Poděbradští senioři vyrážejí k Labi na cyklorikše

0
631
cyklorikse
Seniorka vyráží na výlet do přírody na cyklorikše. / Foto: Pavel Čempěl, šéfredaktor bohumínských městských novin OKO

Cyklorikša je elektrokolo s vozítkem, do kterého se senior usadí a se svým řidičem vyráží do přírody. Výlety na cyklorikše mají zlepšit psychické a sociální zdraví často v ústraní žijících penzistů. Cyklorikši se osvědčují i v dalších městech.

Na cyklorikše se po Poděbradech jako první projela tamní seniorka na začátku července a další penzisté ji následovali. Elektrokolo s vozítkem pro jednoho nebo dva lidi v přední části město zakoupilo za 150 tisíc korun. Provozuje ho městská společnost Poděbradská sportovní. Cyklorikši zavedly na pomoc lidem v ohrožení ze sociálního vyloučení jako první organizace v Dánsku.

„Inspirovali jsme se v jiných městech, kde to dobře funguje. Senioři, kteří už znají víceméně jen společenské místnosti sociálních zařízení či nejbližší okolí, se mohou konečně podívat dál, třeba k Labi,“ říká místostarosta Poděbrad Miroslav Holas [Naše Poděbrady].

V Poděbradech odstupuje celá kandidátka STAN

Využívání cyklorikši má dle něj pro penzisty i sociální význam. Senioři si na vyjížďce mohou povídat s řidičem, a přijdou tak do kontaktu s mladší generací.

„Řešíme i určité vylepšení, aby si řidič a pasažéři mohli popovídat a bylo to bezpečné, budou mít interkom a sluchátka,“ doplňuje Holas.

Poděbradská cyklorikša vyjíždí od penzionu Na Ostende, kde je nové stanoviště na dobíjení elektrokol. Půjčovat si je mohou i příbuzní seniorů a další dobrovolníci.

Na cyklorikše do přírody vyráží i v Bohumíně

Již několikátým rokem se cyklorikšou projíždějí lidé se zdravotním hendikepem a senioři s horší schopností pohybu i po okolí Bohumína. Město speciální dopravní prostředek zakoupilo za zhruba 130 tisíc korun již před dvěma roky. Bezplatně si ho nyní pro své blízké s hendikepem vypůjčují i příbuzní. O půjčovnu cyklorikši se v Bohumíně stará tamní Centrum sociálních služeb.

„Jde o službu určenou seniorům nebo osobám s tělesným či jiným znevýhodněním, nikoliv o turistickou atrakci. Zájemci si mohou zarezervovat cyklorišku nejpozději dva dny před plánovanou projížďkou,“ přibližuje výpůjční podmínky ředitelka Centra sociálních služeb Bohumín Petra Chalupová.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Projížďka na cyklorikše je dle ní omezená na tři hodiny. Před prvním zapůjčením musí člověk, který bude dopravní prostředek ovládat, absolvovat krátké školení. Při něm si vyzkouší manipulaci s elektrokolem.

Cyklorikša připomíná bicykl, v přední části má však dvě kola a sedátko s přístřeškem. Výhodou je elektromotor, který pomáhá šlapajícímu při rozjezdu a v nerovném terénu. Na speciální tříkolku neboli cyklorikšu odborníci na dopravu pohlížejí jako na kolo, jezdit se s ní proto může na silnicích i vyznačených cyklostezkách.

„Pro seniory a pohybově znevýhodněné osoby jde o efektivní terapii, která kombinuje pohyb a zábavu, má pozitivní vliv na psychiku a odstraňuje bariéry. Přidanou hodnotou jsou nevšední chvíle strávené s rodinou a pobyt venku, který je pro tuto skupinu osob mnohdy vzácný,“ shrnuje výhody cyklorikši Petra Chalupová.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here