Na opičí neštovice v EU zemřeli první dva muži

0
1555
na_opici
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dvě úmrtí na opičí neštovice potvrdilo španělské ministerstvo zdravotnictví. V obou případech šlo o mladé muže. Podle Světové zdravotnické organizace [WHO] v Evropě přibyde nakažených opičími neštovicemi i na ně zemřelých.

První oběť ve Španělsku potvrdilo tamní ministerstvo zdravotnictví v pátek 29. července, dalšího zemřelého pak následující den [30.7.]. Jde o první dvě úmrtí na opičí neštovice na evropském kontinentu.

Podle ministerstva zemřeli v obou případech mladí muži, a to ve Valencii a v Córdobě. První z obětí v souvislosti s nákazou opičími neštovicemi onemocněla encefalitidou. O druhém muži nejsou známé žádné podrobnější informace, uvedla agentura EFE.

„Řetězec přenosu se v drtivé většině případů týká velmi blízkého tělesného kontaktu, hlavně v souvislosti s velmi rizikovými pohlavními styky,” uvedlo španělské ministerstvo.

Lékařskou pomoc v nemocnici podle úřadu v zemi vyhledalo již více než 120 lidí. Španělsko je se zhruba 4 300 nakaženými jednou ze zemí mimo Afriku, kde se opičí neštovice šíří nejvíce. Většinou jde o muže, kteří měli sex s dalšími muži. Dvě třetiny případů hygienické úřady potvrdily v Madridu a Katalánsku.

Opičí neštovice se v Evropě ještě rozšíří

Před několika týdny WHO vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování. Její generální ředitel Tedros Adhanom Ghebreyesus doporučil, aby homosexuální muži omezili počet intimních partnerů. Představují, jak upozornil, skupinu v nejvyšším riziku nákazy.

„Vzhledem k tomu, že šíření opičích neštovic v Evropě pokračuje, očekáváme další úmrtí,” uvedla představitelka WHO v Evropě Catherine Smallwoodová.

Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

Mimo Afriku WHO již eviduje na 18 000 nakažených, z nichž 70 procent připadá na evropské obyvatelstvo. Smallwoodová vyzvala evropské státy, aby přijaly opatření k zastavení šíření nákazy. Pravděpodobnost vážného průběhu nemoci je podle ní stále velmi nízká. Ve většině případů se nakažení uzdraví bez větších lékařských zásahů.

Počty nakažených rostou i v Česku

Skokový nárůst nakažených virem opičích neštovic potvrdili hygienici tento týden i v České republice. Ve čtvrtek 28. července oznámili čtyři nově nakažené osoby ve věku 17, 36, 37 a 42 let. Celkem se v Česku dosud opičí neštovice potvrdily u 20 osob. Jeden případ v Ústeckém kraji, ostatní v Praze.

Jeden z posledně nakažených v červenci podle zjištění hygieniků pobýval tři týdny ve Francii, druhý zhruba 14 dní ve Španělsku. Dalším nakaženým je cizinec, který do Prahy přicestoval před třemi týdny z Velké Británie. Všem čtyřem hygiena nařídila domácí izolaci.

Ani v jednom z případů hygienici neuvedli, zda šlo o muže či ženu. Důvodem je podle nich ochrana osobních údajů.

Evropa očkuje proti opičím neštovicím, nákaz přibývá

Stejně jako do ostatních zemí EU i do Česka tento týden dorazilo 1 400 dávek vakcíny proti opičím neštovicím. Preparáty země dostávají darem od Evropské komise, která je nakoupila ze svého rozpočtu. Celkem by v následujících týdnech mělo do země dorazit dalších 1 400 dávek, celkem tak Česko dostane 2 800 dávek. Uskladněny jsou v mrazácích nemocniční lékárny Fakultní nemocnice Bulovka.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here