Vědci řeší protein mezi cukrovkou a rakovinou

0
1493
protein
Ilustrační foto: Pixabay.com

Lékaři v krvi objevili protein, o němž se domnívají, že by mohl sloužit jako včasné varovné znamení pro pacienty v riziku cukrovky a úmrtí na rakovinu. Vyplývá to ze studie, o které informoval britský list The Guardian.

Lidé s nejvyššími hladinami takzvaného prostasinu mají dvakrát vyšší pravděpodobnost cukrovky a o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu. Potvrdily to výsledky zmíněné studie. V ní výzkumníci ze Švédska a Číny analyzovali dvě desetiletí zdravotních záznamů více než 4 500 dospělých středního věku ve švédském Malmö.

„Zjistili, že u osob s nejvyšší hladinou prostasinu byla téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít cukrovku, než u osob s nejnižší hladinou. Tito lidé měli také o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu,“ uvádí britský list.

Diabetici jsou v násobně vyšším riziku poškození ledvin

S odvoláním na výsledky studie upřesnili, že prostasin je potenciálně novým “ukazatelem” pro diabetes. A zároveň i pro určení rizika úmrtí na rakovinu, a to hlavně u lidí, kteří mají vysokou hladinu cukru v krvi.

Jak funguje protein prostasin

Prostasin v těle sehrává hned několik rolí, například reguluje krevní tlak. Ačkoli je známo, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku některých druhů rakoviny. A to i včetně nádorů slinivky břišní, jater, střev a dělohy, není zcela jasné proč.

Autoři studie v článku, který zveřejnil odborný časopis Diabetologia, popisují, že účastníci výzkumu s vysokou hladinou prostasinu i cukru v krvi, měli výrazně vyšší riziko úmrtí na rakovinu.

„Těmto osobám by měla být věnována zvláštní pozornost,” uvedli vědci.

Preventivní program odhaluje riziko rakoviny plic

Není jasné, zda se vysoká hladina prostasinu podílí na vzniku onemocnění, nebo je pouze jeho biologickým ukazatelem a s rozvojem onemocnění se zvyšuje. Jednou z možností, kterou autoři naznačují, je, že hladina tohoto proteinu se zvyšuje ve snaze potlačit vysokou hladinu cukru v krvi, ale není schopna ji zastavit nebo zvrátit způsobené poškození.

Vztah mezi cukrovkou a rakovinou

„Vztah mezi cukrovkou a rakovinou je málo známý. A tento protein by mohl poskytnout možnou souvislost mezi těmito dvěma stavy,” říká hlavní autor studie Gunnar Engström z Lundské univerzity.

„Nyní musíme prozkoumat, do jaké míry je prostasin v příčinné souvislosti s těmito onemocněními. Nebo zda je cenným ukazatelem zvýšeného rizika nemoci,” dodal.

Podle vědce by lékaři díky prostasinu mohli vyhledávat jedince se zvýšeným rizikem cukrovky a rakoviny a nabídnout jim preventivní opatření.

VZP ČR zvýšila příspěvky na diety i pro diabetiky

Data, na kterých jsou zjištění založená, vědci ale získali pouze od lidí z jednoho města. Proto se nemusí nutně vztahovat na širší populaci. Upozornili i na skutečnost, že hladinu prostasinu měřili ze zmražené krve odebrané pouze jednou. A ve studii nerozlišovali mezi různými typy cukrovky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here