Ideální reprodukční věk ženy je 25 let, upozorňují lékaři

0
7708
reprodukcni
Foto: Pixabay.com

Ideální reprodukční věk ženy udávají lékaři kolem 25. roku věku, poté postupně klesá. Šance, že se například 40leté ženě podaří otěhotnět přirozenou cestou je pouhých deset procent.

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že se v Česku stejně jako v ostatních vyspělých zemích zvyšuje průměrný věk žen při narození prvního dítěte. Stále je ale nižší než průměrný věk prvorodiček v EU. Pohybuje se kolem 28 let. To však v tom lepším případě.

„Situace, kdy do ordinace vkročí pětačtyřicetiletá žena s tím, že chce dítě, a je nemile překvapena zjištěním, že tohoto cíle bude možné dosáhnout jen s darovanými vajíčky, jsou na denním pořádku,“ popisuje aktuální praxi Štěpán Machač z reprodukční IVF Clinic.

Zároveň upozorňuje, že důležitou roli hraje i psychika párů, které se snaží otěhotnět. A to i těch podstatně mladších.

Lékaři zkoumají psychiku neplodných párů

S neplodností se potýká přibližně 20 procent párů. Většina tedy otěhotní přirozeně. Ostatní ženy proto neustále narážejí na těhotné kamarádky a známé, které si potomka nemusely ‚vybojovat‘, a to je konfrontuje s jejich situací a je pro ně frustrující,“ dodává.

Světová zdravotnická organizace [WHO] přitom definuje neplodnost jako stav, kdy po roce nechráněného pohlavního styku, jež probíhá alespoň dvakrát týdně, nedojde k otěhotnění.

Psychika je důležitá, nikoli však nejdůležitější

Podle specialistů na reprodukci souvislost mezi psychikou a plodností existuje, ale nemá takový význam, jak se jí přisuzuje.

Psychika ovlivňuje plodnost mnohem méně, než si lidé myslí. Pacientky, které léčbu neplodnosti nesou po psychické stránce těžce a stresují se, nám těhotní stejně jako ženy, které jsou tak říkajíc v pohodě,“ říká Jana Daňková Kučerová z reprodukční kliniky Reprofit.

Zavedení spermií při IUI se nepočítá do úhrady cyklů IVF

Přesto i ona zdůrazňuje, že psychická nepohoda asistovanou snahu otěhotnět doprovází. A není zrovna malá.

Psychickou zátěž, kterou žena při neúspěšné snaze o početí dítěte prožívá, lze přirovnat k úmrtí v rodině,“ tvrdí.

Chyba pak podle ní je, když pár léčbu neplodnosti vzdá. To přináší komplikace, protože důležitý je zejména čas, respektive věk páru.

Neplodnost mužů způsobuje mnoho důvodů

„V praxi se často setkáváme se situacemi, kdy partnery i jeden neúspěšný dílčí krok v léčbě natolik citově zasáhne, že už nejsou ochotni proces opakovat. Znovu přijdou až za několik let, kdy už musíme řešit horší spermiogram u muže a nízkou kvalitu vajíček u žen,“ vysvětluje Kučerová.

Lékaři proto párům kromě samotné reprodukční léčby nabízejí psychologickou pomoc. S tím má zkušenosti psychoterapeutka Lenka Pelechová. Tvrdí, že se na ni obracejí páry hlavně v momentě, kdy jsou první pokusy asistované reprodukce neúspěšné.

V otěhotnění často brání i absence vajíček. Jde to léčit

„Cítí se fyzicky a emočně vyčerpaní a mnohdy v partnerské krizi. Potřebují získat dostatek informací a strategií, aby měly situaci co nejvíce pod kontrolou. Potřebují čas, aby přijmuly fakt, že jejich cesta za rodinou přestane být osobní a intimní záležitostí. Jako terapeut jim pomáhám mobilizovat všechny vnitřní zdroje a pomáhám jim uvěřit, že nejsou jen hračkou v rukách osudu,tvrdí.

Pozdní těhotenství má i zdravotní úskalí

Lékaři se jednoznačně shodují v tom, že ženy, které chtějí mít děti, by těhotenství neměly příliš odkládat. A to nejen kvůli těhotenství samotnému, ale i zdravotním rizikům. Což platí třeba pro riziko zhoubného nádoru prsu, kteří lékaři diagnostikují stále mnoha ženám. Na vině podle nich bývá i pozdní věk gravidity a hormonální stimulace při umělém oplodnění. Neblahý trend u nás mírní preventivní screening a moderní léčba.

„Odpovědnost za postižení mladých žen karcinomem prsu lze dávat především stále narůstajícímu věku první gravidity, ženy dříve rodily často mezi 20. – 25. rokem. To je dnes spíše rarita,“ vysvětluje předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP a přednostka onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Jana Prausová.

Nádor prsu u žen vzniká i kvůli pozdnímu těhotenství

S odkládáním těhotenství žen na pozdější dobu souvisí i další důvod, který může stát za rostoucími počty mladých pacientek s karcinomem prsu. A tím jsou potíže s početím a následná hormonální stimulace při asistované reprodukci.

S početím mají potíže pendleři i vojáci na misích

„Dalším problémem je otázka IVF [in vitro fertilizace, oplodnění ve zkumavce, pozn. red.], které je stále četnější, vzhledem k počtu partnerství, kde je otěhotnění ženy problémem. Stimulace hormony sehrává úlohu především u žen s přibývajícím věkem a s opakováním výkonů,“ potvrzuje docentka Prausová.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here