Emer Cooke: Očkování proti covidu i chřipce je možnost

0
637
Cook
Emer Cooke / Foto: EMA

„Na evropské úrovni se o tom nerozhoduje, ale sdělení Evropské komise z asi poloviny září toto nabízí jako možnost,“ odpověděla pro ZdraveZpravy.cz výkonná ředitelka EMA Emer Cooke na otázku, co si myslí o očkování proti covidu a chřipce v lékárnách.

V těchto dnech šéfka Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] Emer Cooke jedná s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irenou Storovou při příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Jedním z hlavních témat je očkování proti covidu-19.

Lidé by očkování lékárníky uvítali. Politici jsou proti

Za úspěch tohoto období považuje Cooke výsledek, že v současné době mají unijní země šest registrovaných vakcín proti covidu-19. A celkem osm léků, které jsou registrované na léčbu různých aspektů covidu.

„Evropským občanům bylo podáno více než 1,2 miliardy dávek a přibližně 2 miliardy dávek byly exportovány z EU zhruba do 160 zemí mimo evropský prostor,“ přiblížila Cooke.

Upravené vakcíny nejsou pro základní schéma prověřené

Zmínila i spolupráci mezi EMA a národními lékovými agenturami, která podle ní i v dobách covidu velmi dobře zafungovala. Především při sběru údajů a dat od národních lékových agentur týkajících se léků a vakcín proti covidu. A třeba i o nežádoucích reakcích.

„Nadále prověřujeme každou informaci, kterou obdržíme, abychom ji mohli aplikovat například při tom, jak indikovat a také se připravit na nové mutace,“ uvedla s důrazem na to, že EMA ve spolupráci s národními lékovými agenturami usiluje o maximální transparentnost, aby se informace plně dostaly k veřejnosti.

Na dotaz redakce ZdraveZpravy.cz Emer Cooke vysvětlila, proč se při základním očkování proti covidu-19 stále používají původní vakcíny. Nikoli některé z upravených proti omikron subvariantě BA.1, nebo i BA.4 či 5. Když už jsou ve většině očkovacích místech v zemích EU k dispozici.

„Vakcíny určené pro posilovací dávky jsme zkoumali právě pouze jako posilovací dávky. A nemáme v současné době údaje o tom, jak by ty vakcíny vypadaly v tom základním schématu,“ vysvětlila šéfka EMA.

Vakcíny a léky na virus opičích neštovic

Emer Cooke se vyjádřila také k dostupnosti vakcín a léků proti opičím neštovicím. Ty se v Evropě začaly více rozšiřovat od letošního května.

„Okamžitě jsme začali zjišťovat, jestli existují nějaké vakcíny nebo léky,“ uvedla s tím, že existuje jedno antivirotikum a současně i vakcína účinná proti opičím neštovicím.

„A je k dispozici i pro léčbu v České republice,“ dodala.

Dítě z Prahy si opičí neštovice přivezlo asi ze Španělska

Léčivé přípravky proti opičím neštovicím nakoupila Česká republika podle Ireny Storové prostřednictvím projektu HERA. Problém podle ní může být s množstvím těchto preparátů.

„Jediná potíž je to, že je toho omezené množství,“ uvedla s dodatkem, že nikdo nepředpokládal výskyt opičích neštovic v zemích EU v takovém rozsahu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here