Matěj Šín překonal rakovinu a znovu trénuje

0
2257
Matej_Sin
Matěj Šín / Foto: FC Baník Ostrava

Fotbalista Baníku Ostrava Matěj Šín [18] překonal onkologické onemocnění a znovu trénuje. Na operaci šel letos v červnu, absolvoval chemoterapie a teď se vrací do formy. V lednu se chce zapojit do zimní přípravy Baníku.

Vyplývá to z údajů na webu fotbalového klubu Baník Ostrava. Tam Matěj Šín říká, že na kontroly bude chodit do konce života, pravděpodobnost, že by se mu nemoc vrátila, ale je podle lékařů velice malá. Vysvětlil i to, jak celou nemoc a léčbu zvládal.

„Já si nikdy nezačal myslet, že bych se k fotbalu neměl vrátit. Pořád jsem viděl světlo na konci tunelu. Pořád jsem někde uvnitř cítil, že to všechno bude dobré a já zase začnu hrát fotbal. Jen jsem nevěděl, kdy to bude, ale strašně moc jsem se na to těšil,“ říká Matěj Šín.

Popisuje i to, jak zvládal léčbu chemoterapií: „Vždycky po absolvování jednoho cyklu chemoterapie jsem se tak lehce hýbal, abych sám pro sebe zjistil, jak na tom jsem, jestli tělo funguje a jak. Pokaždé jsem se ujistil, že to jde. To mi dodávalo víru, že až to všechno skončí, bude možné zase začít s tréninkem a postupně se do toho dostat.“

Podpora byla obrovská, říká Matěj Šín

Klub oznámil, že Matěj Šín má problémy letos 6. června. Uvedl, že jeho osmnáctiletý odchovanec, který už nakoukl do kabiny áčka a na jaře odehrál první zápasy v nejvyšší soutěži, musel podstoupit operační zákrok.

„Matěj nyní začne absolvovat pooperační léčbu, která neumožňuje, aby podstupoval jakoukoliv zvýšenou fyzickou zátěž. Pro klub je teď absolutní prioritou Matějovo zdraví a jsme připraveni mu poskytnout maximální možnou součinnost a podporu v další léčbě,“ uvedl tehdy sportovní ředitel FC Baník Ostrava Alois Grussmann.

Matějovi popřál hodně štěstí a vyjádřil přesvědčení, že se brzy vrátí do kabiny a na hřiště. A nemýlil se. Do fotbalu se Matěj i tak vrací postupně. Aktuálně absolvuje lehké výběhy, s míčem pracuje jen do určité míry. Navíc vše jen do určité výše tepové frekvence. Zátěž si přidává postupně. V lednu už by mohl hrát fotbal naplno.

„Už v lednu ale chci hrát fotbal naplno. To je můj cíl a věřím, že ho splním,“ říká.

Bez blízkých přátel, rodiny a podpory fanoušků a spoluhráčů by situaci zvládal mnohem obtížněji, říká mladý fotbalista. Vyjadřuje všem vděčnost za podporu.

„Přicházelo mi hrozně moc podpůrných esemesek a já jsem už kvůli všem těm lidem, kteří mi přáli a tak moc mě podporovali, věděl, že to nemůže špatně dopadnout. Že takovou spoustu lidí, kteří mi věří, nemůžu zklamat,“ tvrdí fotbalista, který má za sebou i starty za českou fotbalovou reprezentaci U18.

Cítím se naprosto úžasně

Podle sportovního šéfa Baníku Ostrava a dlouholetého brankáře West Hamu United Luďka Mikloška je návrat Matěje Šína do tréninku zatím jen první opatrný krok. Jde však o krok zcela zásadní.

„Matěj začal s tréninkem, absolvoval první zátěžové testy. Opatrnost je samozřejmě nadále naprosto nezbytná. Matěj zůstává pod lékařským dozorem, nicméně je to signál, že vše zatím jde, jak má. A Matěj je a bude v pořádku. Má před sebou hodně práce, věříme, že ji zvládne,” říká Mikloško.

Centra sportovní kardiologie jedou po celé ČR

Sám Matěj Šín, kterému Mikloško prozatím ordinuje individuální tréninky, je nadšený. Což je znát z jeho pocitů, kdy se znovu vrátil na zelený trávník.

„Cítil jsem se v té chvíli naprosto úžasně. Mohl jsem se konečně pořádně hýbat, cítil jsem úžasnou energii a radost z pohybu. Strašně moc jsem se na tu chvíli těšil a konečně přišla,“ uzavírá Matěj Šín.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here