Stát zvýší příspěvek na mobilitu a další. Kdy ale neví

8
13118
prispevek
Foto: Pixabay.com

Lidé se zdravotním hendikepem se zřejmě dočkají navýšení některých státních podpor. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] představilo od jara slibovaný balíček pomoci. Kdy začnou konkrétní příspěvky platit, se ale neví.

Chystané změny ve výši a čerpání některých sociálních podpor mají dle MPSV zmírnit dopady zdražování hlavně do rozpočtů rodin, seniorů a zdravotně hendikepovaných. Byť balíček opatření slibuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] od jara, konkrétnější návrh jeho resort představil až dnes. A přesto u některých položek chybí termín zavedení opatření.

„Změny reagují zejména na stávající inflaci a zdražování energií. […] Cílem je, aby uvedené změny byly účinné co nejdříve,“ uvádí v aktuální tiskové zprávě MPSV.

Součástí balíčku je pak dle něj například zvýšení příspěvku na mobilitu, příspěvku na zaměstnávání OZP nebo úprava příspěvků na zvláštní pomůcky. Například měsíce diskutovaný a čtyři roky neupravovaný příspěvek na mobilitu by měl vzrůst o 350 korun na 900 korun na měsíc. Nyní dostávají lidé se zdravotním hendikepem měsíčně 550 korun. Odkdy by se měl příspěvek navýšit už ministerstvo neuvedlo.

Ministr Jurečka již dříve uvedl, že zřejmě od září nebo října letošního roku. O navýšení příspěvku usilovalo ve Sněmovně opoziční hnutí ANO, které navrhovalo částku navýšit na dva tisíce korun, strana SPD pak na 800 korun. Ani jeden návrh dolní komora neschválila.

Příspěvek na zaměstnávání OZP se zvýší zpětně o 1.7.

O něco konkrétnější je MPSV u navýšení podpory pro zaměstnavatele, kteří dávají práci osobám se zdravotním postižením [OZP]. Příspěvek pro ně se má zvýšit o 600 korun na 15 200 korun. Nyní čerpají na jednoho takového zaměstnance 14 600 korun. Částka se má dle MPSV navyšovat se zpětnou platností od 1. července. Na chráněném trhu práce je dle úřadu zaměstnáno kolem 65 tisíců osob se zdravotním postižením.

Marian Jurečka: Levnější jízdné pro invalidy zdražování neřeší

Maximální měsíční částka nyní činí 13 600 korun na zaměstnance, který má přiznán 1. – 3. stupeň invalidity. Zaměstnavateli ale náleží i paušální částka 1 000 korun měsíčně na každou OZP v pracovním poměru. Dále může zaměstnavatel na zaměstnance, který má přiznán 1. – 3. stupeň invalidity, uplatnit nárok na zvýšení příspěvku. Nejvíce o částku představující rozdíl mezi částkou 13 600 korun a příspěvkem poskytnutým na náklady na mzdu nebo plat.

„Celkem tedy může ÚP ČR zaměstnavateli poskytnout příspěvek až do výše 14 600 Kč měsíčně u osob invalidních,” potvrzuje MPSV ve svých pokynech.

Změny se dotknou i pacientů na plicní ventilaci

Další avizovanou novinkou je širší podpora pro pacienty na domácí plicní ventilaci. I ti by měli mít v budoucnu možnost žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Dle odhadů ministerstva má jít o stovky osob. Na pacienty s plicní ventilací v domácí péči totiž dopadají vysoké ceny za energie, dýchací přístroj totiž spotřebovává velké množství elektřiny. MPSV zdůraznilo, že dávku dostanou po prokázání potřebnosti lidé i opakovaně.

Dávka od MPSV pro pacienty na plicní ventilaci činí až 2 900 korun měsíčně. O příspěvek je možné požádat na krajské pobočce Úřadu práce. Nárok na příspěvek mají podle zákona č. 329/2011 Sb. pacienti, kteří používají prostředek pro oxygenoterapii po celý kalendářní měsíc. Požádat o něj mohou lidé, kteří používají:

  • Kyslíkový koncentrátor [mobilní i stacionární],
  • systémy pro aplikaci kapalného kyslíku,
  • pronájem invazivních i neinvazivních plicních ventilátorů.

Příspěvek však není určen na provoz přístrojů na podporu dýchání ve spánku ani pro zdravotnické prostředky pro odsávání z dechových cest. K přiznání příspěvku je nutné předložit potvrzení zdravotní pojišťovny o čerpání péče.

Příspěvek na domácí plicní ventilaci potvrzují pojišťovny

To si mohou lidé vyžádat u své zdravotní pojišťovny přes datovou schránku, osobně nebo přes formulář, který nabízejí zdravotní pojišťovny na svých webových stránkách.

Příspěvky na speciální diety

Polepšit by si měli i pacienti, kteří musí s ohledem na svůj zdravotní stav dodržovat speciální diety, které nejsou zrovna laciné. Lékařem předepsané diety se mají dle MPSV automaticky navýšit o 9,5 procenta všem od letošního října.

Zvýšené příspěvky na dietní stravování [v Kč za měsíc]
Dieta Příspěvek na živobytí  Valorizace částek na spec. diety
Nízkobílkovinná 1 380 1 511
Při dialýze 1 000 1 095
Nízkocholesterolová při hypercholesterolemii nebo hyperlipoproteinemii 1 050 1 150
Diabetická 1 130 1 238
Při onemocnění fenylketonurií 2 220 2 431
Při onemocnění celiakií 2 800 3 066
Při osteoporóze, pokud celotělová kostní densita poklesla o více než o
25 %, tj. T-skóre je horší než 2,5
1 090 1 194
Při laktózové intoleranci 1 070 1 172
V těhotenství a při kojení do 1 roku věku dítěte 1 100 1 205

[Zdroj: MPSV]

O sto tisíc korun navrhuje MPSV navýšit maximální výši příspěvku na pořízení zdvihacích plošin. Příspěvek v Česku čerpá přibližně 350 pacientů do roka. Současná horní hranice podpory činí 400 tisíc korun.

Součástí balíčku navrhovaných opatření na zmírnění dopadů zdražování je i zavedení nároku na dávku otcovské poporodní péče při úmrtí nenarozeného dítěte [od 22. týdne těhotenství, pozn. red.]. Přičemž po dobu pobírání otcovské přecházejí tito muži, pokud jsou nemocensky pojištění, i na otcovskou dovolenou.

–VRN–

8 KOMENTÁŘE

  1. Naše vláda funguje stylem, že sliby nic nestojí a spousta lidí se jimi podělí. Abychom byli v obraze, tak už na jaře Jurečka v TV Prima sliboval krom valorizace příspěvku na mobilitu, tak i příspěvku na péči pro hendikepované a to nejpozději od června. Bylo to vládou v tichosti projednáno a v té samé tichosti zamítnuto.

    • Máte úplnou pravdu také by mě zajímalo kdy se uvidí příspěvek na péči ve druhém stupni a mobylita kolik bude dělat příspěvek jen sliby nic jiného

  2. Jurečka největší slibotechna ve vládě. Celý rok mluví o valorizaci příspěvku na mobilitu. Vykašlal se na zdravotně postižené, údajně to půjde na platy farářů a na Ukrajinu. Woloda přece bude bojovat s Putinem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here