VZP ČR zvýšila příspěvky na diety i pro diabetiky

5
12338
VZP
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

V reakci na rychlé zdražování zvýšila Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR] příspěvek na bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu. Více peněz nově dostanou i diabetici. A vyšších příspěvků se zřejmě dočkají i klienti ostatních pojišťoven.

O zvýšení jmenovaných příspěvků rozhodla na svém jednání v pondělí 27. června Správní rada VZP ČR. K navýšení zmiňovaných třech příspěvků s platností od 1. července 2022 ji přiměla vysoká inflace, která v Česku v květnu dosáhla 16 procent.

Vzhledem k rostoucím cenám zboží způsobeným vysokou inflací navrhujeme navýšení příspěvků u programů, kde je růst cen nejvíce patrný. To je mimo jiné právě u speciálních dietních potravin,“ potvrdil náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům Ivan Duškov.

Vyšší příspěvek dle něj pacienty s bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietou spíše přiměje dodržovat dietní omezení a doporučení od lékařů. Klienti pojišťovny s doporučenou bezlepkovou dietou od lékaře si od července polepší o dva tisíce korun. Ročně tak nově na potraviny bez obsahu lepku dostanou od VZP ČR až osm tisíc korun.

Zdražování VZP ČR přimělo ke zvýšení tří příspěvků

Pacientům s indikovaným dědičným metabolickým onemocněním pojišťovna přispěje na nízkobílkovinnou dietu dvanáct tisíc korun, dosud to bylo deset tisíc korun.

„Oba příspěvky na speciální dietní potraviny či obědy jsou určeny dětem do 18 let a studentům do 26 let,“ upozorňuje tisková mluvčí VZP ČR Viktorie Plívová.

Příspěvky pojišťovna vyplatí ve dvou termínech. A sice od 1. července do 31. srpna. A pak od 1. listopadu do 31. prosince. Navýšené roční příspěvky jsou:

  • Na bezlepkovou dietu: 8 000 Kč.
  • Na nízkobílkovinnou dietu: 12 000 Kč.
  • Pomůcky pro diabetiky: 3 000 Kč.

Absence bezlepkové diety u celiaků zvýší riziko rakoviny

A od července dostanou od pojišťovny vyšší příspěvek i lidé s diabetem. Na zdravotní pomůcky pro prevenci zhoršení nemoci přispěje VZP ČR o dva tisíce korun více, nově tedy tři tisíce korun. A oproti příspěvku na bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu o něj smějí požádat děti i dospělí. Přičemž jej využijí na nákup jedné i více pomůcek nebo speciálních služeb. Například na dezinfekční potřeby, jehly k inzulinovým perům, testovací proužky nebo třeba i pedikérské ošetření.

Vyšších příspěvků na prevenci se přitom možná dočkají i klienti zbývajících zdravotních pojišťoven. Předseda Správní rady VZP ČR Tom Philipp [KDU-ČSL] po jednání rady na sociální síti Twitter  informoval, že ve Sněmovně se svými kolegy podal návrh na navýšení finančních prostředků ve fondech prevence všech tuzemských zdravotních pojišťoven.

„Umožní to zvýšit a rozšířit programy prevence – například důležité péče o nohy u diabetiků,” vysvětlil záměr Tom Philipp.

Fondy prevence zdravotních pojišťoven

Z fondů prevence pojišťovny standardně přispívaly svým smluvním klientům například na nepovinná, ale doporučená očkování, vyšetření nebo sportovní a rehabilitační aktivity. Ve fondu mají pojišťovny peníze nikoliv z vybraného pojistného na zdravotní pojištění, ale plní je z dalších zdrojů. Převážně pak z penále, pokut nebo přebytků z hospodaření.

VZP ČR nejvíce chybuje ve fondu prevence, uvedl NKÚ

Výjimku přinesla pandemie covidu, kdy zdravotní pojišťovny mohly převést peníze na úhrady testů pro pracovníky ve firmách a OSVČ na fondy prevence ze základního fondu veřejného zdravotního pojištění. Umožnila jim to novela zákona, kterou loni v březnu schválila tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO]. A to přesto, že z fondu prevence pojišťovny směly do té doby nad rámec zdravotní péče hradit výhradně zdravotní služby, které mají prokazatelný preventivní, diagnostický nebo léčebný efekt.

–VRN–

5 KOMENTÁŘE

  1. Jakým způsobem mohu dostat příspěvek od VZP jsem 20 let diabetičkou. Mám o něj požádat nebo ho dostanu automaticky. Děkuji

  2. jakym zpusobem mohu dostat prispevek kdyz jsem pojisten u pojistovny ministerstva vnitra cr jsem diabetik 6 let

  3. Vážení, to je příspěvek na pomůcky. Pokud si něco koupíte (desinfekce, proužky, …) za své peníze, s účtenkou přijdete na pobočku VZP a tam vám to proplatí. Nejedná se o příspěvek, který byste pravidelně dostávali.

  4. Dobrý den,měla bych dotaz.Jaký druh krému na nohy pro diabetika proplácí v rámci programu pojišťovna?Děkuji

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here