Najatí kubánští lékaři budí vášně nejen v Kalábrii

0
5108
kubansti
Foto: Pixabay.com

Kuba pošle 497 lékařů s různými specializacemi do italské Kalábrie. Region na jihu Itálie jich má nedostatek. Výpomoc je součástí širšího programu, v němž kubánští zdravotníci míří z komunistického ostrova do zahraničí.

Uvedla to agentura Reuters, podle které za pandemie covidu-19 působili kubánští lékaři ve 40 zemích. Zdůraznila, že Kuba posílá své lékaře do zahraničí výměnou za hotovost v cizí měně nebo nedostatkové zboží. USA tento program kritizují, vykořisťuje podle nich lékaře.

Pozdvižení vyvolala dohoda i v Kalábrii poté, kdy britské noviny The Sunday Times napsaly, že za dohodou s kubánskou organizací Comercializadora de Servicios Medicos Cubanos stojí tamější mafie. Noviny vyšly z tvrzení kalábrijského zdravotního komisaře Massima Scura.

To ale ostře odmítl guvernér Kalábrie Roberta Occhiut [Forza Italia], který stojí v čele tamější regionální vlády. Britský deník cituje i kalábrijské odbory, které se začleněním kubánských doktorů do zdravotnictví nesouhlasí.

Kubánští lékaři řeší problém v italském regionu

Prvních deset kubánských lékařů dorazí do Itálie na začátku září a další budou postupně následovat. Kuba už poslala do Itálie desítky lékařů v době pandemie covidu, aby pomohla tamním přetíženým nemocnicím. Kvůli vládním škrtům se s nedostatkem zdravotnického personálu Kalábrie potýká už od roku 2010, píše kubánský státní zpravodajský portál Cubadebate.

Podpis dohody potvrdil na sociálních sítích kalábrijský prezident Robert Occhiut.

„Každý den dostávám mnoho zpráv od občanů Kalábrie, kteří si oprávněně stěžují, že v našich nemocnicích není dostatek lékařů. Všechny regiony se snaží ze všech sil zaměstnat lékaře, ale žádné nenacházejí. V Kalábrii je tento problém ještě závažnější,“ citoval kalábrijského prezidenta server tg24.sky.it.

Kuba očkuje vlastními vakcínami Abdala a Soberana

Ten na sociálních sítích odmítl i článek britských The Sunday Times, podle kterého si kubánské doktory najala a zaplatila italská mafie. A to proto, že se italští lékaři vyhýbají práci v regionu i tamějších nemocnicích.

„Kalábrie je centrem mafie. Je to znepokojující [později upravený] titulek. Článek, který líčí dohodu s lékaři, je prodchnutý banálními stereotypy. Nás region je už unavený z těchto klišé. Odsuzuji britské noviny,“ uvedl na Twitteru Occhiut.

Server Italy24news uvedl, že region se potýká s mnoha problémy, k nimž patří i nedostatek zdravotníků stejně jako rozbujelá korupce. Krok Occhiuta najmout kubánské lékaře ale považuje za krok správný, protože řeší aktuální problémy v regionálním zdravotnictví.

USA kubánský program kritizují

Ačkoli na Kubě dlouhodobě kolabuje tamější ekonomika, země vyslání lékařů do Kalábrie prezentuje jako projev solidarity. A prezentuje ho i jako projev úspěchu komunistického zřízení. Ostatně lékaře charakterizuje jako „armádu bílých plášťů“. Ta v posledním desetiletí za úplatu bojovala proti choleře na Haiti a proti ebole v západní Africe.

Naopak Spojené státy tento program kritizují. A to přesto, že za prezidenta Joe Bidena došlo ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Novinka je, že letos v dubnu Spojené státy obnovily jednání o migraci, která přerušily v roce 2018. Za předchozího prezidenta Donalda Trumpa USA zastavily konzulární služby na velvyslanectví v Havaně. To poté, když USA z ambasády v září 2017 stáhly téměř veškerý personál kvůli údajným akustickým útokům. V posledních letech museli Kubánci, kteří chtěli emigrovat do USA, například v rámci sjednocování rodin, žádat o víza na ambasádách v Kolumbii či Guyaně. Letos v březnu USA oznámily, že konzulární služby v Havaně v omezené míře obnoví.

Počty Kubánců, kteří utíkají ze své země, v posledních měsících výrazně rostou. Důvodem je zhoršení ekonomické krize na Kubě i v důsledku pandemie covidu a zesílené represe komunistického režimu vůči jeho odpůrcům. Podle amerického celního úřadu uteklo do USA od loňského října do letošního března přes mexickou hranici 78 000 Kubánců. Což je víc než dvojnásobek ve srovnání s posledním masovým exodem z Kuby z léta 1994. A to za situace, kdy kubánská vláda odmítá přijímat své občany deportované ze Spojených států.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here