Další kraj zachraňuje sociální služby. Tentokrát Plzeňský

0
947
kraj
Ilustrační foto: UNHCR

Plzeňský kraj nabízí sociálním službám bez ohledu na jejich zřizovatele návratnou výpomoc 200 milionů korun na provoz v prvních měsících roku 2023. Peníze od státu jim přijdou v březnu. Některé sociální služby by musely provozy úvěrovat.

Současný systém financování sociálních služeb v Česku funguje tak, že stát jim prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] poskytuje dotace na provozy, mzdy a další. Kvůli administraci se peníze od MPSV k poskytovatelům sociálních služeb dostávají často i na konci prvního čtvrtletí roku, na který jsou určeny. Zařízení tak musejí kvůli nedostatku peněz na pokrytí provozních a mzdových nákladů čerpat i úvěry.

Vedení Plzeňského kraje proto na svém mimořádném jednání schválilo návratnou výpomoc pro sociální zařízení. Ať už krajská, soukromá, nezisková, nebo církevní. A to ve výši 200 milionů korun. Bez ní by podle hejtmana kraje Rudolfa Špotáka [Piráti] čekalo na peníze až do března 2023 kolem 140 organizací v kraji.

„Peníze tak dostanou ještě před začátkem nového roku. A nebudou na ně muset čerpat kontokorentní úvěry, platit úroky a čekat, až jim peníze přijdou,“ řekl Špoták s tím, že půjčky jsou teď navíc podstatně dražší a nedohadují se vůbec snadno.

Ústecký kraj uvolní 270 milionů sociálním službám

Žádosti o výpomoc mohou zařízení ke kraji podávat od 4. do 14. listopadu. Zastupitelstvo je schválí do konce roku konkrétním poskytovatelům.

Rada kraje podle náměstka hejtmana Martina Záhoře [ANO] rozhodla o pomoci subjektům, jimž v prvním čtvrtletí 2023 mohou chybět peníze na zajištění základních služeb.

„V listopadu o ně mohou požádat ti, kteří už mají u MPSV žádosti podle zákona o sociálních službách. Návratnou výpomoc musí kraji vrátit do 14 dnů od okamžiku, kdy dostanou dotace od státu,“ řekl Záhoř.

Administrace dotací MPSV vezme měsíce, pomůže kraj

„I když je státní rozpočet schválený v prosinci, tak platí až od ledna. MPSV nám následně pošle rozhodnutí o přidělení dotace. My podle něj přepočítáme peníze. Pak to musí projít výborem, radou a únorovým zastupitelstvem. Poté se musí do měsíce zadministrovat smlouvy a potom posíláme peníze,“ popisuje byrokratický proces hejtman Špoták.

Reálně se tak peníze k poskytovatelům dostanou v polovině března. Jelikož jde pro spousty sociálních zařízení o téměř jediný zdroj financování, dostávají se počátkem roku do finančních problémů. Plzeňský kraj jim proto letos vůbec poprvé do začátku roku peníze půjčí. A to i díky tomu, že je na tom finančně dobře, jak poznamenal hejtman.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Organizacím poskytující sociální služby, jež potřebují peníze na platy a odměny pracovníků a provoz, jde ze státní kasy přes kraj téměř miliarda korun ročně. Dotace MPSV pokryjí podle Špotáka zhruba 83 procent potřeb poskytovatelů. Zbytek si zajišťují sami. Kraj mívá v rozpočtu kolem 20 milionů Kč právě na pokrytí případných výpadků v sociálních službách.

MPSV slibuje pravidelnou valorizaci dotačních příspěvků

Určitou nadějí na zlepšení financování sociálních služeb přináší MPSV slibovaná pravidelná valorizace finančních příspěvků. Tedy příspěvků, které stát posílá do krajů na provoz sociálních služeb. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] by nový mechanismus do praxe měla uvést od roku 2024 novela zákona o sociálních službách.

Díky této legislativní úpravě podle něj získají samosprávy a poskytovatelé sociálních služeb s dostatečným předstihem lepší představu o tom, jaký minimální příspěvek na sociální služby od státu v následujícím roce dostanou.

„Připravujeme tu změnu tak, aby systém víceletého financování a i nějaké předvídatelné valorizace tady fungoval od roku 2024. Nebo nejpozději v jeho průběhu,“ uvedl Jurečka.

MPSV změní výplatu příspěvku pro sociální služby

Také ale dodal, že aktuálně je příprava zákona v situaci, kdy s poskytovateli a jednotlivými kraji ministerstvo řeší, jak mechanismy správně nastavit.

„To znamená, že probíhá vlastně příprava pro to, abychom někdy v polovině příštího roku mohli psát už konkrétní legislativní text,“ vyjasnil.

Valorizace financování sociálních služeb v krajích by podle něj měla vycházet z podobného principu, jaký v létě vláda nastavila u plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce.

„Je tam valorizační mechanismus. A ten zohledňuje vývoj inflace v meziročním srovnání,“ nastínil vzorec pro výpočet valorizace pro sociální služby ministr Jurečka.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here