EK schválila Nuvaxovid jako booster proti covidu

0
1062
nuvaxovid
Foto: Novavax

Jako posilovací dávku očkování proti covidu-19 nově schválila Evropská komise [EK] i vakcínu Nuvaxovid společnosti Novavax. Očkovat se jí mohou zájemci starší 18 let. A to i po základním očkování mRNA vakcínami.

O změně registrace vakcíny Nuvaxovid proti covidu-19, která se týká jejího podání jako posilovací dávky pro osoby starší 18 let, informuje Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

„Evropská komise vydala dne 6. 9. 2022 rozhodnutí o změně registrace vakcíny Nuvaxovid, injekční disperze. Vakcína proti onemocnění covid-19, registrační číslo EU/1/21/1618/001 na základě posouzení změny registrace Výborem pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčivé přípravky,“ uvádějí zástupci SÚKL.

Vakcínu tak mohou zdravotníci v unijních zemích podávat jako druhou nebo třetí posilovací dávku [booster, pozn. red.] osobám ve věku 18 let a starším.

Posilovací dávku vakcíny Nuvaxovid (0,5 ml) lze podat intramuskulárně přibližně za šest měsíců po primární sérii vakcíny Nuvaxovid osobám ve věku 18 let a starším,“ přibližuje podmínky podání lékový ústav.

Novavax chce dodávat covid vakcíny do chudých zemí

A očkovací látku společnosti Novavax mohou jako posilovací dávku rovněž dostat zájemci starší 18 let. To po primární sérii očkování složené z mRNA vakcíny. Anebo vakcíny založené na adenovirovém vektoru [heterologní posilovací dávka].

„Interval aplikace dávky v případě heterologní posilovací dávky je stejný jako interval schválený pro posilovací dávku vakcíny použitou pro primární očkování,“ doplňuje SÚKL.

Posilovací a proti omikronu upravené mRNA vakcíny

V zemích EU se v posledních dnech začalo s očkováním – především tím posilovacím – už i upravenými vakcínami proti omikron variantě viru BA.1 společností Pfizer a BioNTech. Jejich registraci EK schválila minulý týden. Společně s další mRNA upravenou vakcínou americké společnosti Moderna.

„Comirnaty Original/Omicron BA.1 a Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1 jsou určeny k použití u lidí ve věku 12 let a starších, kteří absolvovali alespoň základní očkování proti covidu-19,“ uvádí v tiskové zprávě zástupci EMA.

Upravené vakcíny jsou podle nich adaptovanými verzemi původně vyvinutých očkovacích preparátů Comirnaty a Spikevax. A to tak, aby se kromě původního kmene viru SARS-CoV-2 zaměřovaly i na subvariantu omikronu BA.1.

Registrace na nové vakcíny proti covidu začnou 12.9.

Vakcíny upravené na BA.4 a BA.5 subvarianty omikronu odborníci z EMA stále zkoumají a hodnotí. Podle zástupců Světové zdravotnické organizace [WHO] patří posledně jmenované submutace k těm v současné době nejvíce nakažlivým. A současně v populaci i nejvíce dominujícím. Na BA.5 podle WHO dnes připadá přibližně 80 procent případů onemocnění covidu-19 po celém světě.

„Subvarianty omicron BA.4 a BA.5 v současné době přezkoumává agentura EMA,“ zmiňuje lékový regulátor.

Klinické údaje získané s původními/BA.1 bivalentními vakcínami, které již EK schválila, podpoří podle odborníků hodnocení a registraci i dalších upravených vakcín fungujících proti dominujícím subvariantám BA.4 a BA.5.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here