i&i Biotech Fund investoval do startupu Nanoligent

0
1002
Nanoligent
Tým španělského startupu Nanoligent / Foto: i&i Bio

Venture kapitálový fond i&i Biotech Fund [i&i Bio] investoval do španělského biotechnologického startupu Nanoligent SL. Firma vyvíjí cílenou onkologickou terapii. Kolik do startupu fond investoval, odmítli jeho zástupci sdělit.

„Nakonec jsme se rozhodli výši naší investice nezveřejňovat s ohledem na obchodní tajemství a rozložení majetkových poměrů ve firmě,“ vysvětlil důvody pro ZdraveZpravy.cz Martin Kovalčík z i&i Bio.

Co se ale ví, je to, že španělský startup Nanoligent získal od tří institucionálních investorů, mezi které patří i i&i Bio, v aktuálním investičním kole 2,8 milionu eur [68,7 mil. Kč]. Spolu s i&i Bio do startupu vložil peníze Italian Angels for Growth. Což je největší síť takzvaných business angels investorů v Itálii. A dále švýcarská soukromá společnost pro správu aktiv Avanteca Partners. Upřesněme, že Italian Angels for Growth do firmy investoval už v předchozích investičních kolech.

Tuzemský fond i&i Bio je z velké části financován z evropského programu Horizon. To je evropský program, kde podporu získají projekty, které uspějí v evropské konkurenci.

Nový investiční fond i&i Bio podpoří vědecké projekty

„Nanoligent je pátou investicí fondu i&i Bio, v rámci našeho portfolia se řadí do skupiny cílených onkologických terapií. […] Platformu vyvíjí vysoce motivovaný, zkušený a plně zapojený tým vědců a manažerů. Na základě získaných vědeckých dat má projekt velký potenciál stát se účinnou léčbou pro pacienty v pozdním metastatickém stádiu onemocnění,“ uvedl k aktuální investici CEO společnosti i&i Bio Jaromír Zahrádka.

Co je a blíže dělá Nanoligent

Španělský startup vyvíjí inovativní terapii zaměřenou na pozdní metastazující stádia onkologických onemocnění. Platformová technologie firmy se zakládá na cílené eliminaci nádorových buněk s nadměrnou přítomností receptoru CXCR4. Ten je častým ukazatelem nepříznivé prognózy a rezistence na léčbu. Základem technologie jsou proteinové nano konjugáty, které mají potenciál překonat současná omezení protinádorových protilátek.

Spin-off z Brna získal peníze na vývoj inhibitorů

Společnost Nanoligent její spoluzakladatel a předseda představenstva Manuel Rodriguez Mariscal založil jako spin-off v roce 2017. Startup vznikl z více než desetileté spolupráce mezi nanobiotechnologickou skupinou na Institutu biotechnologie a biomedicíny na Universitat Autònoma de Barcelona a skupinou pro onkogenezi a protinádorové léky Biomedicínského výzkumného ústavu Sant Pau při nemocnici Santa Creu i Sant Pau. Cíl firmy zůstává stále stejný. A sice vyvinou průkopnickou technologickou platformu, která vyléčí metastázy napříč několika typy nádorů.

Na co startup získané peníze využije

Peníze od investorů společnosti Nanoligent umožní pokročit v preklinickém vývoji hlavní kandidátní sloučeniny. Současně finance významně podpoří i vývoj dalších preparátů.

„V pokročilém stádiu onemocnění zareaguje úspěšně na současnou terapii méně než třetina nově diagnostikovaných pacientů. S podporou společnosti i&i Bio a stávajících investorů dosáhneme dalšího vývojového milníku. Předložíme prvního kandidáta z našeho portfolia anti-metastatických terapií,“ uvedla generální ředitelka Nanoligent Montserrat Cano.

Čeští vědci získali granty na výzkum léčby mrtvice a rakoviny

Dodejme, že Nanoligent spadá do kategorie úspěšně zvládnutého transferu technologií. Což zjednodušeně řečeno zahrnuje přenos myšlenky, poznatku či vynálezu do praxe. Jde o dlouhou cestu, která si žádá dostatečné financování, právní ochranu a správné komerční nasměrování původního nápadu. Bez profesionálního transferu technologií se komerčního úspěchu prakticky žádný vynález nedočká. I tak v praxi v ČR uspěje přibližně každý desátý projekt. Ročně zajišťuje transfer technologií české vědě prostředky za miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here