Brno hostí akci k plánu EU na boj s rakovinou

0
313
EU
Ministr Válek opouští Brusel po představení priorit českého předsednictví v Radě EU. V pozadí soukromé letadlo skupiny Rolling Stones, která v Bruselu koncertovala 11.7. / Foto: MZ ČR

O zkvalitnění onkologické léčby a prevence v zemích EU nyní [13. a 14.7.] jednají odborníci na dvoudenní konferenci v Brně. Akce navazuje na včerejší prezentaci priorit českého předsednictví v Radě EU.

Odborná konference k onkologii je součástí programu českého předsednictví v Radě EU. Výsledek má být podrobnější rozpracování stávajícího Evropského plánu boje s rakovinou. Ten na zářijové konferenci tentokrát v Praze projednají ministři zdravotnictví unijních zemí.

„Na včerejší prezentaci priorit českého předsednictví v Radě EU v Evropském parlamentu dnes navazuje expertní konference k onkologii. Zúčastní se jí špičky z oboru z celé Evropské unie,“ řekl k akci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Jakub Dvořáček: Předsednictví bude hlavně o koordinaci

Jmenoval ředitele Světové zdravotnické organizace [WHO] pro Evropu Hanse Klugeho. Na konferenci vystoupí i delegáti z oboru onkologie jednotlivých unijních států. Účast přislíbili i představitelé Evropské komise a zástupci evropské asociace pacientských organizací.

Plán boje proti rakovině je klíčový úkol předsednictví

Odborníci se na konferenci dle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], jež akci pořádá, zaměřují na řešení komplexní onkologické infrastruktury. Zejména řeší budoucí fungování onkologických registrů a evropského zdravotního datového prostoru. A projednat mají i zlepšení detekce rakoviny a screeningové programy v EU. Právě v tom má Česko ostatním unijním zemím podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka co nabídnout.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

Tuzemské screeningové programy dokáží karcinom odhalit ještě v jeho počátcích nebo dokonce přednádorovém stadiu. V září by Česko chtělo předložit doporučení Evropské rady právě k těmto screeningům. V prosinci se jím má zabývat setkání ministrů zdravotnictví, které se uskuteční již v Bruselu. Dalším klíčovým úkolem českého předsednictví je agenda společného sběru a hodnocení zdravotnických dat.

Sdílení zdravotních údajů v EU čeká ještě dlouhá cesta

Česko se při svém druhém předsednictví zaměří i na zlepšení dostupnosti léků na onkologická onemocnění tak, aby se všem občanům v EU dostávaly ve stejný čas. Dle ministra by se nemělo stávat, že ve větších zemích EU dostane pacient léčivý přípravek dříve než například český pacient.

Ministr Válek má za sebou vystoupení v Parlamentu EU

Konferenci předcházelo vystoupení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka v Evropském parlamentu [EP]. Na něm za Českou republiku evropské zákonodárce blíže seznámil s prioritami českého předsednictví v Radě EU pro oblast zdravotnictví. A členům Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin zodpověděl dotazy poslanců EP.

„Otázky zdraví jsou zásadní agendou českého předsednictví. V rámci něj se chceme věnovat především oblastem onkologie, vzácných onemocnění, očkování a několika legislativním návrhům, ke kterým pořádáme odborné konference,“ uvedl Válek.

Dále před evropskými poslanci zmínil i témata jako covid-19 a ruská agrese.

„Priority CZ PRES jsou ovlivněny i ruskou agresí na Ukrajině spolu s příchodem velkého počtu uprchlíků do EU. V posledních týdnech rovněž vidíme, že covid není minulostí a my budeme usilovat o posílení připravenosti EU,“ uvedl.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Na zasedání výboru se dále hovořilo o vzácných onemocněních, o projednání návrhu EHDS, nedostatku léčiv, očkování a především zmiňované onkologii.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here