Vládní sleva na jízdné pro invalidy budí rozpaky

7
11334
jizdne
Ministr dopravy Martin Kupka [uprostřed] seznamuje veřejnost s 50% slevou na jízdné pro invalidy 3. stupně / Foto: Úřad vlády ČR

Invalidé 3. stupně začnou od července jezdit ve vlacích a linkových autobusech za polovinu ceny. Otázka je, kolik z nich 50% slevu na jízdné využije, když je jejich pracovní schopnost snížena o více než 70 procent.

Poloviční slevu na jízdenky ve vlacích druhé třídy a v linkových autobusech mají od 1. července nově i lidé s uznanou invaliditou třetího stupně. Na rozdíl od studentů a žáků do 26 let a seniorů nad 65 let se u nich 50% sleva ale nevztahuje na městskou hromadnou dopravu. O rozšíření skupiny s nárokem na slevu rozhodla na svém jednání [22.6.] vláda Petra Fialy [ODS].

„Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Ten dostane buď na pobočce OSSZ nebo o něj může požádat elektronicky na ePortálu ČSSZ,“ informuje v tiskové zprávě Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV].

Dodává, že na úřadu může QR kód vyzvednout i k tomu zmocněná osoba. Což je docela vhodné upozornění. Lidé v třetím stupni invalidity totiž bývají často vážně nemocní.

50% sleva na jízdné pro invalidy 3. stupně je zvláštní

Otázka pak je, kolik ze zhruba 100 tisíců lidí s vážným a trvalým hendikepem, kterých se novinka bude dle ministra dopravy Martina Kupky [ODS] týkat, se skutečně dopravuje vlakem nebo linkovým autobusem.

Uznání invalidity ve třetím stupni totiž dle České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ], jejíž posudkoví lékaři žádosti o invalidní důchody posuzují a rozhodují o jejich přiznání či nikoli, podmiňuje pokles pracovní schopnosti. A invaliditu třetího stupně uznají pouze těm lidem, u kterých kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu poklesla jejich pracovní schopnost nejméně o 70 procent.

Vláda jedná o letošním dofinancování sociálních služeb

Pro představu lidé s uznanou invaliditou třetího stupně trpí třeba těžkým omezením pohyblivosti. Velmi těžkou poruchou imunity či těžkými imunodeficity s rozsáhlými a opakovanými nebo trvale aktivními infekčními komplikacemi. Dále jde o dialyzované pacienty, pacienty se syndromem diabetické nohy, se závažnými srdečními onemocněními. Anebo obézní pacienty s BMI nad 45.

Invalidní ve třetím stupni bývají i lidé se závažnými psychickými poruchami, depresemi, úzkostnými stavy. Poruchami myšlení či lidé s mentálním postižením středně těžkého a těžkého stupně a další. V podstatě jde o pacienty s velmi vážnými psychickými nebo fyzickými onemocněními, často i obojím. A veřejným hromadným prostředkem proto necestují vůbec. Anebo jen velmi vzácně. To i vzhledem dostupnosti těchto dopravních prostředků v Česku třeba pro imobilní osoby.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

S ohledem na aktuální rychlý růst cen potravin, pohonných hmot a energií by dle pozorovatelů i tito lidé více ocenili pomoc od státu ve formě zvýšení sociálních podpor, které by zmírnily tlaky na jejich běžné měsíční výdaje. Lidé ve třetím stupni invalidity totiž patří k vůbec těm nejzranitelnějším. Oproti zdravým lidem se totiž nemohou o své živobytí postarat sami.

Veronika Táchová

7 KOMENTÁŘE

  1. No co to je, opravdu si z nemocných lidí dělají ,, kosočtverec” To je něco podobného jako s vrácením peněz za léky. Jenom někdo pozapomněl, že ty opravdu drahé léky, které jsou nezbytné, aby člověk vůbec přežíval , nespadají do skupiny léků, na které se nevztahují kompenzace. A tak to je skoro se vším .Prostě Česko

    • No tak ať táhnou na Ukrajinu a nechválí se tady tím, že hází nemocným lidem ,,klacky pod nohy” Hnus. I za těch ,,zlejch komunistů” bylo nemocným lépe 75% sleva na jízdném, pokud ho tedy vůbec mohli využít, ale benzín stál 8 Kčs a dávali 200 Kčs na pomoc. Nyní ze 75% slevy to dají na 50% , příspěvek na pomoc / na benzín/ 550 Kč a benzín stojí 48 Kč a víc a s tím se ještě chválí. Opravdu máme divnou vládu, pokud jim ani toto ještě nedošlo. Opravdu, jak nemusím Babiše, tak minimálně v tomto má pravdu.

  2. Rači ať zvednou příspěvek na mobilitu a pomůže to všem!!!. Jedná cesta do špitálu a 550 na měsíc je fuč.Ať se nad tím ve vládě zamysli,vlastně jim to nemyslí.

  3. Vláda už se zamyslela a poskytne příspěvek na lázeňský pobyt, zesnulým občanům. Ovšem, budou si muset požádat osobně.

  4. Tato vláda nemá o reálném životě nemocných a postižených žádnou představu.Je jim naprosto jedno,jak tito lidé doslova přežívají.A nemíní to ani nijak změnit.MILAN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here