DPN v Opařanech může vzdělávat i klinické psychology

0
514
klinicke
Budova Dětské psychiatrické nemocnice Opařany / Foto: DPN Opařany

Dětská psychiatrická nemocnice [DPN] v Opařanech získala akreditaci pro vzdělávání v oblasti klinické psychologie. Psychologů stejně jako psychiatrů je v Česku nedostatek.

Akreditaci pro specializační vzdělávací program Psycholog ve zdravotnictví – Klinická psychologie získala v Česku jedna ze tří dětských psychiatrických nemocnic – Dětská psychiatrická nemocnice Opařany s platností od 1. července 2022 na dobu pěti let. Tedy do 30. června 2027. Informaci potvrdila tisková mluvčí DPN Opařany Jana Sosna Voňavková.

Běžence z Ukrajiny přijímá i dětská psychiatrie Opařany

Jak upozornil ředitel v Česku největšího zdravotnického zařízení tohoto typu Michal Goetz, nemocnici se podařilo získat maximální počet míst pro zmiňovaný vzdělávací program, a to čtyři místa.

„Jedním z cílů naší společné práce v DPN Opařany je léčit nejen pacienty, ale také systém péče celorepublikově. Tím, že budeme moci vzdělávat psychology ve zdravotnictví, posílíme kapacitu služeb o další specialisty, kterých je v České republice v současné chvíli vážný nedostatek,“ uvedl k udělení akreditace od Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], které je současně zřizovatelem opařanské psychiatrické nemocnice.

DPN Opařany vzdělává klinické psychology i psychiatry

Získání akreditace se tak DPN Opařany rozšiřují možnosti v další teoretické a praktické přípravě mladých lékařů na vstup do praxe. A jsou to právě psychologové ve zdravotnictví, kteří v Česku dlouhodobě chybějí. Navíc v době, kdy poptávka po nich ze strany veřejnosti roste. Podle mluvčí DPN Opařany Jany Sosna Voňavkové jich u nás je méně než jedna třetina doporučeného stavu Světové zdravotnické organizace [WHO].

DPN Opařany má akreditaci ještě pro vzdělávání v oborech Dětské a dorostové psychiatrii. To na celý vzdělávací program oboru dětská a dorostová psychiatrie, včetně oprávnění k uskutečňování části vzdělávání v základním oboru Dětská a dorostová psychiatrie.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

Dále Ošetřovatelská péče, kde má oprávnění k praktické části specializačního vzdělávacího programu Všeobecná sestra – Ošetřovatelská péče v pediatrii a k uskutečňování praktické části vzdělávacího programu pro obor specializačního vzdělávání Dětská sestra – Ošetřovatelská péče v dětské a dorostové psychiatrii.

Záchrana opařanské DPN přišla na poslední chvíli

Zprávy z DPN v Opařanech přitom ještě před několika měsíci nebyly tak příznivé. Loni na podzim oznámil Jihočeský hejtman Martin Kuba [ODS] uzavření nemocnice kvůli odchodu dvou a tehdy jediných atestovaných dětských psychiatriček do penze, za které ale nemělo ministerstvo zdravotnictví náhradu. Nemocnice měla skončit k 31. prosinci 2021. Pacienty si měla převzít českobudějovická nemocnice Jihočeského kraje. Zhruba o měsíc později oznámil tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO], že opařanská dětská nemocnice provoz neukončí. Resortu se oproti finančnímu benefitu a po spolupráci s odbornými společnosti podařilo pro DPN v Opařanech atestovaného lékaře přeci jen sehnat.

Opařany nekončí, noví lékaři dostanou milion korun

Podle tehdy zveřejněných informací z webu opařanské nemocnice tak každý lékař, který do ní nastoupil, dostal finanční bonus ve výši jednoho milionu korun.

„Dětská psychiatrická nemocnice Opařany přijme do pracovního poměru primáře/primářku a nabízí významný náborový příspěvek ve výši až 1 mil. Kč za podmínky příslibu setrvání v zaměstnání v DPN Opařany po dobu min. 3 let,“ uvedla tehdy nemocnice.

Stejný finanční benefit pak slibovala nové lékařce či lékaři s atestací v oboru dětská a dorostová psychiatrie.

Dětská psychiatrická nemocnice funguje od roku 1924

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má celkem 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od pěti do 18 let přichází z Jihočeského kraje. Ročně v ní lékaři a ostatní zdravotníci pečují na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku. Ten byl původně od počátku 18. století jezuitským klášterem. Po několika majetkových změnách zahájil provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrickou péči o dospělé nahradila roku 1924 až doposud dětská psychiatrie.

Česko má jen 25 soudních znalců v dětské psychiatrii

Nemocnice nabízí kompletní zdravotní služby lůžkové pro neodkladné psychiatrické akutní stavy zejména z Jihočeského kraje, pro stavy vyžadující následnou péči v oboru dětská a dorostová psychiatrie pro děti od tří do 18 let z celého Česka. Nemocnice zajišťuje zdravotní služby ambulantní v oboru dětská a dorostová psychiatrie a dospělá psychiatrie. Dále v oboru klinická psychologie a fyzioterapie.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here