Britské zdravotnictví ztrácí miliony, nemá lidi

0
477
britské
Ilustrační foto: Pixabay.com

Britskému zdravotnictví chybí přes deset tisíc lékařů a 50 tisíc sester. Tlak na tamní zdravotní systém sílí i s častým odchodem přepracovaných zdravotníků. Zástupci britské vlády ale tvrdí, že zaměstnanců ve zdravotnictví přibývá.

O personální krizi v britském zdravotnictví [National Health Service, NHS] hovoří ve zprávě poslanci parlamentního výboru pro zdravotnictví a sociální péči. Na informaci dnes [25.7.] upozornila i britská zpravodajská stanice Sky News.

Zákonodárci v dokumentu upozorňují, že například porodní služby jsou pod neudržitelným a sílícím tlakem. Dle nich za poslední rok v Británii skončilo 552 porodních asistentek. Praktických lékařů pracujících na plný úvazek je v porovnání se stavem před třemi lety o 700 méně.

„Tváří v tvář této situaci vláda projevuje výraznou neochotu rozhodně jednat,” uvádějí poslanci ve zprávě.

Ladislav Dušek: V terénu máme lékaře ve věku 80 let

Tvrdí, že podle odborných prognóz bude třeba, aby vláda do začátku příštího desetiletí ve zdravotnictví vytvořila dalších alespoň 475 000 pracovních míst. A obdobná situace dle nich panuje v sociálních službách, kde bude zapotřebí vytvořit dalších 490 000 pracovních míst.

Zdravotníci v Británii chybí a chybět budou čím dál víc

Kabinet premiéra Borise Johnsona podle nich sice dosáhl určitého pokroku ve snaze přijmout více zdravotních sester. Zřejmě ale nesplní svůj cíl přijmout dalších šest tisíc praktických lékařů.

„Přetrvávající nedostatek personálu v NHS nyní představuje vážné riziko pro bezpečnost personálu a pacientů, a to jak v oblasti běžné, tak i akutní péče,” píší poslanci ve zprávě.

Britský ministr zdravotnictví Javid rezignoval na funkci

Zdravotní péče je podle zákonodárců v důsledku chybějících pracovníků i nákladnější. Léčba se totiž k pacientům dostává stále později, často až v době, kdy už jsou jejich onemocnění rozvinutější a závažnější a tedy na léčbu nákladnější. Britské zdravotnictví navíc dle nich přichází o “miliony” odpracovaných dnů kvůli nemocem zaměstnanců. Stále více se jich léčí s úzkostmi, stresem a depresemi.

„Výsledkem je, že mnoho vyčerpaných zaměstnanců zvažuje odchod. Pokud tak učiní, tlak na jejich kolegy se ještě zvýší,” upozorňují poslanci ve zprávě.

Problém vidí i v tom, že britské zdravotnictví nedokáže svým zaměstnancům vždy zajistit alespoň základní věci. Jako je každodenní přístup k teplému jídlu a pití v době práce. Pracovníci by dle nich ocenili i flexibilní pracovní dobu.

Sociální práce se špatně cení, míní v Británii

Jako zásadní problém v oblasti sociální péče poslanci spatřují nedostatečné odměňování. Zvýšení výdělku by dle nich zabránilo hromadným odchodům a naopak by do oboru přilákalo více lidí. Předseda výboru pro zdravotnictví a sociální péči a konzervativní poslanec Jeremy Hunt doslova uvedl, že země čelí “největší krizi pracovních sil v historii NHS a sociální péče”.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Poněkud jiný náhled na stav pracovních sil ve zdravotnictví a sociální péči mají zástupci tamní vlády. Konkrétně mluvčí ministerstva zdravotnictví a sociální péče tvrdí, že zaměstnanců v obou oborech přibývá. A to “o více než 4 000 lékařů a 9 600 sester oproti loňskému roku”. V prohlášení dále napsal, že pro porodnické služby resort připravil nábor za 95 milionů liber [přes 2,7 miliardy Kč]. Dalších 500 milionů liber úřad vyčlenil na rozvoj sociálních pracovníků, “mimo jiné prostřednictvím vzdělávacích příležitostí a nových kariérních cest”, jak uvedli zástupci resortu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here