Prague Pride je tady. SZÚ se obává opičích neštovic

4
6681
nestovic
Ilustrační foto: Pixabay.com

Festival příznivců LGBTQ Prague Pride se blíží. Do Prahy se sjíždějí nebinární komunity z celého světa. Státní zdravotní ústav varuje před vysokým rizikem nákazy virem opičích neštovic. Ten se z 99 procent šíří v gay komunitách.

V pondělí 8. srpna se v metropoli na týden rozezní hudba a v ulicích budou k vidění lidé hlásící se k hnutí LGBTQ [el dží bí tý kjů, pozn. red.]. V této souvislosti zástupci Státního zdravotního ústavu [SZÚ] upozorňují na riziko šíření opičích neštovic. Ty se ponejvíce šíří právě v evropských gay komunitách.

„V souvislosti s nastávajícím festivalem „Prague Pride“ od 8. do 14. srpna 2022 připomínáme současnou alarmující situaci ve výskytu opičích neštovic,“ upozorňují zástupci SZÚ s tím, že riziko nákazy v zemích Evropy je vysoké. V celosvětovém měřítku pak středně vysoké.

„Tři čtvrtiny ze všech případů opičích neštovic v rámci této epidemie byly hlášeny v evropském WHO regionu. Většina případů byla identifikována hlavně mezi muži, kteří mají sex s muži [MSM],“ zdůvodňuje své varování SZÚ.

99 % nakažených jsou muži, 36 % je HIV pozitivních

Ve svém prohlášení se Ústav odvolává na data Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] a Regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace [WHO] pro Evropu. Podle nich se virus opičích neštovic potvrdil u více než 15 900 osob v 38 evropských zemích. A nakaženými jsou z 99,1 procenta muži, hlavně mající sex s jinými muži. Více než 40 procent nakažených mužů je ve věku 31 až 40 let a 36 procent nakažených se ukázalo jako HIV pozitivních.

Konkrétně v zemích EU a EHP se potvrdilo přibližně 12 200 nákaz opičími neštovicemi. Nejvíce se virus přenáší ve Španělsku [4 298], dále pak v sousedním Německu [2 677], ve Francii [2 054], Nizozemsku [879], Portugalsko [633] a Itálii [479].

Za nebinární se v ČR považuje víc lidí než ve světě

Nemoc už se potvrdila i v Belgii [393], Rakousku [132], Dánsku [99], Švédsku [88], Irsku [85], Polsku [59], Norsku [55], Maďarsku [39], Slovinsku [35], Řecku [32], Lucembursku [30], Rumunsku [21] a Česku [26]. Do dvaceti případů zatím ohlásilo Finsko, Malta, Chorvatsko, Island, Estonsko, Slovensko, Bulharsko a Lotyšsko.

Země západního Balkánu dosud potvrdily jedenáct případů [data k 2.8.]. A to v Srbsku deset nákaz a jeden případ připadá na Bosnu a Hercegovinu. Zatím jednoho nakaženého hlásí Turecko. Na virus opičích neštovic dosud zemřeli dva pacienti ve Španělsku.

Podle SZÚ se u většiny nemocných [95 %] projevila nákaza vyrážkou a pacienti trpěli nespecifickými příznaky. Obvykle horečkou, byli unavení, stěžovali si na bolesti svalů, hlavy a zimnici. Necelých šest procent z nakažených skončilo v lůžkové péči. Zdravotní stav třech pacientů vyžadoval pobyt na jednotce intenzivní péče. Z nichž jeden pro jiné důvody než opičí neštovice, ostatní dva zemřeli.

Šíření opičích neštovic v Česku, nemocní jsou muži

I potvrzené nákazy v Česku odpovídají trendu v ostatních evropských zemích. Podle dat nahlášených do elektronického Informačního systému infekční nemoci [ISIN] k 3.8. 2022 opičí neštovice v Česku testy potvrdily u 26 osob. K přenosu nákazy u nich došlo převážně při úzkém kontaktu v rámci sexuálních aktivit, upozorňuje SZÚ.

„Podle analýzy anonymních údajů se zatím všechna onemocnění vyskytla u mužů, ve věku od 17 do 44 let,“ uvádí SZÚ.

Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

Dva případy připadají na věkovou skupinu 15 až 19 let, jeden případ je ve skupině 20 až 24 let, deset nakažených je ve věku 25 až 34 let a 13 případů ve věku 35 až 44 let.

Většina nakažených žije v Praze, sedm mužů se opičími neštovicemi nakazilo v zahraničí, konkrétně v Belgii, Španělsku, Portugalsku, Francii a v Německu. Ostatní se infikovali v Česku. Šest nakažených skončilo kvůli horšícímu se zdravotnímu stavu v lůžkové péči.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. Další obohacení z řad BFLMPSVZ 🙂 Čím to že se opičí neštovice šíří mezi homosexuály? Není to zas nějaký homofobní útok majority?!

  2. Brnkněte někdo pořadatelům, že nepřijdu. Chodit dva dny v růžovém a s nahou prdelí mi nějak nepřijde dostatečně výstřední. Jsem trapnej heterák a bude mi ctí jím zůstat….

  3. Jsem tolerantní vůči této komunitě, ale vadí mi každoroční hluk a odpadky po celý týden kolem Streleckeho ostrova a okolí. V blízkosti máme kanceláře a nedá se soustředit kvůli hlasitě hudbě. Když už festival, ať je třeba jen dva dny a také další festival může Praha podpořit pro postižené děti, vždyť i např. pochod proti rakovině je jen jeden pulden v roce a zasloužilo by si větší pozornost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here