Z posudkových lékařů mají čeští pacienti často strach

30
25818
posudkovych
Ilustrační foto: Pixabay.com

I pacienti s vážným a nevyléčitelným onemocněním, které jim brání si na živobytí vydělat prací, čekají v Česku na invalidní důchod několik let. U posudkových lékařů navíc často cítí ponížení, bezmoc a mají z nich i strach.

Se zdlouhavým a často i ponižujícím řízením o přiznání invalidního důchodu má nedobrou zkušenost dvaačtyřicetiletá Dana z Karlových Varů. Lékaři jí diagnostikovali systémovou sklerodemii, což je vzácné a nevyléčitelné autoimunitní onemocnění. V Česku jím trpí přibližně 800 pacientů, převážně žen. Onemocnění u Dany zasáhlo klouby, jícen a plíce. Invalidního důchodu 1. stupně se Dana dočkala po čtyřech letech od chvíle, kdy o invalidní penzi prvně požádala.

Z léků na bolest jsem vyčerpaná a jakákoli sebemenší zátěž, ať už fyzická, či psychická, mi nemoc zhorší. Několikrát jsem se před revizním lékařem rozbrečela, protože se na mě díval, jako bych byla zdravý člověk, a já přitom byla na pokraji sil,“ popisuje kontakt s posudkovým lékařem České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ], u které se u nás o veškeré důchody žádá, pacientka Dana.

Obdobné zkušenosti s vyřizováním invalidního důchodu mají i další pacienti se sklerodermií, které u nás sdružuje pacientská skupina Skleroderma Revma Liga Česká republika. Podle jejího nedávného průzkumu mezi pacienty se sklerodermií přes 80 procent z dotázaných uvedlo, že jim nemoc brání pracovat bez omezení. Invalidní důchod 1. stupně úřady přiznaly pouze 40 procent z nich, horší stupeň pak třetině dotázaných. Většina pacientů i uvedla, že jim přiznaná výše invalidního důchodu nestačí a potřebovali by jeho navýšení.

Sklerodermie je závažné onemocnění

Závažnost onemocnění a jeho dopady do pracovního života pacientů potvrzuje doc. Tomáš Soukup ze Subkatedry revmatologie II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN Hradec Králové. V praxi ho přitom i překvapuje nízký stupeň přiznané invalidity vzhledem ke stupni postižení u některých pacientů.

V několika případech jsem se setkal s nečekaně nízkým stupněm invalidního důchodu. Považuji za důležité, aby nemoc pečlivě zhodnotil revmatolog. Mnoho pacientů nemůže kvůli omezené hybnosti rukou pracovat manuálně ani v administrativě s klávesnicí a myší,” popisuje lékař.

Nemyslitelná je u pacientů se sklerodermií dle něj pak práce v zimě. Projevy nemoci se navíc v čase zhoršují, nelze proto očekávat jejich zlepšení, dodává. Pacienti se sklerodermií mají na rukou viditelné otoky, jejich kůže tuhne a ztlušťuje se. Jejich pokožka je na první pohled nápadně lesklá, napnutá. Obličejová část těla je ztuhlá s minimální mimikou. Ztuhlá kůže omezuje hybnost pacientů, funkci jemné motoriky a ovlivňuje i jejich vzhled.

„Onemocnění postihuje drobné cévy a také kůži a podkoží, které tuhnou a omezují pohyblivost kloubů. Může za to ukládání velkého množství kolagenu do kůže. Stejný děj probíhá ve stěně cév a vnitřních orgánech,“ popisuje onemocnění Radim Bečvář z Revmatologického ústavu a Revmatologické kliniky 1. LF UK v Praze.

Systémová sklerodermie bývá překvapením i pro lékaře

Po propuknutí nemoci dle něj u pacientů dochází k fibrotické sklerotizaci malých cévek, k jejich postupnému vazivovatění a kornatění z důvodu nadprodukce kolagenu v těle.

„Pokud jsou nemocí zasaženy i plíce, nemocný trpí dušností, suchým kašlem a plicní fibrózou, s čímž souvisí také kardiologické obtíže. V případě zasažení ledvin, pak dochází až k selhání jejich funkce,“ dodává Bečvář.

Přesnou příčinu onemocnění sklerodermií lékaři neznají. Shodují se, že významnou roli sehrává genetika, prostředí a stres.

Z posudkových lékařů mají strach i onkopacienti a další

Neblahé zkušenosti s posudkovými lékaři nemají jen pacienti se sklerodermií. Podle průzkumu spolku Amelie, který pomáhá onkologicky nemocným, je s výkonem posudkových lékařů nespokojena většina dotazovaných pacientů.

„Průzkum ukázal, že současná kondice tuzemské posudkové služby nevyhovuje potřebám pacientů ani samotných lékařů. Lidé u posudkových lékařů cítí často bezmoc,“ uvedla k výsledkům šetření ředitelka spolku Amelie Michaela Čadková Svejkovská.

Lékařská posudková služba míří k totálnímu rozvalu

Dle průzkumu spolku si 84 procent lidí myslí, že o výsledku jejich návštěvy bylo rozhodnuto ještě před jejich setkáním s posudkovým lékařem. Průzkumu se zúčastnilo 490 osob. Nejčastější diagnózou byla rakovina, ale odpovídali i lidé, kteří řešili s posudkovými lékaři autismus nebo roztroušenou sklerózu.

Podle Michaely Čadkové Svejkovské jsou závěry průzkumu o kvalitě tuzemské lékařské posudkové služby alarmující. Vyplývá z něj, že tři čtvrtiny respondentů nemělo z návštěvy u posudkového lékaře dobrý pocit. Více než polovina z nich se cítila spíše jako u výslechu. Více než 50 procent respondentů dokonce uvedlo, že nebýt strachu, stěžovalo by si na chování lékařů. V 60 procentech případů měli žadatelé pocit, že lékař jejich situaci zlehčuje. 80 procent pacientů pak mělo za to, že o výsledku bylo rozhodnuto takzvaně již předem.

„72 procent dotazovaných navíc vnímalo, že se jich lékař neptá s patřičným zájmem na to, co zvládají doma či v práci,“ uvedla Čadková Svejkovská.

Dodala, že i když výsledky průzkumu nejsou reprezentativní a komplexně nehodnotí situaci v posudkovém lékařství, nabízejí realistický pohled pacientů na posudkovou službu v zemi.

Veronika Táchová

30 KOMENTÁŘE

  1. s posudkovými lékaři jsem si užila za život své. můj odborný doktor mi napsal zprávu a posudkový tuto zprávu potom při jednání zesměšnil a hodil ji na konec stolu. mně řekl, ať se ohnu v pase a bylo konec jednání. No a poté podle nálady -zřejmě-rozhodoval. Někdy mě uznal invalidní a někdy neuznal. Přitom můj zdravotní stav se celý život zhoršuje a podstupuji neustále operace. taky bych chtěla být posudkář!!!

  2. To o posudkových lékařích je naprosto pravda. Manžel byl po mrtvici, rok před důchodem a dělal celý život těžkou práci. Posudkový lékař řekl, vypadáte dobře, vám se asi nechce dělat. Na důchod vám chybí 3 body. Jestli se vám to nelíbí, můžete si stěžovat. A po 5ti minutách byl manžel venku. Šel do předčasného důchodu.
    Spolu s ním tam byl kuchař, který měl bércové vředy. Tomu posudkový Mengele poradil, že když nemůže při vaření stát, tak ať si vezme židli. Na převazy, které potřeboval denně, tak může chodit večer na pohotovost. Ten byl u lékaře o minutu déle než manžel. Samozřejmě mu invalidní důchod také nebyl přiznán.
    Asi takhle vypadá práce posudkových lékařů. Je to výsměch pro pracující lidi.

  3. Budu psát jen za sebe – po pár zkušenostech, přestože před pár lety – jsem z nich nikdy neměla strach, ale odpor, nechuť a pohrdání. Nulové vcítění, pochopení, jen arogance a výsměch. Je mi a takových doktorů zle a pokud jsou výjimky, pardon. Měli by si to zkusit, ale “sytý hladovému nevěří”. Místo, aby pomáhali, tak ničí, mají hroší kůži, fuj.

  4. Budu psát jen za sebe – po pár zkušenostech, přestože před pár lety – jsem z nich nikdy neměla strach, ale odpor, nechuť a pohrdání. Nulové vcítění, pochopení, jen arogance a výsměch. Je mi z takových doktorů zle a pokud jsou výjimky, pardon. “Sytý hladovému nevěří”. Místo, aby pomáhali, tak ničí, mají hroší kůži.

  5. Dobrý den je to nepředstavitelný kolos neodborníků který škodí nechápou jsou arogantní nevím jak můžou vykonávat posudkovou činnost nejsou to doktoři jsou to Kati hrůza hrůzoucí máme své zkušenosti hnus fialovej ,,,,

  6. připojuji se ke komentářům proti posudkovým lékařům ,jelikož i já mám velmi špatné zkušenosti .Jsem invalidní plně v III stupni od roku 2010 a zatím mně uznaly jen I stupeň
    příspěvku na péči .Nikdo mne z posudkových lékařů neviděl ,neví jaké mám fyzické potíže ,
    a jak se mi zdravotní zhoršuje . Od roku 2003 kdy mi byl uznán III .stupeň invalidního důchodu s 60% omezení pracovní činnosti a v roce 2010 mi to zvedli na 70 % a výš .Od té doby
    příspěvku na péči a naposledy v lednu tohoto roku a po odvolání čekám stále žádám o zvýšení a čekám dodnes bez odpovědi .Je to v Brně .

    • Má zkušenost také taková v roce 2011 PID3ST.Napadeni psychické těžké následky postraumaticke.V loni kdy byl několikátý předkům mě PL CSSZ Jicin R.Fialová i přesto že stav se nezlepšil zhoršil a nikde vás nezaměstnaní.A snížila na stupeň 2 napsala úplně stejnou zprávu jen pozměnila paragrafi.Mimo to v 07/2021 rozhodli ale,papíry o rozhodnutí přišli letos v únoru nedodržení 90dni .Odvolala jsem se ,námitky asi neumí číst.Poslala jsem to jak do Hradce tak do Prahy.Tet mě zbytečně čeká soudní spor s CSSZ kdyby byli soudný a nechovali se jako pitomci.Co mají lidé dělat s takovým a jiným těžkým trápením který v 2stupni nemohou vykonávat práci Muž má zničené zdraví s Vaposu kdy změnili technologií chladící chodil otekli popálený obličej,ruce,nohy ,břicho vždy byl 14 dní doma.Jak se vrátil znova maste,ATB.ad nakonec šému to vrazilo do nohy jedné stmavla,boláky hnisavé chodí do práce i když ho bolí nohy ruce je otekli dala mu ta samá 1st.Vubec nepřemýšlí posudkovou ubližují více lidem nemocným.MELI BY SE STYDET 10 let jsem se soudila o zdraví i když jsem byla v právu a tet zase nemam sílu ani nervy na ponižování a nespravedlivé soudy.

  7. Až na vyjímky jsou to zaprodání komunisti ,znám lidi co jsou na tom fakt špatně a důchod nemají a naopak ti co ho mají tak jim v uvozovkách nic není

  8. je to dlouhodobě a stále stejný problém. Má 15 – ti letá dcera potřebovala průkazku ZTP, protože byla po 8 ortopedických operacích a dojížděla MHD do školy. Posudková lékařka ji nechala svléknout do spodního prádla, vyvedla na schody na chodbě a kontrolovala, jak se pohybuje. Usoudila, že je v pořádku, i když jsme přinesly dobrozdání od doc. Smetany z Motola, tak se vyjádřila, že ji to nezajímá. Nemocná dívka se cítila velmi ponížená. V čekárně seděla matka s dítětem s nemocnými ledvinami a druhá, jejíž dítě mělo srdeční vadu – kde je ta odbornost posudkového lékaře?

  9. Bohužel v našem zdravotnictví,a nejen tam, je na tom lepší převoz,ať je to pacient,nebo lékař. Když nejsou ani pediatri a zubaři, kdo by chtěl být posudkovym lékařem? 90% je starších 60 let….

  10. Nejhorší na tom je, že Vám nevěří, že jste nemocní, mám zkušenost, že mi posudková doktorka řekla, že se nechávám k vůli penězům operovat. Mě se totiž rozpadá páteř a potřebuji šroubovat obratle, mám už 8 šroubů na páteři. Ale podle p. doktorky jsem byla zdravá, a můžu do práce. Eva

  11. PŘED PŮL ROKEM JSEM SE ODVOLAL PROTI ZAMÍTNUTÍ HORNICKÉHO
    DŮCHODU DO KTERÉHO JSEM MĚL JÍT 55 LETECH Z DŮVODU VYŘAZENÍ NA VYJMENOVANOU CHOROBU ALE TEN PARAGRAF PODLE KTERÉHO MĚ VYŘADILI UŽ NEPLATÍ TAK PRÝ MI CHYBÍ SMĚNY V DOLE. JAK JSEM MOHL ODPRACOVAT SMĚNY KDYŽ JSEM BYL VYŘAZEN Z DOLU TO NIKOHO NEZAJÍMÁ. MĚL SEM TAM ODPRAXOVÁNO 10 LET A ŽÁDAL JSEM OD 55 KAŽDÝ ROK A POKAŽDÉ ZAMÍTNUTO. TEĎ JE TO U MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ UŽ TŘI MĚSÍCE TAKŽE UŽ PŮL ROKU A NIC SE NEDĚJE PROTOŽE MINISTERSTVO NEMÁ URČENOU DOBU DO KDY MUSÍ ODPOVĚDĚT. ŽÁDÁM O PROMINUTÍ TVRDOSTI PROTO TO MUSELO K PANU MINISTRU PROTOŽE TO MŮŽE SCHVÁLIT JENOM ON
    .

  12. ZAPOMĚL NAPSAT ŽE SE MŮJ ZDRAVOTNÍ STAV ZHORŠUJE. VŠECHNA VYŠETŘENÍ BYLA POSLÁNA S ODVOLÁNÍM NA MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ A MOŽNÁ SE NĚKDY DOČKÁM

  13. Známý dostal před několika léty invalidní důchod třetího stupně v částce 3100,-Kč bez možnosti si jít vydělat když si něco našel neprošel přes lékaře. Takže já kdyby byl na jeho místě tak si to hodím.

  14. Ale jsou “invalidní” důchodci kterým opravdu nic není mají z toho srandu. Údajně nemocnou páteř, ale lyžují, běhají a jsou v klidu. Je to vše v lékařích.

  15. Je mně téměř 80 let,mám nonHodgins folikulární lymfom,bypass a stent,problémy s páteří,v posudku kardiologa se uvádí,že ujdu max.100m-a ani jsem se k posudkovému lékaři nedostal.
    Navíc dostávám invalidní důchod z Australie,takže žádná zátěž pro české zdravotnictví.

  16. Syn dostal ve 26 letech po 8 letech psychických obtíží důchod III. stupně. Diagnoza: těžká sociální fobie (více než o 70% snížená schopnost pracovat), panické ataky, úzkostné stavy a deprese Protože trvalo osm let, než mu laskavě nějaký lékař napsal žádost o důchod. Syn změnil mezitím třikrát lékaře, byla to pokaždé katastrofa – 5 minut a čaj, žádné pokroky, škoda mluvit. Celých těch osm let se za něj muselo platit zdravotní a sociální, byl úplně bez příjmu. Přestože byl jeden z nejlepších studentů, ukončil ve 4. ročníku studium, nezvládal tam chodit. Povolili distanční studium, ale poslední půlrok před maturitou už ne a tam to vždy znovu a znovu ztroskotalo (zkoušel to třikrát). On si stejně jako jiní lidé nevybral, že bude nemocen tak mladý a protože lékaři konečně vyřešili žádost až o tolik let později, tak samozřejmě bylo nutno mít odpracováno více let. Takže díky nim přišel o peníze. Na počátku by mu totiž stačila doba studia. Má 5 tisíc, takže se buď nají nebo bude bydlet (to je tak na jeden pokoj maximálně), ale obojí určitě ne. Kolik nemakačenků se v naší republice živí od narození až do smrti, aniž by kdy hnuli prstem, ale invalidní lidé nemají slušný příjem a ještě se musí někde ponižovat a doprošovat. Je trapné a ubohé, jak se náš stát chová. Nejen, že chybí dostatečná odborná péče v oboru psychologie a psychiatrie, ale navíc asi posudkové lékaře dělají jen ti, kteří by se v praxi jako lékaři neuplatnili a neuživili. Nechci se nikoho dotknout, ale myslím, že jinak by to takto nevypadalo. Ale od stolu by tím spíš neměl rozhodovat nedobrý a neschopný lékař. Tím spíše by tam měl sedět odborník, který zná všechny souvislosti různých nemocí a zná je z dlouholeté praxe. No, přeji všem, aby se to změnilo k lepšímu. Syn je na tom deset let stále stejně – tedy tak, že prakticky jen přežívá ze dne na den. Má sice čtyři končetiny, ale žije jako ve vegetativním stavu. Pracovat by mohl z domova, ale práce na doma je samý podvod, nic se nezměnilo za posledních třicet let, co jsem sháněla při mateřské. Přeji všem maximum štěstí s vyřizování a hodně trpělivosti a sil. Znala jsem dva lidi ve starobním důchodu s obdobnými problémy – kyčle (oba kolem 75 let). Oba chodili stejně mizerně, ale žena dostala jen nejnižší příspěvek na péči a přitom nevytáhla kromě několika kroků paty z domu a muž, přestože dokázal na kole dojet do hospody, měl vysoký důchod a ještě nejvyšší stupeň příspěvku na péči. Tito lidé se neznali, nebyl to pár. Co lékař, to posudek.

  17. Každý tady píše jaký jsou posudkový lékaři. Je mi 50 let a před 5 lety mi daly důchod 3 stupně těžkého postižení. Snížená pracovní schopnost o 75% A mohu napsat jen to že když jsem zažádal o důchod a dostavil se na úřad tak ze dveří vylezl doktor a jen mi řekl že jsem neměl ani jezdit že důchod mám. A co se týče mě tak jednali se mnou výborně. Akorát letos na začátku roku mi na onkologii napsali že jsem v remisi a to znamenalo že přešetřovali můj zdravotní stav a to jsem byl na nervy. Nakonec mi zavolaly s předstihem že důchod mi zůstává. Takže nejsou všichni lékaři stejný. I když znám pár případů že lidi berou důchod na záda a bokem dělají kopáče a nebo stěhují.

  18. O posudkových lékařích vím své i já, kdy se již tři roky soudím o uznání invalidity s nemocí zvanou “narkolepsie”. Situace došla tak daleko, že jsem vytovřil facebookovou stránku a webovou stránku majíc za cíl pomoci postiženým v boji proti ČSSZ. Pokud tedy máte zájem mrkněte na web http://www.obcanska-spravedlnost.cz, kdy tam naleznete také materiál obecně právních doporučení kontextu posudkového lékařství, včetně odkazu na skupinu nás neskokojených mířící právě proti řekněme negativnímu postupu ČSSZ vůči nám postiženým konané.

  19. Je to tak, záleží na člověku. Má první zkušenost s posudkovou lékařkou byla naprosto příšerná. Mladá arogantní lékařka se ke mně chovala hrozně, nakonec mi jako velkou milost přiznala stupeň č.1. Původní práci, která mě dlouhé roky bavila i dobře živila jsem dělat nemohla, její návrhy na to co bych mohla dělat byly vzhledem k mému zdravotnímu stavu naprosto nesmyslné. Po tom, když jsem si jako zázrakem našla práci na poloviční úvazek, kterou jsem jakž takž fyzicky zvládala mi přišla pozvánka na přezkoumání. Šla jsem tam se sevřeným žaludkem, o to větší bylo překvapení, když jsem se setkala s empatií. Lékařka asi v mém věku se podivila rozhodnutí mladé kolegyně a oznámila mi že mi zvyšuje stupeň ID. Že by ho zvýšila i na trojku, kdybych předtím měla č.2, jak jsem to měla mít hned od začátku, ale že to o dva stupně navýšit nejde. A že už nemusím chodit, s tímto už si vystačím do důchodu, který jsem měla za pár. Šťastná jak blecha jsem vypustila z hlavy to co ta první Dr způsobila. Takže je to pravda – záleží na jednotlivcích.

  20. Jedno pondělí Vám řekne, že jste invalidní a za týden jste naprosto zdráv. Tak takhle jsem to zažil konečně na vlastní oči uši. Takže potvrzuji mýtus, když nesypeš neposypeme ani my. Nějak to ještě rok vydržím a jdu na předčasný důchod.

  21. Plně souhlasím,posudkové lékař… hrůza….2 roky jsem pobírala invalidní důchod 1 stupně…mám spánkovou apnoe,po 2 letech přišlo zamítnutí…mám přetlakovou masku,tak jsem vyléčená….musí být zástav více..mám přibližně 30 zástav za noc i při masce,odvolala jsem se a tam mi bylo řečeno, že to pan doktor pred lety nadhodnotil…..nic jsem stim nemohla dělat a to mám odpracováno 41 let.Nechci se ulejvat,pracuji celý život.Nemate nárok a nazdar.

  22. Dobrý den, syn je autista – má Aspergerův syndrom. Když mu v 19i letech podruhé snížili PnP, podali jsme odvolání a jeli do Prahy. Se synem všude jezdím já, do školy na úřady k lékařům, neumí se sám orientovat a nechápe složité věty atd… u posud.komise seděla dáma, která by z fleku mohla hrát bachařku ve filmu Milada, 100kilová s knírkem…po sérii otázek přišla ta poslední:
    A KDYŽ VÁS TADY TEĎ KLEPNE PEPKA, DOJEDE KLUK DOMŮ? Je mi z ní dodnes zle.

  23. Mám taky špatnou zkušenost. Matka zůstala po mrtvici těžce postižená. Sama nezvládá téměř nic a byl jí přiznán příspěvek na péči 1.stupeň. 2x jsem se odvolala a nepomohlo to. Posudkový lékař nebere v potaz lékařské zprávy ani šetření v domácnosti. Má svůj názor, i když zadatelku neviděl. Je to bezmoc. Myslím, že posudkáři pracují za úplatek. Říká se to mezi lidmi.

  24. Jistěže mají lidé strach pokud je jejich posudkový lékař podobná bestie jako ta stvůra v Chebu.
    Ten dobytek tam sedí jenom proto aby šetřil peníze na špatných místech a má z toho provize. Zajímavé je že posudky pro verbež která s prochlastala játra a palici rozdává jedna radost. Stejně tak nepřizpůsobivým kteří mu tenkrát zarazili dva krumpáče do předního skla a od té doby si je radši hýčká.

    Ale pak tam přijde člověk který má od narození potíže, na čtyřikrát nemocné plíce a tenhle šmejd mu řekne ať jde dělat do kanclu a ještě se mu vysměje s těma jeho dvěma @-*/-*! z úřadu co mu sedí po boku.

    Bajer se ten Mengeleho učeň jmenuje… na toho už se dávno vaří voda.

  25. Můj muž s operovanym nádorem na slunivce dostal hned po operaci 3.stupeň, který mu byl po roce odebrán..kompletně, ne že by snížili stupeň. A paní na socialce mi sdělila,že pacientům s touto diagnózou 3.stupeň dají, protože se nedožijí více jak 1 roku.No a už je to 7 let a muj muž žije…sice máme za sebou operace, ale 2 roky mu trvalo než mu dali alespoň 1.stupeň po té co mu 3.odebrali….a jak může být posudkový lékař 80 létá skoro pediatrička….,tam by měli být odborníci, ale co by v tomhle státě člověk chtěl…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here