EU šturmuje proti covidu. Upravené vakcíny budou v září

0
1252
upravene_vakciny
Foto: EMA

Evropští regulátoři doporučili podávat druhou posilovací dávku proti covidu nově lidem starším 60 let. Důvodem jsou rostoucí počty pacientů na intenzivní péči v zemích EU. Upravené vakcíny proti omikronu úřady slibují v září.

Nečekaná vlna nákaz koronavirem uspíšila jednání ohledně doporučení druhých posilovacích dávek očkování. V pořadí čtvrtých, pokud jde o základní očkování dvoudávkovou vakcínou. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] společně s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] vydaly doporučení, dle kterého by unijní země měly podávat druhou posilovací dávku lidem starším 60 let. Dále pak i mladším lidem, pokud jsou ve vyšším riziku vážnějšího průběhu onemocnění covid-19.

„Vzhledem k tomu, že v Evropě v současné době probíhá nová vlna s rostoucím počtem hospitalizací na jednotkách intenzivní péče, je zásadní, aby orgány veřejného zdraví nyní osoby ve věku 60 až 79 let a zranitelné osoby jakéhokoli věku očkovaly druhou posilovací dávku,“ uvádějí ve své tiskové zprávě zástupci evropské lékové agentury.

EU schválila první vakcínu proti covidu z živého viru

Letos v dubnu instituce doporučily druhou posilovací dávku všem lidem nad 80 let věku. Zvážit ji tehdy doporučily i lidem nad 60 let a osobám v riziku [obézní osoby, onkologičtí pacienti, lidé po transplantacích, aj.].

Druhá posilovací dávka s čtyřměsíčním odstupem

Zaměřit se nyní mají zdravotní úřady jednotlivých unijních zemí dle doporučení EMA na osoby staří 60 let, které dostaly poslední dávku proti covidu před více než šesti měsíci. Přičemž druhou posilovací dávku pak její zástupci doporučují podat alespoň čtyři měsíce po předchozím očkování proti covidu-19.

„Aktuálně povolené vakcíny jsou nadále vysoce účinné při snižování počtu hospitalizací, závažných onemocnění a úmrtí v souvislosti s nově se objevujícími variantami SARS-CoV-2 v souvislosti s covid-19,“ uvádí ve svém doporučení EMA společně s ECDC.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Zatímco doporučení druhé posilovací dávky evropští regulátoři doporučují lidem v riziku bez ohledu na věk a pak lidem nad 60 let věku, mladším osobám bezi rizika ji podávat nedoporučují. Argumentují přitom tím, že aktuálně nemají v ruce žádné důkazy, na jejichž základě by takové doporučení měli vydat. Stejně tak ji za současné situace nedoporučují podávat zdravotníkům. Dále sociálním pracovníkům a pečovatelům v sociálních zařízeních.

„Neexistují ani jasné důkazy, které by podporovaly podání rané druhé posilovací dávky zdravotnickým pracovníkům nebo osobám pracujícím v domovech dlouhodobé péče. Pokud nejsou vystaveni vysokému riziku,“ píší odborníci z EMA a ECDC.

Zvážit druhou posilovací dávku ale mají obyvatelé sociálních zařízeních. Ti už jsou dle EMA ve vyšším riziku závažného onemocněním covid-19.

Upravené vakcíny na omikron budou v září

Byť nejsou aktuálně distribuované očkovací látky upravené na omikron varianty viru, dle EMA jsou i tyto vakcíny účinné jako prevence hospitalizace, závažného onemocnění a úmrtí na covid-19.

Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

„Pracujeme na možném schválení upravených vakcín, dostupné by mohly být v září,“ uvedla výkonná ředitelka EMA Emer Cooke.

Upřesnila, že výbor pro humánní léčiva v současné době přezkoumává údaje pro dvě upravené vakcíny. Do té doby je dle ní namístě použít aktuálně povolené vakcíny [především mRNA, pozn. red.] pro druhé přeočkování zranitelných lidí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here