Fakultní nemocnice v Ostravě má víc absolventů

0
521
fakultni
Zdravotník Chirurgické kliniky FN Ostrava pečuje o 12letou dívku z ukrajinského Mariupolu, kterou v dubnu zasáhl granát do nohy. / Zdroj: FN Ostrava

Do ostravské fakultní nemocnice letos za prací zamířilo o třetinu více absolventů než loni. Polovina z celkem 65 nově přijatých zdravotníků absolvovala Lékařskou fakultu Ostravské univerzity [LF OU]. V nemocnici pracují i lidé z Ukrajiny.

Celkem 65 čerstvých absolventů vysokých, vyšších odborných a středních zdravotnických škol se rozhodlo pro práci v ostravské fakultní nemocnici. Mezi nimi je i 28 odpromovaných lékařů, z nichž polovina studovala medicínu právě na LF OU. Nejvíce z nich zamířilo na Interní a kardiologickou kliniku FN Ostrava.

Já jsem si vybrala fakultní nemocnici, protože bych se ráda věnovala postgraduálnímu studiu. Takže s touto vizí tam nastupuji,“ vysvětluje mladá lékařka Adéla Osuchowská.

Ve FN Ostrava pomáhá nový robot za 131 milionů korun

Oproti tomu tým lékařů Chirurgické kliniky FN Ostrava se letos rozšíří jen o jednoho nového absolventa, za to s červeným diplomem.

Vždycky jsem chtěl dělat chirurgický obor. Je to výzva a těším se na ni,“ přiblížil své plány Ádám Varga krátce po promoci.

Ostravská lékařská fakulta podporuje výuku mediků

Akademickou půdu ani jeden ze zmiňovaných studentů ale neopouští. Oba totiž začnou ještě letos na své alma mater přednášet svým budoucím kolegům.

Letos poprvé jsme spolu s vedením Fakultní nemocnice otevřeli program pro čtyři absolventy, kteří se budou moci vedle své práce v nemocnici aktivně podílet na výuce mediků,“ vysvětlil děkan LF OU Rastislav Maďar.

LF OU požádá o akreditaci oboru zubní lékařství

O práci ve FN Ostrava je letos vyšší zájem i od absolventů nelékařských oborů. Celkem jich nemocnice letos přijala 37, tradičně nejvíce v oboru všeobecná zdravotní sestra [10 absolventů]. Radiologické týmy nově posílí pět radiologických asistentů. Dále do ostravské nemocnice nastoupily i porodní asistentky, dětské sestry a zdravotní laborantky.

Věřím, že nastupující absolventi najdou v naší nemocnici nejen špičkově vybavená pracoviště, ale také přátelské prostředí, které je velmi důležité na startu profesní dráhy, a také jim umožní, pokud budou mít zájem, věnovat se nejen medicíně, ale také vědě,“ uvedl k novým kolegům ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

Ve FN Ostrava pomáhá nový robot za 131 milionů korun

Dodal, že se s nově přijatými zdravotníky co nejdříve sejde a pohovoří s nimi o prvních dnech v nemocniční praxi. Nově příchozí zaměstnance podle Havrlanta v prvních dnech a týdnech v práci doprovází takzvaný mentor, který se jim věnuje a usnadňuje první pracovní kroky. Dodává, že všichni noví pracovníci získávají zaměstnanecké bonusy. Nemocnice jim nabízí i ubytování a slevu na komerční nájemné.

Do fakultní nemocnice nastoupili i zdravotníci z Ukrajiny

Zatím na tříměsíční stáž přijala ostravská fakultní nemocnice od 1. srpna dvě nové zubní lékařky z Ukrajiny s uznanou odbornou praxí od ministerstva zdravotnictví.

Zatím jsme je přijali na tříměsíční stáž s tím, že se budou zdokonalovat v jazyce, a pod přímým odborným vedením našich specialistů na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie i v odbornosti,“ řekla k lékařským stážistkám náměstkyně ředitele pro personální řízení Radka Naňáková.

Na Ukrajině jsem vydělával sto euro, říká lékař

Jednu ukrajinskou zdravotní sestru nemocnice nově přijala na Oddělení pracovního a preventivního lékařství. Celkem ve FN Ostrava nyní pracuje 616 lékařů a 2 553 zdravotníků v nelékařských profesích. O volných místech se může každý informovat na stránkách nemocnice s odkazem zde.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here