Válkův resort navrhl méně topit ve školách

1
3038
ve_skolach
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Už i Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] se zapojilo do celonárodního boje za  překonání vysokých cen energií. Aktuálně školám navrhlo snížit teplotu v zimních měsících. A také jim doporučuje méně větrat.

Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky MZ ČR o hygienických požadavcích na prostory škol. Podle ní by například v tělocvičnách nebo na chodbách mohly školy nově topit na 17 stupňů Celsia místo dosavadních 18 stupňů. Ve sprchách úřad školám doporučuje udržovat teplotu vzduchu na 21 °C místo 24 °C. V učebnách snížení teploty nenavrhuje, v nich ji ponechalo na 20 stupních Celsia. Úpravu vyhlášky MZ ČR zdůvodnilo současnou energetickou krizí v důsledku ruské agrese na Ukrajině.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Jako další opatření ministerstvo navrhlo omezení větrání. Zatímco nyní má mít žák v učebně 30 metrů krychlových čerstvého vzduchu na hodinu a v tělocvičně 90 metrů krychlových, nově by to mělo být v obou případech 20 metrů krychlových. Takové množství čerstvého vzduchu by podle ministerstva mělo stačit pro děti všech věkových skupin.

Navržené limity podle ministerstva nijak neohrožují zdraví dětí a žáků. Úřad v materiálu k novele poukázal na to, že se inspiroval zkušenostmi ze zahraničí.

„Například ve Velké Británii se třídy vytápí minimálně na 18 stupňů Celsia a v Německu na 20 stupňů, v Rakousku je doporučená teplota v místnosti pro sedavou činnost 20 až 23 stupňů a v tělocvičnách 14 až 17 stupňů,“ uvedli zástupci MZ ČR.

Co ve školách vyhláška dosud nařizovala

Vyhláška o hygienických požadavcích na prostory škol určovala dosud kromě minimální a maximální teploty i optimální teplotu vytápění. Pro učebny a šatny byla stanovena na 22 stupňů Celsia s odchylkou dvou stupňů nahoru či dolů. Pro tělocvičny určovala 20 stupňů s odchylkou o dva stupně více či méně.

Vysoké školy energie neutáhnou. Zvažují online výuku

Nově vyhláška optimální teplotu neurčuje. Stanoví jen minima a maxima. Pro učebny by se teplota mohla pohybovat mezi 20 až 28 °C, v šatnách mezi 18 a 28 °C a v tělocvičnách mezi 17 a 28 stupni Celsia. Minimální teplota ve sprchách má klesnout z 24 na 21 °C. Na chodbách a záchodech by podle ní školy vytápěly ne na 18, ale 17 stupňů Celsia.

Vysoké školy se bouří proti seškrtanému rozpočtu 2023

Změnit by se mělo také ustanovení, podle kterého se rozhoduje o uzavření škol kvůli zimě. Dosud platí, že se provoz školy zastaví při poklesu teploty v učebnách pod 18 stupňů Celsia ve třech po sobě jdoucích dnech, nebo pod 16 stupňů v jednom dni. Nově by se mělo o vyhlášení uhelných prázdnin rozhodnout tehdy, pokud by teplota v prostorech školy na tři dny klesla pod minimální stanovenou hodnotu. Tedy by třeba klesla v učebnách pod 20 stupňů a v tělocvičnách pod 17 stupňů.

Zítra se bude šetřit všude

Návrh nyní čeká na projednání pracovními komisemi legislativní rady vlády. Meziresortní připomínkové řízení úřad zkrátil na pět dní a omezil na ministerstvo školství, ministerstvo práce a ministerstvo pro místní rozvoj. Resorty se podle ministerstva zdravotnictví na návrhu úpravy shodly.

EK navrhla povinné snížení spotřeby energií ve špičkách

Návrh nové vyhlášky MZ ČR přichází po zvláštní vyhlášce Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO]. Tu úřad zveřejnil již v srpnu. Vyhláška v případě výpadku dodávek plynu taktéž snižuje teplotu vytápění veřejných prostor. Pro učebny škol navrhuje 19 °C namísto 20 °C.

–ČTK/RED

1 komentář

  1. Někdy v 60.letech nařídil v Rumunsku president Ceaušesku vytápět školní třídy na max. 18 st. celsia. Tehdy to tady vyvolalo útrpné úsměšky. Současná vládní garnitura nás tedy dovedla k úrovni Rumunska před 60 lety. Výkon hodný obdivu. Věřím, že se najde hlupák, který v příp. komentáři napíše, že za to může Putin.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here