Na nové S-centrum Hodonín čeká více než rok

0
888
S-centrum
Foto I,II, III: S-Centrum Hodonín

Hodonín po Jihomoravském kraji požaduje obnovu služeb tornádem poničeného S-centra, domova pro seniory. Zájem má i o směnu budovy. Zastupitelé o tématu jednali na mimořádném zasedání.

„Budova našeho S-centra je zničená tornádem, aktuálně je neobyvatelná,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz ředitel domova pro seniory Václav Polách [foto vpravo, zdroj: S-Centrum Hodonín].

Zařízení přesto pokračuje v práci. Aktuálně provozuje 20 lůžek v Domově Horizont ve cca 20 kilometrů vzdáleném Kyjově. I ten je příspěvková organizace Jihomoravského kraje a poskytuje sociální služby.

„Služby v Horizontu poskytujeme v omezené míře. Je to z prostého důvodu. Potřebujeme zachovat sociální služby, kde je to nejnutnější. Dále se musíme udržet v síti sociálních služeb a také chceme udržet alespoň to minimum zaměstnanců pro další start našeho provozu,“ vysvětlil Polách.

Zároveň odkázal na nové webové stránky S-centra, na kterých se zájemci o jeho služby a další působení dozvědí všechny důležité informace.

„Současný stav je takový, že Jihomoravský kraj chce vybudovat nový domov v Rohatci. A snaží se naší stávající budovu převést na město Hodonín. Případně ji směnit,“ upřesnil dále pro ZdraveZpravy.cz Václav Polách.

Rohatec je obec v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji ležící 5 km severovýchodně od Hodonína. Leží při řece Moravě na hranici se Slovenskem. Žije v ní přibližně 3 400 obyvatel.

S-centrum je dál předmětem jednání kraje s městem

O tom, že na úrovni kraje a města jednají o dalším osudu S-centra potvrdil i mluvčí města Josef Horníček. Podle něj budovu [na foto níže, zdroj: S-centrum Hodonín] vlastní kraj, který ale už dříve rozhodl, že zničený objekt opravovat nebude. Volně k prodeji budovu však nenabídne. S Hodonínem jedná o tom, za jakých podmínek by město budovu koupilo či směnilo. Zastupitelé přijali ve věci již dvě usnesení, pro které hlasovalo všech jeho 21 přítomných členů.

„První usnesení je pokračováním usnesení z rady města, na které už kraj reagoval. Bohužel záporně, nechce obnovovat službu. Nicméně zastupitelstvo si odhlasovalo na mimořádném zasedání, že chceme, ať se kraj obnovením služby zabývá, protože cítíme deficit sociálních služeb v Hodoníně a okolí,” řekl starosta města Libor Střecha [Pro Hodonín].

Starosta okomentoval i druhé usnesení zastupitelstva: „Když se s tím kraj ale vypořádá opět stejně, to znamená, že sociální služby nebudou navráceny do S-centra a neobnoví tuto budovu, přijali jsme doprovodné usnesení, že deklarujeme záměr směny, o kterém se paralelně s krajem bavíme.”

V úvahu připadá směna za nemovitý majetek města na náměstí B. Martinů. Tam město vlastní školské objekty známé jako Duhovka. Ty pro činnost svých příspěvkových organizací využívá z větší části právě kraj.

Váhání při obnově sociálních služeb přináší problémy

Deník MfDnes ve svém aktuálním jihomoravském vydání upozornil, že důsledkem současné situace trpí zejména zájemci o sociální služby. Podle něj služby S-centra v Hodoníně citelně chybějí. A městu hrozí rozvoj neregistrovaných sociálních služeb.

„Víme o sedmi. Poskytují péči na 71 lůžkách. Zcela jistě dojde k jejich rozšíření. Což povede k neprofesionální a nekontrolovatelné péči,” citoval list zastupitele města Vítězslava Krabičku [Změna].

S-centrum poskytovalo dva druhy služeb. Sloužilo jako domov pro seniory s kapacitou 35 lůžek a jako domov se zvláštním režimem s kapacitou 106 lůžek. Část obyvatel tvořili lidé trvale upoutaní na lůžko, přesto nebylo možné z pokojů s postelemi vyjet a při evakuaci po tornádu je museli hasiči vynášet. Budova S-centra je 20 let stará a její podoba podle kraje neodpovídá požadavkům na komfort klientů ani požadavkům na bezpečnost.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here