Lauterbach: Rouškám na podzim se nevyhneme

1
2972
na_podzim
Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. / Foto: Ministerstvo zdravotnictví spolkové republiky Německo

Zavedení povinného nošení roušek na podzim a v zimě se stane v Německu kvůli covidu nevyhnutelné. Uvedl to německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [SPD]. Ten akutálně onemocněl covidem navzdory čtvrté dávce proti covidu.

Chystaná opatření pro zmírnění šíření koronaviru v podzimních a zimních měsících krátce představil spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach pro německý server Tagesschau.

„Ochranná maska bude pravidlem,“ jasně řekl ve vysílání ministr Lauterbach s odvoláním na znění nového zákona o ochraně před infekcemi.

Zmínil, že výjimka z povinnosti nošení roušek by se podle stávajícího znění zákona vztahovala pouze na očkované v posledních třech měsících. A dále osoby, které taktéž v posledních třech měsících prodělaly onemocnění covid-19. A mají o tom potvrzení.

„Začátkem podzimu budeme mít ale jen málo nově očkovaných,“ dodal Lauterbach, který na sociálních sítích oznámil [9.8.] nákazu koronavirem s ne příliš lehkým průběhem. Lauterbach je proti covidu-19 očkovaný čtyřikrát.

Německo na podzim zvažuje různobarevné certifikáty

Otázka je, jak by se nedávno očkovaní či lidé po prodělání covidu-19 v praxi kontrolovali. I na ni ale německý ministr odpověděl. Podle něj je řešením zavedení různobarevných certifikátů. Každá z barev by se vázala k určité době očkování. Například v restauracích by se nově očkovaní prokazovali certifikátem určité barvy uloženým v jejich telefonu.

Za covid test Němci zaplatí 3 eura, zbytek uhradí stát

Představení hraniční tříměsíční doby, kdy mají být lidé v Německu po covidu-19 a očkovaní osvobozeni od povinnosti nošení roušek vyvolalo velkou vlnu kritiky veřejnosti. Lidé si opatření vykládají tak, že jim tím německá vláda v podstatě ukládá povinnost se proti covidu-19 očkovat každé tři měsíce. Takové chápání opatření Lauterbach ale vylučuje.

„Výjimka nemá být chápána tak, že by se pak lidé měli očkovat každé tři měsíce,“ zdůraznil s tím, že je to z lékařského hlediska nesmyslné.

STIKO si s doporučením očkování dává načas

Jednotliví spolkoví ministři i ministr Lauterbach v posledních dnech veřejně upozorňují, že s odborným doporučením o tom, kdo se má proti covidu-19 hlavně očkovat, vyčkávají na doporučení od Stálé očkovací komise [STIKO] při Institutu Roberta Kocha.

„Potřebujeme jasné oznámení, kdo by měl být očkován. A kdo zatím nikoli,“ řekl pro Tagesschau Lauterbach.

K předložení jednotného doporučení STIKO nedávno vyzval i bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek [CSU]. Země podle něj potřebuje jednotné vodítko při zvládání podzimního šíření koronaviru. A jak doslova uvedl, nesmí vytvářet jen patchworkovou přikrývku. Jako tomu bylo v minulosti.

I přes absenci doporučení od odborníků ze STIKA ministr Lauterbach doporučuje očkování stávajícími vakcínami seniorům a lidem ve vyšším riziku těžkého průběhu covidu-19. Ti by podle něj neměli na nic čekat a objednat se na druhou posilovací dávku.

„Jinak můžete udělat chybu, za níž draze zaplatíte,” uvedl ministr.

Upravené vakcíny do země podle jeho slov dorazí začátkem října. A to je, jak dodal, ještě příliš dlouhá doba.

Stávající očkovací látky podle něj chrání před rozvojem infekce stejně jako úmrtím na ni. Oproti tomu mladší ročníky mohou podle doporučení německého ministra zdravotnictví s podáním posilovací dávky ještě nějaký čas počkat.

–VRN–

1 komentář

  1. Zajímavé. Pan Lauterbach je už 4x očkován, přesto prodělal Covid s nepříliš lehkým průběhem. Nemělo by mu něco konečně “dotéct”?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here