Užívané léky farmaceut zhodnotí někdy i na pojišťovnu

0
708
farmaceut
Pracoviště lékárníka. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Užívaná léčiva a jejich případné interakce od letoška zhodnotí klinický farmaceut na účet zdravotní pojišťovny. Zhodnocení medikace ale musí pacientovi doporučit lékař. S léky a možnými interakcemi poradí i většina lékárníků přímo v lékárně.

Do úhrad zdravotní pojišťovny od ledna 2022 zavedly nový zdravotní výkon, kdy klinický farmaceut zhodnotí pacientovi jím užívané léčivé přípravky. Zdravotní výkon pojišťovny vedou pod názvem „Konziliární zhodnocení medikace pacienta ošetřovaného v rámci ambulantní péče klinickým farmaceutem“.

„Klinický farmaceut při tomto výkonu identifikuje, posoudí a zhodnotí klinický dopad užívaných léků a následně řeší prevenci či přímo lékové problémy,“ přibližuje tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR] Viktorie Plívová.

Podle ní se nejedná o rady ohledně léčiv v lékárnách. Ať už jsou na lékařský předpis, nebo volně prodejné. Dle Plívové je výkon určený hlavně pro komorbidní pacienty, kteří v některých případech užívají i více než deset druhů léků současně. Což může ovlivnit jejich účinnost stejně jako zdravotní kondici samotného pacienta.

„Z veřejného zdravotního pojištění má indikovaný pacient nárok na zhodnocení medikace klinickým farmaceutem, to na specializovaném pracovišti klinické farmacie,“ upozorňuje.

K úhradě je třeba doporučení od lékaře

O odborné zhodnocení užívaných léků pacient ale nežádá sám. K úhradě ze zdravotního pojištění je dle mluvčí VZP ČR vždy nutná indikace od ošetřujícího lékaře. Doporučení klinického farmaceuta totiž vycházejí z podrobné znalosti zdravotnické dokumentace pacienta, včetně diagnóz, výsledků laboratorních vyšetření a testů.

Co dělá klinický farmaceut
  • Posuzuje příčinné souvislosti mezi potížemi pacienta a jeho současnou medikací.
  • Sleduje medikaci pacienta a vypracovává budoucí medikační plán.
  • Vyhodnocuje dávkování léčiv, způsob jejich podání, indikaci užívání a nežádoucí účinky.
  • Zhodnocuje možné nežádoucí lékové interakce, upravuje medikaci tak, aby byla co nejúčinnější a pacientovy léky se neduplikovaly či se vzájemně nevylučovaly.
  • Ve spolupráci s oddělením klinické biochemie a mikrobiologie na základě aktuálních laboratorních výsledků pacienta navrhuje úpravu medikace tak, aby u pacienta nedocházelo k lékovým problémům a minimalizovaly se dopady vedlejších účinků léčiv.
  • Pomáhá lékařům stanovit, které léky by byly pro pacienta nejvhodnější.

Dobrá zpráva pak je, že farmaceut po analýze užívaných léků vypracuje návrh řešení a zvolí i postup pro ošetřujícího lékaře. Jde například o úpravy farmakoterapeutického nebo dávkovacího režimu. Navrhnout může i jiné alternativy léčiv, vhodnější lékovou formu i samotný způsob podání léčiva s ohledem na zdravotní stav pacienta.

Léková forma je stejně důležitá jako samotný lék

Klinický farmaceut tak reviduje a upravuje farmakoterapeutické režimy pacientů. Působí obvykle na klinických odděleních. Setkat se s ním pacienti ale mohou i ve zdravotnických ambulancích. Podstatné je vědět, že farmaceut pacientovi léky nepředepisuje. Při výdeji léků na lékařský předpis je ale oprávněn nahlížet do sdíleného lékového záznamu. Pokud k tomu ovšem pacient nevyslovil nesouhlas.

Lékové konzultace nabízejí některé nemocnice zdarma

Už třetím rokem nabízí veřejnosti poradenství o užívaných lécích i kliničtí farmaceuti ve Všeobecné fakultní nemocnici [VFN] v Praze. Konzultace jsou zdarma, stačí se na ně jen dopředu objednat. Zkušení farmaceuti pak u zájemců posoudí vliv dané kombinace léků na jejich celkový zdravotní stav.

„Stále častěji se setkáváme s pacienty, kteří mají pochybnosti o užívaných lécích a jejich množství, neví, jak je kombinovat. Nejsou si jisti, jak je uchovávat. Neznají rizika samovolného ukončení léčby nebo nerozumí příbalové informaci,“ vysvětluje důvody pro zavedení bezplatného lékového poradenství ředitel VFN David Feltl.

Podle něj jsou odborné konzultace vhodné pro lidi užívající protinádorové léky, při zhoršených vylučovacích funkcích, po bariatrické operaci nebo chirurgickém výkonu zakončeném střevním vývodem. Problémy dle něj ale mívají i běžní uživatelé léků. I ti se mohou na specialisty bezplatně obrátit.

SZÚ upozorňuje na účinky kurkumy v doplňcích stravy

Na konzultaci se zájemci objednávají prostřednictvím online formuláře na webu VFN, e-mailem nebo po telefonu. Lékové poradenství na ambulanci klinické farmakologie ve Fakultní poliklinice VFN funguje od pondělí do pátku. Pacienti by s sebou měli mít seznam užívaných léků a potravinových doplňků. Dále lékařské zprávy z posledních vyšetření a případně žádost praktického lékaře o posouzení kombinace léků.

Léky má lékař přehodnotit každý půlrok

Osobní zkušenost s lékovým poradenstvím má například i sedmdesátiletý Karel Hanzlík, kterého na konzultaci do pražské VFN objednala dcera.

„Dosud jsem užíval asi jedenáct tablet denně od zhruba osmi různých druhů léků. Některé jsem měl na předpis, například ty na tlak, ředění krve a bolest. K tomu jsem užíval nějaké volně dostupné potravinové doplňky,“ popisuje.

Negativní interakci s léky vyvolá i jen třezalka tečkovaná

Dál říká, že při konzultaci mu farmaceut řekl, že některé léky jsou pro něj v jeho vysokém věku naprosto nevhodné, jiné kombinace zase vůbec nepotřebuje, tedy je užívá zbytečně.

„Navíc jsem se dozvěděl, že by mi měl každý půl rok lékař množství léčivých přípravků, které pravidelně užívám, kontrolovat a přehodnocovat,“ uzavírá svou zkušenost se službou lékového poradenství pražský senior.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here