Vláda neomezí reklamu na nikotinové sáčky

0
906
sacky
Foto: Pixabay.com

Vláda odmítla omezit reklamu a propagaci nikotinových sáčků. Proti novele, která by regulaci zavedla, se postavilo i ministerstvo zdravotnictví. Stejně tak úřad nesouhlasí ani se zákazem prodeje návykových sáčků lidem mladším 18 let.

K novele předkládané poslanci hnutí ANO o omezení reklamy na nikotinové sáčky na svém včerejším [20.7.] jednání vláda zaujala negativní postoj. Propagaci nikotinových sáčků chtějí poslanci ANO omezit skrze novelu zákonů o regulaci reklamy a o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Cílem návrhu je zajistit účinnou ochranu především dětí a mladistvých prostřednictvím snižování atraktivnosti produktu, který vyvolává závislost na nikotinu. Podobná regulace už se vztahuje na elektronické cigarety.

Děti si nikotinové sáčky koupí kdekoli, úřad to neřeší

Přístup vlády a ministerstva zdravotnictví k omezení reklamy na nikotinové sáčky a zákazu jejich prodeje mládeži pod 18 let překvapuje. Nikotinové sáčky, jak je zřejmé už z jejich názvu, obsahují nikotin, což na jejich obalech uvádějí i sami výrobci. A nikotin je jed, který má stimulační účinky a na kterém rychle vzniká závislost. Při jeho užívání i v malém množství vyvolává stav relaxace a ovlivňuje myšlení a pozornost. Účinky nikotinu zatěžují činnost srdce. Závislost na něm vzniká velmi rychle.

Prodej nikotinových sáčků české mládeži úřadům nevadí

A co hůře, nikotinové sáčky si u nás velmi oblíbila mládež, která si je za stávajících podmínek kupuje bez jakéhokoli omezení. Na jejich škodlivost přitom upozorňuje i Státní zdravotní ústav [SZÚ]. Dle výsledků jeho šetření v roce 2021 u nás nikotinové sáčky vůbec nejvíce užívala mládež ve věku 15 až 24 let. Odborníci na odvykání kouření tvrdí, že nikotinové sáčky kuřákům částečně poslouží při odvykání jako určitá alternativa s o něco nižšími dopady na zdraví. Nikoli však nulovými. Jak ostatně potvrzuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá.

„Je tu nebezpečí, a statistika to potvrzuje, že podporují v závislosti na jiné formě příjmu nikotinu i lidi, kteří nikdy před tím nekouřili. Vidíme, že skoro 30 procent uživatelů elektronických cigaret dříve nekouřilo klasické cigarety. Je tak nutné zdůrazňovat, že žádná forma e-cigaret, zahřívaných tabákových výrobků a podobných verzí, není zdraví dlouhodobě prospěšná, jak se snaží veřejnost přesvědčit někteří výrobci,“ říká lékařka.

Propagace nikotinových sáčků ministerstvu nevadí

Novelu o omezení reklamy nikotinových sáčků podle předkládací zprávy podpořila ministerstva školství a financí. Ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí zaujala neutrální postoj. Proti novele se postavila ministerstva kultury a zdravotnictví, Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy nebo úřad vlády, stejně jako národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj “zdravotní riziko bezdýmných tabákových výrobků, elektronických cigaret a zejména nikotinových sáčků je minimální”.

V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

Novela podle ministerstva zdravotnictví postrádá konkrétní sankční ustanovení v podobě pokuty, čímž omezení reklamy činí nevynutitelným. Na prodej nikotinových sáčků se v současnosti nevztahují na rozdíl od prodeje například tabákových výrobků a elektronických cigaret žádná pravidla. Podle vládního stanoviska je vhodnější problematiku řešit uceleněji vládní novelou namísto jednotlivých poslaneckých předloh.

Vláda minulý týden na doporučení ministerstev odmítla další z poslaneckých novel, kterou Jaroslav Bašta [SPD] a Věra Adámková [ANO] chtějí zakázat lidem používat nikotinové sáčky například ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech. Na nástupištích a v prostředcích veřejné dopravy, ve zdravotnických zařízeních a ve školách. Dále na dětských hřištích a v kinech, divadlech ve výstavních a koncertních síních a ve sportovních halách.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here