Marian Jurečka: Levnější jízdné pro invalidy zdražování neřeší

1
1449
jizdne
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zavedení 50% slevy na jízdné pro invalidy 3. stupně je systémovou změnou nikoli opatřením, které zmírňuje dopady inflace. Pro ZdraveZpravy.cz to potvrdil ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Lidé by vítali i vyšší příspěvek na mobilitu.

Poloviční jízdné v autobusové a železniční dopravě pro osoby ve třetím stupni invalidity platí od 1. července. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky zlevněné jízdné znamená spíše systémovou změnu než opatření, které má zmírnit dopady zdražování na lidi s vážným zdravotním hendikepem.

„Byla to nesystémovost, že tato skupina osob na slevu principiálně nárok neměla,“ vysvětlil důvody pro zavedení slevy Jurečka pro ZdraveZpravy.cz na akci k představení novinek v cestování bez bariér na pražském hlavním nádraží.

Jinak řečeno, k narovnání nároku na zlevněné jízdné pro lidi ve třetím stupni invalidity by dle něj došlo i přes současné zdražování.

„Věc jsme diskutovali již v lednu, před válkou na Ukrajině,“ dodal.

Zároveň uznal, že cestování veřejnou hromadnou dopravou osoby ve třetím stupni invalidity nelimitují ani tak finance jako spíše technické zázemí. Jinak řečeno, že cestující především s fyzickým zdravotním hendikepem se musí předem informovat a komunikovat to, kteří dopravci a kde jsou pro ně schopni zajistit bezbariérové přístupy.

„Elektrické vozíky neumí některé plošiny do vagónu vyzdvihnout,“ uznal ministr.

Sleva přišla včas, jízdné zdraží, potvrdil ministr dopravy

Byť bylo zavedení poloviční slevy pro cestující s uznanou invaliditou ve třetím stupni spíše systémovou změnou, která měla napravit určitou nespravedlnost, beze sporu přichází v ten pravý čas. Jízdné ve veřejné dopravě totiž v nejbližších měsících zdraží. Jak pro ekonomický server FinTag.cz potvrdil ministr dopravy Martin Kupka [ODS].

„Dopravci budou přirozeně také měnit své ceny, mění se ceny zboží a pohonných hmot a dá se očekávat, že na to dopravci budou muset zareagovat,“ řekl ministr Kupka při první jízdě po čtvrtém železničním koridoru v úseku Votice – Sudoměřice ve čtvrtek 30. června.

Vládní sleva na jízdné pro invalidy budí rozpaky

Vyjádřil přesvědčení, že i mezi lidmi ve třetím stupni invalidity je mnoho těch, kteří mohou cestovat a cestují veřejnou autobusovou a železniční dopravou.

„A ti dlouhodobě po takové úlevě volali,“ dodal.

Pro jistotu uveďme, že zmíněná sleva se nijak nedotýká zavedené 75% slevy v dopravě u držitelů průkazů ZTP a ZTP/P. Tyto slevy zůstávají nezměněny.

Pomohl by i vyšší příspěvek na mobilitu, nevzrostl 4 roky

V souvislosti s rychlým růstem potravin, služeb, a především pohonných hmot by lidé se zdravotním hendikepem uvítali jako pomoc i vyšší příspěvek na mobilitu. Jeho měsíční výše činí 550 korun a neměnila se poslední čtyři roky. Jeho navýšení o dva tisíce korun, jak navrhlo opoziční hnutí ANO, vláda Petra Fialy [ODS] nepodpořila a na svém středečním jednání [29.6.] k němu zaujala negativní stanovisko. Zástupci vlády argumentují vysokými dopady do státního rozpočtu. Ty by zvedly výdaje rozpočtu zhruba o 4,5 miliardy korun ročně. Aktuálně příspěvek na mobilitu podle MPSV čerpá přibližně 260 tisíc lidí. Roční dopady do rozpočtu se pohybují kolem 1,7 miliardy korun.

Vláda jedná o letošním dofinancování sociálních služeb

Příspěvek na mobilitu dostávají lidé s nárokem na průkaz osoby se zdravotním postižením označený symbolem „ZTP“ nebo „ZTP/P“. Současně nesmí čerpat pobytové sociální služby. A musí být starší jednoho roku.

Veronika Táchová

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here