FN Brno chystá mzdový audit, propouštět nechce

0
2678
FN_Brno
Foto: FN Brno

Mzdové náklady Fakultní nemocnice Brno [FN Brno] tvoří až 60 procent ročních výdajů nemocnice. V září proto plánuje vedení FN Brno personální audit. Propouštět se ale nechystá. Uvedl to ředitel FN Brno Ivo Rovný.

Výsledkem avizovaného zářijového auditu má být podle Iva Rovného optimalizace úvazků a následná úspora na mzdových nákladech. Revizi mezd si nemocnice zajistí sama.

„Chceme přesně vědět, kdo co dělá a jestli pracuje efektivně. Nechceme plošně propouštět. V plánu nejsou žádné radikální zásahy. Chceme ale zracionálnit činnost nemocnice,“ uvedl Ivo Rovný, kterého do funkce ředitele jmenoval ministr zdravotnictví letos v květnu.

Fakultní nemocnici Brno nově povede chirurg Ivo Rovný

Racionalizaci činnosti nemocnice si Rovný představuje tak, že nemocnice nebude nahrazovat některé zaměstnance, kteří odejdou. Podle ředitele se nemocnice snaží hlavně o to, aby konsolidovala zdravotnické a nezdravotnické činnosti.

„Chceme, aby byly ekonomicky rentabilní nebo byla ztráta co nejmenší. Některé zdravotnické činnosti jsou principiálně ztrátové a musíme to akceptovat,“ vysvětlil.

Ne všechny činnosti generují zisk, a to se nezmění

Za příklad nerentability jmenoval celý provoz Dětské nemocnice Brno, která spadá pod Fakultní nemocnici Brno.

„Dětská nemocnice generuje roční ztrátu 200 až 300 milionů. Je to ale specializované dětské pracoviště. Požadavky na zajištění dětí a jejich doprovodu se zvyšují a celý areál se musí přizpůsobovat požadavkům doby,“ vysvětlil.

K tomu musí vedení nemocnice podle něj zohlednit skutečnost, že dětská medicína postupně mizí z okresních a městských nemocnic. V posledních letech se stále více přesouvá do velkých zdravotnických zařízeních, jako je právě Dětská nemocnice v Brně.

Jako další ne příliš ekonomicky rentabilní činnosti Rovný zmínil, že nemocnice povinně zajišťuje pregraduální a postgraduální výuku, vědecko-výzkumnou činnost a vysoce specializovaná pracoviště.

„Každá z těchto oblastí generuje požadavky na personální zabezpečení,“ dodal Rovný.

FN Brno má vysoké náklady, ale i příjmy

Fakultní nemocnice Brno spravuje více než dva tisíce lůžek, patří tak k největším zdravotnickým zařízením v Česku. Pracuje v ní bezmála 6 000 zaměstnanců. Podle ředitele FN Brno je potřeba udržet personál v celém regionu.

Úhradová vyhláška 2022 zvýší platy zdravotníkům o 6 %

Každoroční mzdové náklady FN Brno ale podle něj šplhají až na 60 procent hospodaření nemocnice. Také ale připustil, že v posledních letech nemocnice díky specifickým covidovým podmínkám a úhradovým vyhláškám uzavřela roky v pozitivním hospodářském výsledku. V dobách před covidem ale generovala trvale ztráty stovky milionů korun. Ke zlepšení hospodaří má přispět i nyní chystaný mzdový audit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here