Úpravu prsou ženám zaplatí i pojišťovna, nikoli ale všem

0
12954
uprava_prsou
Foto: Pixabay.com

Úpravu prsou kvůli nespokojenosti s jejich velikostí a tvarem zdravotní pojišťovny klientkám nezaplatí. Důvod k úhradě jsou zdravotní potíže, často po onkologické léčbě prsou nebo pro jejich extrémní velikost. Jinak si výkony platí ženy ze svého.

Plastickou operaci prsou tuzemské zdravotní pojišťovny klientkám hradí jen ze zdravotních důvodů, ne kosmetických. Stejně tak revizní lékař pojišťovny neschválí proplacení výkonu klientkám, které tvrdí, že jim velikost či tvar prsou způsobuje psychické potíže. Ani v tomto případě nejde o zdravotní důvod hodný k indikaci úpravy na účet smluvní pojišťovny.

„Za zdravotní důvody jsou považovány například případy, kdy pro pacientku představuje velikost jejích prsou prokazatelné zdravotní riziko. Jedná se o recidivující, úporné bolesti zad, které jsou fyzioterapií a cvičením nezvladatelné z důvodu přetížení krční a hrudní páteře vlivem nadměrné hmotnosti prsou,“ přibližuje důvody k hrazené plastické úpravě prsou tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Dle ní pojišťovna plně hradí rekonstrukce prsu či prsou po jejich úplném nebo částečném odstranění kvůli nádoru. Anebo kvůli vrozenému riziku onkologického onemocnění.

„Výkony provádějí pouze kliniky, které jsou smluvně navázány na příslušnou zdravotní pojišťovnu. Zároveň si pacientka nemůže vybrat plastického chirurga sama, ale je jí přidělen pojišťovnou,“ dodává k úpravě prsů hrazených z pojištění lékařka plastické chirurgie Věra Šatánková.

Doporučení od lékaře posuzuje ještě revizní lékař

K úpravě prsu či prsou takzvaně na pojišťovnu pacientku doporučuje vždy lékař, a to jen v zákoně vyjmenovaných odbornostech. Doporučení schvaluje ještě revizní lékař smluvní pojišťovny klientky, která o úhradu výkonu žádá.

Pacientky po onkologické léčbě a s vrozenou vadou prsu a hrudníku k operaci indikuje onkolog nebo plastický chirurg [v odbornosti 631 – skupina 3].

„V případě vrozených vad a deformit může být pacientce provedena autotransplantace tukové tkáně do 100 ml,“ dodává mluvčí VZP ČR.

Operace prsů patří k častým výkonům plastických chirurgů

Ke zmenšení prsů pacientky s takzvanou gigantomastií neboli extrémní velikostí prsou doporučuje neurolog, ortoped nebo mamolog.

Před samotnou operací podstupuje pacientka předoperační vyšetření. Čeká ji laboratorní analýza krve a moči. Dále EKG a vyšetření praktickým lékařem. Vhodné je podle lékařů pacientku před plastickou operací prsou vyšetřit také na mamografii.

Úprava prsou je jedničkou v plastické chirurgii

V ostatních případech si úpravu prsou ženy platí z vlastních prostředků na klinikách plastické chirurgie. Právě úprava prsou je celosvětově jednička v oboru plastické chirurgie. Vůbec nejoblíbenějším zákrokem pak zůstává jejich zvětšování. Na druhém místě je liposukce, operace horních a dolních víček [blefaroplastika], úprava nosu [rhinoplastika] a operace břicha [abdominoplastika].

Jaké jsou operace prsů 
  • Augmentace – zvětšení prsou implantáty
  • Zvětšení prsou vlastním tukem
  • Mastopexe – modelace prsou, vytvarování, zvednutí
  • Redukce prsou – zmenšení
  • Výměna prsních implantátů
  • Úprava asymetrie prsou
  • Úprava prsních dvorců, vpáčené bradavky

Nejvíce chirurgických a kosmetických zákroků provádí kliniky ve Spojených státech, Číně, Brazílii, Indii, Mexiku a Japonsku. Z evropských zemí si drží prvenství Německo, Itálie a Španělsko. Druhy zákroků se v každé zemi liší. Ve Spojených státech je nejčastějším zásahem zvětšování a modelace prsů. V asijských zemích v plastické chirurgii vedou operace očních víček a modelace čelisti.

Kvalitní implantát není laciný implantát

Základní cena plastické operace začíná na částce 40 tisíc korun. Cena samotného implantátu se odvíjí od doporučení lékaře. Ceny u něj začínají na zhruba 20 000 Kč za jeden. Nejpoužívanějším materiálem zůstává již desítky let silikon.

„Zatím se nenašel tělem lépe snášený materiál. V minulosti se používaly implantáty z jiných materiálů. To bylo spojeno s mnoha komplikacemi. Prso mohlo být tvrdé, objevovaly se deformace až nekrózy kůže. Naproti tomu silikon je podstatně měkčí a zaručuje i výrazně lepší pohmatové vlastnosti,“ vysvětluje Věra Šatánková.

Trendy v estetické medicíně určují i sociální sítě

Žádný materiál dle ní 100% nezaručí, že nedojde ke komplikacím. I proto žena chodí na pravidelné kontroly, nejlépe ve dvouletých intervalech. Standardně si prohlídky pacientka hradí sama. Cena za jednu prohlídku se pohybuje od 500 korun výše.

K častým otázkám žen zvažující úpravu prsů patří možnost kojení. Podle lékařů implantát kojení nijak nezamezuje. Uložen je totiž pod prsní žlázou nebo pod žlázou a svalem. Nenarušuje proto činnost žlázy, její funkci ani produkci mléka mlékovody. Chirurg při operaci nezasahuje ani do mléčné žlázy, ani do mlékovodu. Ženy s implantátem tak kojí stejně jako ženy bez něj.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here