MŠMT změní pravidla provozu dětských domovů

0
1446
detskych_domovu
Foto: Centrum služeb pro rodinu a dítě a dětský domov Charlotty Masarykové

Provoz dětských domovů v Česku stojí před nutnou transformací, to nejen v jejich financování. Jinak tato zařízení dětem nezajistí potřebnou péči. Na konferenci k péči o ohrožené děti to uvedla pražská radní Milena Johnová.

„Pražská zkušenost s transformací dětského domova Charlotty Masarykové ukázala, že péče o děti v menších skupinách a s větším počtem vychovatelů je nejen lepší pro děti, ale i pro zaměstnance. Snížení počtu dětí v dětských skupinách spojené s navýšením financí na individualizovanou péči je klíčové,” uvedla Milena Johnová [Praha Sobě], v jejíž gesci je sociální politika a zdravotnictví v metropoli.

Praha kvůli uprchlíkům nezvládá udržet sociální služby

Podobně již několik let hovoří mnozí ředitelé dětských domovů a další zúčastnění zástupci odborné veřejnosti. Cílem je podle nich to, aby děti žily v menších skupinách a staralo se o ně více pečovatelů. Ministr školství Vladimír Balaš [STAN] v tiskové zprávě pražského magistrátu avizuje, že změnu financování dětských domovů ministerstvo připraví.

„Připravíme změnu financování, která umožní, aby dětem z dětských domovů byla poskytována péče v maximální možné míře, v bytech a domech v běžném prostředí,” slibuje ministr Balaš.

V ústavní péči v Česku pobývá 6 000 dětí

V Česku funguje asi 140 dětských domovů a v ústavní péči žije asi 6 000 dětí. Většinu dětských domovů zřizují kraje. Velikost zařízení a výchovných skupin spolu s dalšími parametry stanovují pravidla daná Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT].

Sociální služby volají SOS. Stát jim sebral dvě miliardy

Většina dětských domovů v zemi má podobu velkých ústavů, ve kterých žijí desítky dětí. Nyní zákon stanovuje, že v takzvané jedné rodinné skupině může být šest až osm dětí, o něž se stará v jednu chvíli jeden vychovatel. Podle mnohých zástupců odborné veřejnosti by bylo lepší, aby se počet dětí ve skupině ještě snížil. A naopak vzrostl počet vychovatelů. To však naráží na problém s financemi.

Návrh na konferenci podpořily mimo jiné předsedkyně Federace dětských domovů Jana Koubová a poslankyně Olga Richterová [Piráti].

Nad změnou provozu dětských domovů panuje shoda

Podle Radky Soukupové, která vede pražské Centrum služeb pro rodinu a dítě a dětský domov Charlotty Masarykové, a ředitelky Dětského domova Dolní Čermná na Orlickoústecku Stanislavy Švarcové by se měla rovněž velká ústavní zařízení postupně měnit na komornější. Děti by žily v rodinných skupinách v domácnostech, kam by za nimi vychovatelé docházeli.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Příkladem je dnes již bývalý kojenecký ústav na Zbraslavi, který Praha letos změnila na komunitní zařízení. Při transformaci usilovala hlavně o to, aby děti žily v prostředí, které se co nejvíce blíží rodinnému životu. Zaměstnanci domova se v něm starají o děti ve čtyřech domácnostech. V jednom bytě žijí v rodinné skupině maximálně čtyři děti, o které se starají vždy dva dospělí pečující.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here