Komunikace ministerstva ke covidu je děsivá, řekl Grubhoffer

2
14182
Ministerstvo zdravotnictví vítá předsednictví ČR Radě EU a vyjadřuje podporu Ukrajině. Mezitím v Česku rostou počty covid pozitivních pacientů a veřejnosti radí, jak zvládnout covid, náměstek ministra, absolvent bakalářského stupně programu Marketing a Management na Západočeské univerzitě v Plzni, Josef Pavlovic. / Foto: MZ ČR

Zhruba každý čtvrtý laboratorní test na koronavirus v ČR je pozitivní. To značí šíření viru v populaci. Podle ministerstva zdravotnictví jsme v dobrých číslech a nehrozí dopad na zdravotní péči. Podle jiných je komunikace ministerstva děsivá.

Denně se v Česku na koronavirus laboratorně otestují zhruba čtyři tisíce až šest tisíc lidí, většinou na doporučení lékaře, kdy test zaplatí zdravotní pojišťovna. A zhruba 25% míra pozitivity dle odborníků ukazuje na nezanedbatelné šíření viru v populaci.

Zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] proto ale mají vysvětlení. Vzestupný trend nakažených koronavirem je ve většině zemí EU. Což, jak uvádí, souvisí s šířením nových subvariant omikronu. A ty se svou nakažlivostí přibližují viru spalniček, které patří k vůbec nejnakažlivějším virovým onemocněním.

Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

„Zdravotní dopad šíření nákazy v České republice je zatím mírný. Nedochází k nárůstu počtu těžkých případů v nemocnicích. Systém řídícího týmu ministerstva zdravotnictví je na zvyšující se čísla připraven,“ uvádí ve své tiskové zprávě MZ ČR.

Současně dodává, že v České republice se zvyšuje pravděpodobnost rizikových kontaktů v populaci, a to i pro potenciálně zranitelné skupiny.

Náměstek Pavlovic říká, jsme v dobrých číslech

Dopady onemocnění covidu-19, jak připomněl na dnešní [1.7. 2022] tiskové konferenci MZ ČR náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti], významně snižuje očkování. A na rostoucí čísla je dle něj připraven systém řídícího týmu ministerstva zdravotnictví.

„Ministerstvo zdravotnictví je v neustálém kontaktu s Národním institutem pro zvládání pandemie i Centrálním řídícím týmem, které se pravidelně scházejí. Ti celou situaci důkladně mapují na základě dostupných dat,“ řekl náměstek Pavlovic.

Český Kochův institut má 5 odborných skupin a 49 členů

Zátěž populace dle něj roste ve všech regionech. Přičemž dvojnásobný růst hygienici evidují v metropoli. Což dle Pavlovice indikuje, že zatím nejsme na vrcholu růstu a dá se usuzovat, že i v ostatních regionech budou v následujících týdnech počty nakažených růst.

Byť se dle něj zvyšuje i počet hospitalizovaných osob s covidem, tak se ale nijak zásadně nezvyšují počty lidí na intenzivních lůžkách.

„Letní vlna by neměla mít dopad do zdravotní péče, jsme stále v dobrých číslech,“ ubezpečil veřejnost absolvent bakalářského stupně programu Marketing a Management na Západočeské univerzitě v Plzni Josef Pavlovic.

Zároveň lidem doporučil nosit roušky, především pak ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách. Těm, kdo mohou, pak přejít na home office, anebo se do práce dopravovat individuálně. Dodal i informaci, že čtvrtou dávkou, jinak řečeno druhou posilovací, se budou lidé moci naočkovat na podzim. Rizikové skupiny zřejmě už v srpnu.

Komunikace ministerstva je děsivá, říká odborník

Letní vlnu koronaviru nepovažuje za překvapení ředitel Biologického centra AV ČR a biochemik a předseda Učené společnosti České republiky Libor Grubhoffer. Navíc v době, kdy se nemoc již několik týdnů rozšiřuje v západních zemích Evropy.

„Není důvod si myslet, že by léto mělo být obdobím, kdy by nás toto respirační onemocnění mělo nějakým způsobem minout,“ řekl v komentáři na televizní stanici ČT24 Grubhoffer.

Koronavirus stejně jako jeho omikron subvarianty nejsou dle něj adaptované výhradně na podzimní měsíce, jako to u většiny respiračních virů bývá.

„Když má virus někde optimální podmínky k namnožení, tak se zkrátka namnoží,” uvedl s tím, že na šíření nákazy ale je česká společnost podstatně více připravena než před rokem.

Covid předběhl podzim, s příznaky se k lékaři ale nechodí

I přesto je dle něj opatrnost a dodržování základních hygienických pravidel ze strany veřejnosti zcela zásadní. V tomto ohledu pak považuje komunikaci ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR doslova za děsivou.

„Způsob, jakým na to upozorňuje ministerstvo zdravotnictví, je děsivý. V tom má obrovské rezervy,“ vyjádřil svůj názor v ČT24 Libor Grubhoffer s tím, že tématu by se dle něj měl úřad věnovat průběžně, nikoli jednou tiskovou konferencí.

Lituji každého úmrtí kvůli covidu, říká Zdeněk Hostomský

Opatření, jako je domácí izolace v případě pozitivity, nošení respirátorů v místech, kde je více lidí nebo ve zdravotnických zařízeních, by dle jeho názoru měli lidé dodržovat dobrovolně a podle svého úsudku.

K zamezení šíření viru ať už v létě, nebo na podzim pak dle něj přispívá i domácí otestování se AG testem a pravidlo, že při pozitivitě zůstanou lidé doma. Tedy v ústraní od ostatních lidí. A ne jak se dnes běžně stává, že lidé po pozitivním výsledku vyrazí k praktickému lékaři nebo na další testování do odběrového místa. Navíc často veřejnou dopravou a bez ochranného respirátoru.

„To je předpoklad pro masivní šíření koronaviru,“ shrnul jasně Grubhoffer.

Pokud ministerstvo nepřikročí k řízenému testování, pak leží veškerá prevence stejně na zodpovědnosti každého z nás, upozornil Libor Grubhoffer.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Ježišmarjá. Již v první a druhé vlně kovidu bylo běžné, že se lidé museli sami dopravit na odběrové místo k testování. A často autobusem. A to nejen při rýmě, ale i když jim bylo opravdu zle. Kdo byl v práci pozitivní na antigen, měl dvě možnosti. Buď mu tamtéž udělali PCR test a on jel domů čekat na výsledek. Nebo na ten PCR musel zajet na testovací místo. Mnohý veřejnou dopravou. Tehdy to nevadilo, nyní ano?

    • Přesně tak. Mě na tom článku zaujaly spíše informace, že zdravotnictví není výrazně zasaženo a že nakažlivost viru vzrostla. Pamatuji si, a to už bude brzy dva roky, že odborníci (ne ti, kteří byli stále v TV) říkali, že to takto nakonec dopadne. Protože virus, který má drastické následky na zdraví nositele se současně může jen obtížně šířit, jelikož zasažený člověk brzy ulehne a nezřídka i zemře. Ale takový, který je velmi nakažlivý, ale výrazně zdraví neovlivní, tak je nositelem naopak mohutně šířen. A tatové viry pak ve všeobecnosti mezi nositely výrazně přavažují až nakonec převáží zcela. Když si to spojím s informací, kterou jsem četl před několika týdny, že na Slovensku statisticky klesla, oproti předchozím předcovidovým letům, úmrtnost, tak toto vše do sebe přesně zapadá. Ti, kteří by umírali letos a příští rok, tak už zemřeli, buď na covid, nebo s ním a ti, kteří kteří přežili, tak jsou nyní šiřiteli variant sice výrazně nakažlivějších, ale současně méně zdraví ohrožujících. No a protože jsou tu s námi stále, mají imunitní systém v daleko lepší kondici, než ti zemřelí. Proto v nemocnicích žádné zásadní problémy nejsou. Mně to tedy do sebe zcela zapadá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here