradí bez dalších následků. V některých případech ale dochází k rozvoji závažných onemocnění, často pak ke zmiňované rakovině.

Specialisté proto doporučují dívky a chlapce očkovat ještě před začátkem jejich sexuálního života. Vhodná je k tomu například 13letá preventivní prohlídka. Lékaři totiž předpokládají, že v tomto věku není dítě ještě sexuálně aktivní. Navíc existují studie, které potvrzují, že si právě v tomto období tělo vytvoří nejvíce protilátek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here