Výdejní Dr.Max boxy nově poslouží i lidem v Brně

0
1705
Dr.Max_boxy
Samoobslužný výdejní box lékáren Dr.Max. / Foto: Dr.Max

Výdejní Dr.Max boxy se v brněnské metropoli objeví ještě letos. Po Praze tak půjde o druhé město, kde si zákazníci vyzvednou online objednávky z eshopu lékáren Dr.Max i touto cestou.

Od letošního dubna fungují výdejní Dr.Max boxy na zhruba deseti místech po Praze, převážně v obchodních centrech. A samoobslužné výdejny se v praxi osvědčily. Vedení lékáren Dr.Max totiž nyní oznámilo jejich zavedení i v moravské metropoli Brno. V obou městech by se měl počet výdejních boxů letos pohybovat kolem padesáti.

„U nás vždycky půjde o doplňkový způsob vyzvedávání objednávek,“ říká přesto k novince generální ředitel lékárenské sítě Dr.Max Daniel Horák.

Daniel Horák: Výše přirážky u léků na předpis je problém

V praxi se dle něj lékárnám osvědčuje takzvaný omnichannel přístup. To znamená kombinace tradičních kamenných lékáren s virtuální nabídkou v eshopu Dr.Max.

„Republiku máme skvěle pokrytou tradičními lékárnami, které také klientům našeho e-shopu dominantně slouží jako výdejní místa,“ vysvětluje Daniel Horák s tím, že až tři čtvrtiny online objednávek na eshopu Dr.Max se k zákazníkům dostávají touto cestou.

Výdejní boxy tak dle něj hlavně rozšiřují možnosti doručení zboží o způsob, který vyhovuje klientele se speciálními potřebami.

„Je to jednak záležitost životního stylu, jednak rozšíření dostupnosti,“ dodává.

Výdejní Dr.Max boxy zboží drží dva dny

Samoobslužné výdejny Dr.Max fungují obdobně jako ostatní výdejní místa pro objednávky na internetu. Zákazník si po výběru zboží na eshopu Dr.Max v záložce doprava a platba zatrhne jako způsob doručení Drmax box. Poté se mu zobrazí okno, ve kterém si zvolí přesné místo vyzvednutí své objednávky.

Většinou jde o prostory obchodních center. Na některých místech je doba pro vyzvednutí si zásilky dokonce neomezená. Například v pražském Obchodním centru Arkády, v jiných pak obvykle do 22 hodin. O připravené objednávce zákazníka informuje Dr.Max SMS zprávou. Na vyzvednutí má zákazník dva dny.

E-shop Dr.Max roste a s ním i jeho obrat

O tom, že moderní objednávání, ale i způsoby doručování léků, přinášejí své ovoce, svědčí i hospodářské výsledky lékárenské sítě. Loni u nás lékárny Dr.Max dosáhly celkových tržeb 22,6 miliardy korun. To je v meziročním srovnání 7% nárůst. Online výdej léků se přitom na jejich obratu podílel částkou 1,9 miliardy korun. Ve volném prodeji to značí pětinový podíl na obratu sítě. Meziroční růst e-shopu Dr.Max dosáhl 32 procent.

„Sortiment se na e-shopu Dr.Max rozšířil během roku 2021 ze 13 tisíc na 20 tisíc položek. Virtuální lékárna zaznamenala v témže období 2,5 milionu transakcí a s bezmála 40% podílem si udržela postavení jedničky na trhu,“ uvedl k výsledkům Daniel Horák.

Zveřejněná data dle něj jasně dokládají, že v oblasti e-commerce se lékárnám Dr.Max daří. Na celkovém obratu se jeho podíl každoročně zvyšuje. Zatímco v roce 2017 činil nějakých 5 procent, v roce 2021 už to bylo 20 procent. Během pěti let vzrostly tržby v absolutním vyjádření na pětinásobek. A ne jinak tomu bude i v letošním roce.

„Meziroční srovnání letošního a loňského prvního kvartálu na tržbách potvrzuje trend – vypovídá o víc než desetiprocentním nárůstu,“ nastínil letošní výsledky tiskový mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Dr.Max začne doručovat léky domů v přesně daný čas

Podíl e-shopu Dr.Max na celém trhu ve stejném období dle něj překročil 40 procent. V nepřetržitém růstu e-commerce se dle něj odráží rozšiřování služeb pro zákazníky. Jmenovitě uvádí například možnost online rezervace léků na předpis a svou roli sehrává i neustálé rozšiřování nabízeného sortimentu. Zákazníci dle něj oceňují i novinky v oblasti doručování zboží, jako je takzvané Same Day Delivery, neboli doručení v den objednání. S tím síť začala koncem roku 2021 na desítkách objednávek týdně, dnes některé týdny překračuje i hranici tisíce objednávek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here