Poslanci schválili nižší platby za státní pojištěnce

0
838
statni_pojistence
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] se pře s opozicí o to, jak vykládat letošní ponížení platby za státní pojištěnce. Podle něj je to úspěch, protože spolu s ním prošel i zákon o pravidelné valorizaci těchto plateb.

Podle opozice vláda zase jen oškubala občany, ale i zdravotníky. Sněmovna dnes schválila upravenou vládní novelu, která ponižuje letošní platbu za státní pojištěnce na loňskou úroveň. Zároveň schválila zavedení automatické valorizace těchto plateb od roku 2024. Legislativu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman. Ten již dříve uvedl, že ponížení platby za státní pojištěnce je „tupý škrt“. Vládou dlouhodobě avizované ponížení letošní platby za státní pojištěnce kritizují odbory i opozice.

„České zdravotnictví přišlo o 14 miliard. Důvod? Ego ministra [financí] Zbyňka Stanjury a slabý ministr za TOP 09 Vlastimil Válek. Důsledky? Reálně hrozí snížení dostupnosti a kvality péče. Peníze chybět budou i kvůli inflaci a zdražování, na které se vláda jen pobaveně dívá,“ reagovala dnes exministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Fakt je, že to byla právě vláda Andreje Babiše [ANO], která loni schválila zvýšení platby za státní pojištěnce pro letošní rok o 200 korun na 1 967 korun. Vláda Petra Fialy [ODS] ji ale z důvodu úspory 14 miliard korun v letošním státním rozpočtu od srpna sníží, pokud zákon projde přes Senát a prezidenta, na 1 487 korun. A to tak, aby měsíční platba za státního pojištěnce odpovídala loňské částce 1 767 korun. Původně to chtěla udělat prostřednictvím částky 1567 korun od července. Což ale nestihla.

Snížení platby není problém, říká ministr Válek

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka aktuální snížení platby za státní pojištěnce není problém. A v žádném případě se nedotkne kvality zdravotní péče. I přesto, že náklady na ni letos podstatně zvýšily výdaje na péči o ukrajinské válečné uprchlíky. Důvod dle něj spočívá v tom, že v posledních dvou letech došlo ze strany minulé vlády k nesystémovému a vysokému nárůstu plateb za tyto pojištěnce. A pokud by toto pokračovalo, došlo by dle něj na zvyšování daní.

„Vezměte si 14 miliard ročně. Pokud by se takto meziročně zvyšovalo, tak v příštím roce je to 28 miliard, v dalším 56 miliard. Ono to zní hrozně hezky, ale ty peníze by do toho státního rozpočtu šly na úkor třeba učitelů, celého hospodářství. A znovu by to byly peníze daňových poplatníků. To nejsou imaginární peníze, to nejsou peníze, které by Jánošík bral bohatým a dával chudým,“ uvedl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz ministr Válek.

Platba za státní pojištěnce stoupne na cca 1 900 korun

V něm i vysvětlil, proč minulá vláda zvyšovala platbu za státní pojištěnce. Dle jeho názoru tím zdravotním pojišťovnám hlavně kryla náklady na zvládání covidové krize. Náklady byly v řádu desítek miliard korun. Šlo o peníze na testování covidu, očkování, o prémie pro zdravotníky a další položky.

„To plýtvání skončilo. My se musíme chovat racionálně. […] Mohl bych klidně dál testovat antigenními testy, jak to dělala předchozí vláda, mohl bych dávat 4 PCR testy zdarma, jak to dělala předchozí vláda a 14 miliard by vylétlo komínem. Tak jako v předchozích letech vylétlo komínem 56 miliard korun,“ řekl.

Valorizace platby za státní pojištěnce

Zatímco opoziční politici spolu s odbory dští síru na aktuální ponížení platby za státní pojištěnce, ministr Válek je spokojený. Schválení snížení platby a zejména jím navrženého nového valorizačního modelu pro růst této platby považuje za úspěch.

„ÚSPĚCH! Sněmovna schválila novelu zákona o pojistném na zdravotní pojištění. Jeho součástí je i automatická valorizaci plateb za státní pojištěnce, navýšení fondu prevence pojišťoven i prodloužení úhrad za ortodontickou léčbu. Šlo o jeden z vládních slibů a ten je nyní splněn,“ uvedl dnes [20.7.] na svém twitterovém profilu ministr Válek.

Podle něj je to „úspěch nejen pro naši vládu, ale hlavně pro pacienty, kterým i díky tomu bude do budoucna zajištěna kvalitní péče“.

„Jsem rád, že se podařilo najít vhodný model, na kterém panuje shoda. Hlavní výhodou automatické valorizace je transparentnost, stabilita a předvídatelnost,“ dodal.

Zároveň potvrdil již dříve zveřejněnou informaci o tom, že příští rok by měla platba za státní pojištěnce stoupnout na cca 1 900 korun. Což je ale stále méně, než navrhovala vláda Andreje Babiše pro letošní rok. A zároveň je to částka, od níž se odvine valorizace platby za státní pojištěnce v roce 2024. Podle odhadů ministerstva financí by přitom měla činit 1 982 korun. Což je o 15 korun více, než navrhla vláda ANO pro letošek.

Inflace je 17,2 %. Dle ekonomů ale ještě vzroste ke 20 %

Podle pozorovatelů to s ohledem na inflaci, která jen v červnu dosáhla 17,2 procenta, není mnoho. Zvlášť, když stát hradí z rozpočtu pojistné za zhruba 5,9 milionu lidí, tedy za skoro 56 procent pojištěnců. Přičemž náklady na zdravotní péči strmě rostou. Jen loni zdravotní pojišťovny vydaly za péči 404,4 miliardy korun, letos počítají s výdaji přibližně 427 miliard korun. V příštím roce už mají překročit částku 430 miliard korun. Inflace přitom doléhá na všechny subjekty ve zdravotnictví. Na nemocnice, ambulance, lékárny i výrobce léčiv.

Opozice jde tvrdě do vlády

Do vlády se za její politiku ve věci plateb za státní pojištěnce po prezidentovi Zemanovi, politiků z hnutí ANO, dnes tvrdě opřeli i zástupci opozičního hnutí SPD. Slyšet byl hlavně jeho předseda Tomio Okamura. Ten označil aktuální ponížení a plánovaný růst plateb za škodlivé a nesystémové. Dle něj poškodí pacienty stejně jako zdravotníky.

„Ze strany vlády je to útok na veřejný zájem. […] Berou zdravotnictví peníze a místo toho je dávají Ukrajině. Pan premiér se úplně vykašlal na občany České republiky,“ vyčetl vládě.

Končí neomezená doba pojištění pro Ukrajince

Ministr zdravotnictví Válek jeho kritiku odmítl. Naopak ho obvinil z toho, že blábolí od věci a do plateb za státní pojištěnce „motá“ témata, která s ní nesouvisejí. Za příklad uvedl pandemický zákon, korespondenční volbu i uprchlíky z Ukrajiny.

„Proti čemu dnes bojuje pan Okamura? Nechce, aby se valorizovaly úhrady za státní pojištěnce a zdravotní péče se mohla zlepšovat. Nechce, aby se fondy prevence pojišťoven navýšily na trojnásobek a šlo z nich třeba seniorům platit lázně a nechce, aby byla hrazená ortodontická péče,“ vyjmenoval ministr Válek.

Stát platil za jeden trasovací hovor při pandemii i 435 Kč

Aniž by ale dodal, kdy bude například jím zmíněná ortodontická péče třeba i jen pro české děti hrazena ze zdravotní pojištění. A rodiče za rovnátka pro své děti nebudou muset platit sumy začínající na částce 65 tisíc korun.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here