Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

0
1018
od_statu
Foto: Girasole

Sociální služby letos dostanou ze státního rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun. Dotace od státu tak vzroste na 23,6 miliardy korun. Přesto pokryje jen asi 40 procent nákladů. Roční výdaje jsou kolem 50 miliard korun, letos ještě vyšší.

O navýšení letošní dotace pro sociální služby o 3,2 miliardy korun rozhodli v pondělí [12.7.] předsedové koaličních stran. Návrh nyní schválí vláda. Celkem tak v roce 2022 míří do sociálních služeb 23,6 miliardy korun. Oproti loňsku o zhruba 1,2 miliardy korun více, tehdy dostaly sociální služby ze státního rozpočtu 22,4 miliardy korun.

„Dáváme tím jasný signál, že nám záleží na zabezpečení řádné péče pro nejzranitelnější skupiny obyvatel. Peníze k nim doputují ještě letos,“ řekl na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Jiný fakt je, že původní částka určená pro sociální služby ze státního rozpočtu měla letos činit 22,4 miliardy korun. V rámci novely státního rozpočtu a avizovaných úspor ji kabinet Petra Fialy [ODS] ale snížil o dvě miliardy korun. Provozovatelé sociálních služeb to dlouhodobě kritizovali. Ponížení rozpočtu odmítali a poukazovali na rychle rostoucí náklady.

Navýšení od státu se neváže na konkrétní položky

Dobrá zpráva pro poskytovatele sociálních služeb je, že čerpání dodatečné podpory stát nepodmínil prokázání účelovosti. To by pro ně značilo další administrativní zátěž.

„S ohledem na rozmanitost celého sektoru a specifika jednotlivých krajů není v plánu částku dofinancování účelově vázat v jejím využití,“ potvrzuje MPSV ve své tiskové zprávě.

Neziskovka, jež sama bojuje o přežití, pomáhá Ukrajině

Podle ministra Jurečky začnou státní úředníci s přerozdělováním dodatečné podpory směrem ke krajům, jejichž prostřednictvím se dotace od státu rozdělují, co nejdříve. Na svých účtech by peníze dle jeho odhadu mohly mít v září.

Zároveň provozovatelům sociálních služeb připomněl, že o další finance mohou žádat z dotačních titulů. Jmenovitě uvedl mimořádné dotační řízení Ukrajina. A upozornil, aby s financováním sociálních služeb v této složité době pomohly kraje a obce. Právě ty dle něj mají za sociální služby klíčovou zodpovědnost.

Financování sociálních služeb v Česku

Celkem u nás míří na sociální služby kolem 50 miliard korun ročně. Vedle dotací pro registrované poskytovatele sociálních služeb jde také o příspěvek na péči, o který žádají přímo klienti. Část pokryjí platby zdravotních pojišťoven na zdravotní péči v pobytových sociálních zařízeních a na provoz přispívají také obce a kraje. Ty jsou často i jejich zřizovatelé.

Podpora ze státního rozpočtu pro sociální služby značí každoroční pokrytí nákladů přibližně ze 40 procent. Ze zhruba 5 700 registrovaných sociálních služeb jich čerpá státní dotace kolem 4 500. Další peníze se do krajů dostávají z evropských dotačních titulů, často v rámci výzvy Operačního programu Zaměstnanost plus [OPZ+].

Praha kvůli uprchlíkům nezvládá udržet sociální služby

Dodatečné financování sociálních služeb je v Česku každoroční folklor. Dosud žádná z vlád nezvládla zavést mnohými slibované systémové financování. To proto, aby jejich provozovatelé dokázali plánovat hospodaření pro další roky. A ne jinak tomu je u současné vlády. Ministr Jurečka na včerejší tiskové konferenci jen uvedl, že jeho resort plánuje zavést systémové financování sociálních služeb s ohledem na inflaci a další hospodářské ukazatele. Obdobně jako je tomu u valorizace plateb za státní pojištěnce. Fungovat by dle něj mohl začít nový systém od ledna 2024.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here