Opiátová kauza získala hlavní cenu v Benátkách

0
420
opiatova
Foto: The Opioid Spoon Project

Dokument All the Beauty and the Bloodshed [Všechna ta krása a zabíjení] režisérky Laury Poitrasové získal hlavní cenu Zlatého lva na letošním filmovém festivalu v Benátkách. Tématem filmu je opiátová kauza v USA. 

Dokument o opiátové kauze v USA zvítězil v konkurenci dalších 22 zejména hraných filmů. Za 79 let, kdy se filmový festival v Benátkách koná, je to podruhé, kdy si hlavní cenu odnáší dokumentární snímek. První dokument, který získal v Benátkách Zlatého lva, byl v roce 2013 snímek Sacro GRA režiséra Gianfranka Rosiho.

All the Beauty and the Bloodshed

Osmapadesátiletá Poitrasová natočila dokument, jehož hlavní hrdinkou je známá umělkyně Nan Goldinová. Ta se jako aktivistka zapojila do boje proti rodině Sacklerových, vlastníkům farmaceutické firmy Purdue Pharma. Právě ta v 90. letech uvedla na americký trh silný lék proti bolesti OxyContin, který vyvolává rychlou závislost. Kvůli závislosti na tomto opiátu podle expertů ve Spojených státech za dvě desetiletí zemřelo přes půl milionu lidí.

Léky „na štěstí“ užívá 15,8 % Čechů. Hlavně ženy 65+

Poitrasová, která získala řadu cen včetně Oscara za svůj dokument Citizenfour [Příběh Edwarda Snowdena] z roku 2014, při přebírání ceny poděkovala za to, že festival uznal, že „dokument patří do kinematografie“ a složila hold Nan Goldinové.

„Za svůj život jsem poznala hodně statečných a odvážných lidí, ale nikdy jsem nepotkala nikoho jako je Nan, člověka, který se rozhodne utkat s miliardářskou rodinou Sacklerových,“ řekla tvůrkyně dokumentu.

„Dokáže se ponořit do hlubin duše a sdílí věci, které většina lidí neřekne ani svým blízkým, natož veřejně,“ dodala.

Opiátová kauza stála farma firmy miliardy korun

Sama Goldinová upadla do závislosti na OxyContinu, který jí lékaři předepsali na tlumení bolesti po operaci. Kvůli tomu se později pustila do boje za to, aby se americké kulturní instituce vzdaly peněz od Sacklerových, kteří byli štědrými mecenáši.

Nutno dodat, že na opiátové kauze v USA se nepodílela jen jedna firma. Naopak americké soudy pokutovaly hned několik amerických farmaceutických firem i distributory. Loni se na urovnání soudních sporů dohodli tři největší distributoři léků v USA. Opiátová kauza zahrnuje i výrobce léků, jako jsou Johnson & Johnson, Endo International, Teva či AbbVie.

Opiátová kauza v USA má další vyrovnání farma firem

Stát New York a jeho dva nejlidnatější okresy Nassau a Suffolk na ostrově Long Island firmy žalovaly za to, že podle nich vydělávaly na prodeji prášků proti bolesti obsahujících opioidy, které rychle způsobují závislosti.

„Mnohé z nich dovedly jejich uživatele k pozdějšímu zneužívání nelegálních substancí. Jako jsou například heroin či velmi nebezpečný fentanyl,“ uváděla žaloba.

Výsledkem soudního sporu byl verdikt, aby společnosti McKesson, Cardinal Health a AmerisourceBergen zaplatily jako vyrovnání částku 1,18 miliardy USD [cca 26 mld. Kč].

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here