KOC FN Bulovka získalo specializaci k onkourologii

0
908
onkourologii
Primář Urologického oddělení FN Bulovka Otakar Mareš, který zastává i vedoucí funkci Centra specializované onkourologické péče. / Foto: FN Bulovka

Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice Bulovka se rozšířilo o specializaci v onkourologii. Tamním lékařům se podařilo získat statut Centra vysoce specializované péče v tomto oboru.

Centrum vysoce specializované onkourologické péče získala FN Bulovka letos v květnu. Získání statutu rozšiřuje působnost tamního Komplexního onkologického centra [KOC], které v nemocnici funguje od roku 2019.

K náročnějším uroonkologickým výkonům jsou pacienti přijímáni na základě doporučení uroonkologického konzilia KOC. Lékaři z Urologie například velmi úzce spolupracují s Ústavem radiační onkologie, ale i s dalšími odděleními či klinikami napříč celou nemocnicí tak, aby byla našim pacientům poskytnuta komplexní lékařská péče,“ říká primář Urologického oddělení FN Bulovka Otakar Mareš, který zároveň zastává vedoucí funkci Centra specializované onkourologické péče.

Součástí nově uznaného Centra je jednotka intenzivní péče [JIP] se šesti lůžky. 25 lůžek na oddělení funguje ve standardním režimu. V provozu je od loňského roku. Lékaři a ostatní zdravotníci v ní pečují o pacienty po náročných uroonkologických a rekonstrukčních výkonech. O pacienty s vážným poraněním uroaparátu nebo při ohrožení jejich života, například urosepsí.

Urologické oddělení FN Bulovka provádí

  • Operace pro urolitiázu: operaci kamenů v močových cestách lékaři provádí endoskopicky a perkutánně, miniinvazivně, tedy bez chirurgických řezů na těle.
  • Výkony pro nezhoubné onemocnění prostaty, takzvaná hyperplázie prostaty: ve většině případů zákrok lékaři provádí rovněž miniinvazivně, endoskopicky, z přístupu přes močovou trubici.
  • Nádory močového měchýře: lékaři je standardně ošetřují endoskopicky, u pokročilých nádorů s nutností odstranění měchýře provádí operace s náhradou močového měchýře.

Nádor močového měchýře stíhá hlavně muže a kuřáky

  • Operace na ledvině pro nádorová onemocnění: operaci lékaři primárně řeší laparoskopicky, pokročilé nádory ledvin pak operují chirurgickým řezem na břiše.
  • Radikální prostatektomie pro karcinom prostaty s dobrým výsledkem onkologickým i funkčním;
  • Plastické operace předkožky: cirkucise a další operace na mužském genitálu.
  • Vasektomie: výkon lékaři provádí jen na žádost pacienta.

Specializovaná péče v onkourologii si žádá investice

Udělení statutu Centra vysoce specializované péče, i té onkourologické, vyžaduje nemalé investice do vybavení a odborného personálu. Podle ředitele FN Bulovka Jana Kvačka některé z přístrojů Urologického oddělení stačilo obnovit, některé modernizovat a některé za nemalé finance i dokoupit. A speciální přístroje si vyžadují i zdatnější personál.

Oddělení jsme personálně posílili tak, aby odbornost i počet lékařů a nelékařského zdravotnického personálu odpovídal všem požadavkům na vysoce specializované centrum. Urologie je jedním z klíčových oborů Bulovky,“ říká ředitel Kvaček.

Přístrojové vybavení Urologického oddělení FNB v roce 2021
Počet přístrojů 17
Laparoskopická věž s 3D rozlišením Aesculap 3D
Jednotka pro hemokoagulaci Generátor Orion FT
Sonografický přístroj s abdominální, transrektální, „small parts“ sondou a softwarem pro provádění biopsie prostaty s NMR fúzí Flex Focus 500+8818 snímač transrektální se 3 rovinami
Sonografický přístroj s abdominální sondou a doplňkem umožňujícím cílenou punkci a s laparoskopickou sondou Flex Focus 800+8666-RF laparoskopický a 8816 peroperační snímač
Cystoskop rigidní 4 ks Olympus
Cystoskop flexibilní 3 ks Olympus CYF 5
Ureteroskop flexibilní 1 ks Olympus URF P7
Dostupnost peroperační skiaskopie Siemens Uroskop

[Zdroj: FN Bulovka]

Že se investice do urologické kliniky FN Bulovka vyplatí, dokládají nemalé počty pacientů s operovaným zhoubným urologickým nádorem. Jen loni jich lékaři na oddělení nově diagnostikovali 321 pacientů. Chirurgickou operaci podstoupilo 118 z nich.

Provoz Urologického oddělení FNB 2020 2021
Provedené operace 1 155 1 559
Hospitalizovaní pacienti 1 051 1 523
Ambulantní ošetření 7 362 6 609

[Zdroj: FN Bulovka]

V současné době vedení nemocnice jedná o pořízení moderního operačního robota. Jeho nákup už schválila přístrojová komise ministerstva zdravotnictví. Operovat by s jeho pomocí mohli lékaři urologické kliniky FN Bulovka v příštím roce.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here