Rakušané ruší izolaci kvůli covidu, Češi ji dál drží

0
6843
izolaci
Ilustrační foto: Pixabay.com

Rakušané s pozitivním testem na koronavirus nebudou muset od srpna povinně do izolace. Při pohybu mimo domov se ale musí chránit respirátorem. Česko si sedmidenní izolaci pro pozitivní osoby stále ponechává.

Od srpna platné zrušení izolace pro lidi s pozitivním výsledkem testu na koronavirus veřejnosti včera [26.7.] oznámil rakouský ministr zdravotnictví Johannes Rauch.

„Nedokážeme se pandemie zbavit testováním, očkováním a izolací. […] Kdo je nemocný, ať zůstane doma,” vysvětlil důvody pro zrušení izolace ministr, který zároveň vyzval občany k vlastní odpovědnosti.

Nařízená izolace se podle něj ale ruší i s ohledem na psychické a sociální dopady, jaké má pandemie covidu-19 na rakouské občany. Podle Raucha příklady zemí jako Dánsko, Norsko nebo Británie ukazují, že povinnou izolaci přeci jen zrušit lze. I přesto podle něj bude Rakousko pokračovat v evidenci testů s pozitivním výsledkem na koronavirus. Umožní mu to sledovat šíření nákazy v zemi.

Jedná se o změně v úhradě PCR testů na covid

Dodejme, že Anglie zrušila povinné izolace již letos v únoru. Stejně tak skončila s trasováním rizikových kontaktů. A již v té době svým lidem, přesněji pak těm ve vyšším riziku těžkého průběhu onemocnění, nabídla podání čtvrté dávky očkování proti covidu. Tou se například v Česku začalo očkovat teprve před necelými dvěma týdny, navíc jen ve velkých městech. Dostupnost očkování v regionech se nyní ukazuje jako nedostatečná. Registrační systém lidem úřady otevřou ale až 15. srpna.

Rakousko ruší izolaci i si všímá covid hospitalizovaných

Současná rakouská vláda od loňského prosince vedená kancléřem Karlem Nehammerem [Rakouská lidová strana, Österreichische Volkspartei, ÖVP] vážně zpochybňuje výpovědní hodnotu, jakou mají statistiky lidí nakažených koronavirem v nemocnicích. Podle expertky ministerstva zdravotnictví Kathariny Reichové podrobná analýza celkem jasně ukazuje, že jen polovina hospitalizovaných pacientů má jako hlavní diagnózu covid-19.

EU šturmuje proti covidu. Upravené vakcíny budou v září

Za současných podmínek nakažení lidé v Rakousku nesmějí chodit na návštěvy do nemocnic a domů s pečovatelskou službou. Navštěvovat nesmějí ani kulturní zařízení. Oproti tomu zaměstnanci po pozitivním testu chodí s ohledem na jejich zdravotní stav do práce, musejí mít ale nasazený respirátor. Aktuálně v Rakousku připadá asi 850 nakažených na 100 000 obyvatel v týdenním úhrnu. V Česku se stejný ukazatel pohybuje kolem hodnoty 155, avšak s velkými rozdíly mezi kraji.

Plošná opatření na Západě padají, v Česku zůstávají

Podstatně odlišné podmínky při covid pozitivitě platí v Česku. Byť se vedení země, přesněji pak zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] zaříkávají odmítáním plošných opatření. Přesto v zemi stále jedna taková restrikce přetrvává. A tou je právě izolace.

Anglie ruší povinnou izolaci i další opatření proti covidu

Podle aktuálně platného nařízení u nás do izolace nastupují lidé po potvrzení nákazy koronavirem. A to minimálně na sedm dnů bez ohledu na příznaky onemocnění. V praxi to značí, že i covid pozitivní lidé bez příznaků podléhají sedmidenní izolaci, ze které je neuvolní ani PCR negativita, třeba po následných čtyřech dnech.

„Po konzultaci vás praktický lékař může propustit z izolace, pokud jste byli izolováni minimálně sedm dní, a zároveň poslední dva dny nemáte příznaky onemocnění covid-19,“ popisuje ve svých pokynech MZ ČR.

Izolovat se od ostatních nemusí pouze lidé bez příznaků covidu-19, kteří nemoc prodělali, zároveň již u nich skončila nařízená izolace a od stěru vzorku na test neuběhlo více než třicet dnů.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here