V areálu Nemocnice České Budějovice budou sociální služby

0
1101
ceske_budejovice
Foto: Nemocnice České Budejovice

Jihočeský kraj připravuje nové využití komplexu budov v dolním areálu krajské Nemocnice České Budějovice. V areálu plánuje vybudovat zařízení poskytující různé sociální služby a také byty.

Změnami vznikne zcela nová lokalita, která mimo jiné nabídne 170 lůžek pro sociální služby a 150 nových bytů. Oddělení v dolním areálu nemocnice se přesunou do horního areálu. Plány kraje dnes [8.9.] potvrdil jihočeský hejtman Martin Kuba [ODS].

„Celé českobudějovické aglomerace se dlouhodobě dotýká problém v oblasti nedostatku lůžek v domovech pro seniory. Doby čekání na ně jsou pak velmi dlouhé. A chybí nám zařízení zaměřené na neurodegenerativní onemocnění typu Parkinsonovy nemoci nebo Alzheimerovy choroby,” uvedl.

Ústecký kraj uvolní 270 milionů sociálním službám

Odhady nákladů na projekt se zatím pohybují v rozmezí 1,5 až 1,7 miliardy korun. Podle hejtmana se však částka může měnit s ohledem na situaci na stavebním trhu.

Stavět se začne v roce 2024 a stavět se bude dva roky

Práce na stavbě začnou podle harmonogramu kraje v roce 2024 a potrvají dva roky. Podle Kuby by nové byty měly sloužit hlavně jako nájemní městské nebo krajské. Hejtman dodal, že budou určeny například pro potřebné lékaře nebo učitele.

„Jedná se o profese, kde se na trhu práce setkáváme s personálním nedostatkem. A pokud sem chceme dostat nové lékaře a nové učitele, nemůžeme jim nabízet bydlení na ubytovnách,” upřesnil jihočeský hejtman.

Podle Kuby navíc vznikne velmi zajímavé zázemí v atraktivní lokalitě.

„Bavíme se o místu, které se nachází v blízkosti historického centra Českých Budějovic. Projekt zároveň počítá i s dostatečnou plochou zeleně,” vyzdvihl ve své řeči hejtman.

Nemocnice spravuje dva komplexy nemocničních budov v ulici Boženy Němcové v katastru České Budějovice 7. Oba objekty vlastní Akciová společnost Nemocnice České Budějovice, kterou stoprocentně vlastní Jihočeský kraj.

Nemocnice České Budějovice se podílí na plánu

Dolní areál českobudějovické nemocnice fungoval dříve jako vojenská nemocnice. Nyní v něm stále fungují některá oddělení, například ortopedie a ORL. Postupně se však přesunou do o několik stovek vzdáleného horního areálu nemocnice.

„Celý projekt je součástí modernizace nemocnice, na které několik let pracujeme,” uvedl ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Krajská Nemocnice České Budějovice provozuje 1 473 lůžek a poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech.

V roce 2021 v ní leželo téměř 44 tisíc pacientů. Její lékaři provedli více než 28 tisíc operačních zákroků a více než 950 tisíc ambulantních vyšetření. Loni se v nemocnici narodilo 2 474 dětí. V českobudějovické nemocnici pracuje zhruba tři tisíce zaměstnanců. Loni nemocnice proinvestovala 950 milionů korun.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here