USA zbrojí na podzim. Proti covidu očkují děti do pěti let

0
843
USA
Foto: Pixabay.com

USA začínají tento týden očkovat proti covidu-19 děti od šesti měsíců věku. Vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech již pro ně schválili tamní lékoví regulátoři. V Česku se zatím očkují pouze děti starší pěti let.

Koncem minulého týdne schválil očkovací látku proti covidu-19 pro malé děti Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. Následující den ji ke schválení jednoznačně doporučil tým expertů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC]. Informaci přinesla agentura DPA. Podle ní se s očkováním proti covidu u dětí od šesti měsíců věku v USA začne již 21. června. Nyní se čeká na formální podpis schvalovacího protokolu od šéfky CDC Rochelle Walenské.

USA proti covidu-19 očkují děti od šesti měsíců

Dosud se vakcínou společností Pfizer/BioNTech v USA očkovaly stejně jako v zemích EU jen děti starší pěti let. Očkovací látka SpikeVax od Moderny se ve Spojených státech podává pouze zájemcům starším 18 let. Minulý týden se ale poradní orgán FDA vyslovil pro schválení i této vakcíny pro děti a dospívající ve věku od šesti do 17 let.

Přestože mnoho rodičů ve Spojených státech chce nechat své děti proti covidu-19 očkovat, není jasné, jak silný bude o vakcínu pro děti mladší pěti let zájem. Preparát Pfizer/BioNTech v říjnu americké úřady povolily pro děti ve věku pět až jedenáct let. Zatím je plně očkováno jen asi 29 procent této věkové skupiny, připomíná agentura Reuters.

CDC: Covid očkování nestojí za smrtící hepatitidou u dětí

V zemích EU není v současné době pro děti mladší pěti let schválena žádná z vakcín proti covidu-19. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] aktuálně posuzuje, zda může být vakcína SpikeVax od Moderny schválena i pro děti mladší pěti let. U očkovací látky výrobců Pfizer/BioNTech takový přezkum ještě ani nezačal.

Vakcínu proti covidu-19 společností Pfizer/BioNTech pro unijní země EMA schválila ve dvou formulacích. A to 10 mcg pro děti ve věku 5-11 let [0,2 ml každá dávka] a 30 mcg pro děti od 12 let a dospělé [0,3 ml každá dávka].

Očkování mRNA látkami je účinné a bezpečné

Zástupci odborných společností [Česká vakcinologická společnost, Česká pediatrická společnost ČLS JEP a Odborná společnost praktických dětských lékařů, pozn. red.] ve svém společném doporučení uvádějí  výsledky klinických studií očkovací látky proti covidu-19. Data z těchto studií potvrzují vysokou imunogenitu očkování u dětí ve skupině 12 až 15 let a stejně tak i u dětí ve věku pět až jedenáct let.

„Ve velkých klinických studiích i během postregistračního sledování je prokázána účinnost mRNA vakcíny v prevenci symptomatické PCR potvrzené nemoci covid-19 u dospělých více než 90 procent. Stejně vysoké účinnosti bylo dosaženo i ve všech dětských klinických studiích, včetně dětí od pěti let věku očkovaných nižší dávkou [účinnost 90,7 %],“ tvrdí lékaři v doporučení s tím, že u očkovaných dětí s průlomovou infekcí byl pak její průběh mírnější než v kontrolní neočkované skupině.

Riziko myokarditidy po podání mRNA vakcíny je vzácné  

Klinické studie dětské varianty vakcíny proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech podle lékařů prokázaly vedle účinnosti i to, že jsou bezpečné a očkovanými dobře tolerované. Ve třetí fázi klinických testů, na základě jejíchž výsledků tuto vakcínu Evropská komise na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] podmínečně registrovala, vědci nezjistili žádné závažné nežádoucí účinky. A to jak u adolescentů, mladistvých, tak i u dětí ve věku pět až jedenáct let.

„Běžné nežádoucí účinky jsou u dětí podobné jako u dospělých frekvencí i intenzitou. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou bolest v místě vpichu, únava a bolest hlavy,“ upozorňují odborné společnosti.

Dle doporučení se vzácné nežádoucí reakce dále sledují

Ve svém doporučení lékaři i zmiňují, že rozsah dětských klinických studií neumožňuje zachytit vzácně se objevující nežádoucí účinky. Proto dle nich úřady bezpečnost vakcín sledují i po jejich registraci. Uvádí tak alespoň údaje získané z doby očkování dětí ve Spojených státech, Izraeli a Velké Británie, kde se již děti od pěti let proti covidu-19 očkují.

„Během postregistračního sledování byly v USA, Izraeli a Spojeném království hlášeny případy myokarditid a perikarditid. A to mnohem častěji u mladších osob mužského pohlaví a častěji po druhých dávkách mRNA vakcín a byla jednoznačně prokázána jejich souvislost s vakcinací,“ píší v doporučení čeští odborníci.

NEJM: Pro úspěch očkování proti covidu je nutná důvěra

Po prodělaném onemocnění covid-19 se může dle odborného doporučení očkování odložit o tři až šest měsíců. Stejná možnost platí i pro dokončení očkovacího schématu [aplikace druhé dávky, pozn. red.], kdy se onemocnění potvrdilo po podání první dávky vakcíny.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here