Jurečka: Na uprchlíky z Ukrajiny je třeba víc peněz

18
15097
stredni
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] na jednání evropských ministrů zaměstnanosti a sociální politiky. / Foto: MPSV ČR

Uprchlíci z Ukrajiny značí zátěž hlavně pro státy střední a východní Evropy. Situace se zřejmě neuklidní ani v příštím roce. EU by proto měla vyčlenit speciální balík peněz pro země nejvíce zasažené uprchlickou vlnou z Ukrajiny.

O větší podpoře EU směrem k zemím, které přijaly nejvíce běženců z Ukrajiny, promluvil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] před zahájením dvoudenního jednání [13.10. a 14.10.] evropských ministrů pro zaměstnanost a sociální politiku.

„Opakovaně se snažím, abychom rozpohybovali Evropskou komisi k podpoře států, které nesou velkou zátěž uprchlíků, aby vyčlenila prostředky,” řekl Jurečka.

Dočasnou ochranu lidem z Ukrajiny EU prodlouží o rok

Využít k nastartování větší podpory může podle něj Evropská komise končící nebo nové programové období. Podle něj možnost přesouvat nynější peníze ve fondech ke zvládnutí uprchlické vlny totiž nestačí.

„To je hezké a operativní, ale potřebnost je tak velká a ukazuje, že asi i v příštím roce bude, že je to pro některé státy velká zátěž,” uvedl Jurečka.

Za podstatné v současné době považuje to, aby Komise “dokázala uvolnit speciální balíček” ke zvládání ukrajinské uprchlické vlny. Největší tíhu, jak uvedl, nese hlavně střední a východní Evropa. Aktuální zpráva přitom zní: Eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit tvrdí, že EU již připravuje balíček s částkou 3,5 miliardy eur [cca 86 mld. Kč].

Střední a východní státy EU potřebují peníze

Obdobně se při příchodu na jednání vyjádřili zástupci některých dalších unijních států. Především těch, které stejně jako Česká republika dokázaly v několika měsících zabezpečit solidní zázemí pro stovky tisíc Ukrajinců.

„Očekávám větší podporu EU, stejně jako Česko a Polsko i Estonsko přijímá velké množství uprchlíků. Je to nákladné, proto opravdu čekám více finanční podpory,” vyslovila se estonská ministryně Signe Riuisalová.

To, že náklady na zvládání uprchlické krize neutěšeně rostou, dnes potvrdilo i české ministerstvo financí. Podle jeho dat [k 13.10.] Česko vydalo [státní rozpočet a samosprávy, pozn. red.] na podporu Ukrajinců v Česku 16,9 miliardy korun. Největší položku v nákladech tvoří sociální dávky, na kterých Česko vyplatilo sedm miliard korun. Výdaje na zdravotnictví spojené s ukrajinskými uprchlíky činily 3,5 miliardy korun a náklady na ubytování 2,4 miliardy korun.

Za péči o Ukrajince dala VZP již necelou miliardu

Z Ukrajiny podle dat Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky [UNHCR] za sedm měsíců od začátku ruské invaze uprchlo na 7,7 milionu lidí. Z toho 4,2 milionu uprchlíků získalo v některé z evropských zemí dočasnou ochranu. Nejvíce ukrajinských uprchlíků registruje Polsko, kde jich je podle UNHCR 1,4 milionu. Německé úřady jich evidují zhruba milion a Česko 442 000. Přes sto tisíc Ukrajinců dorazilo také do Itálie, Británie, Turecka, Španělska, Itálie a Francie. Ruské úřady tvrdí, že zaznamenaly na 2,8 milionu ukrajinských uprchlíků.

Země se obávají další uprchlické vlny z Ukrajiny

Unijní ministři pro zaměstnanost a sociální politiku navíc vyjádřili před jejich aktuálním jednáním i obavy z další uprchlické vlny z Ukrajiny v důsledku dalšího ostřelování tamních měst a civilistů.

„Sledujeme zároveň, jestli nenastane další podzimní či zimní vlna s ohledem na útoky, které Putin realizuje,” řekl Marian Jurečka.

A dalšího přílivu uprchlíků kvůli zostřování konfliktu na Ukrajině očekávají i jiné státy.

„Vidíme brutální Putinovu válku, která pokračuje. Můžeme očekávat víc uprchlíků,” míní Monika Navickieneová z Litvy.

Česko pošle každý rok na Ukrajinu půl miliardy korun

Podle ní by se proto mělo kvůli zhoršující se válečné situaci na Ukrajině diskutovat nejen o pomoci příchozím ve státech EU, ale také přímo na Ukrajině. Zmínila i případný přesun lidí do bezpečnějších míst k západní hranici země.

Krize si žádá spuštění fondu pro klimatická opatření

Podle finské ministryně Hanny Sarkkinenové stojí Evropa navíc před těžkou zimou a musí řešit i dopady energetické krize na obyvatele. Stejně tak podle Sarkkinenové ale musí EU nadále pokračovat v přijímání opatření k omezení klimatických změn.

Současná energetická krize je podle Jurečky pádným důvodem pro urychlení spuštění sociálního fondu pro klimatická opatření. Ten zřídila Evropská unie ke zmírnění dopadů ekologické přeměny podle takzvané Zelené dohody. Podle unijního plánu má fungovat od roku 2025. Fond spravuje prostředky v objemu 72,2 miliardy eur [1,77 bilionu Kč].

Česko z něj může do roku 2032 získat téměř 1,74 miliardy eur [cca 42,6 mld. korun]. Podpora se mezi členské země rozdělí podle počtu obyvatel, podílu chudých, národního důchodu a také podle vypouštěných emisí.

„Usiluji o to, abychom dokázali i toto zrychlit… Narovinu, čím dřív by se fond spustil, tím zase lepší pozice v jednotlivých členských státech z hlediska pomoci pro domácnosti,” řekl Jurečka před jednání unijních lídrů v oblasti sociální politiky.

Uprchlíky z Ukrajiny je třeba dostat i na trh práce

První den neformálního setkání ministrů práce a sociálních věcí patřil především dopadům války na Ukrajině. Hlavní téma byla především nutnost finanční podpory ze strany EU uprchlickou vlnou vytíženým státům. Důležité je začlenění Ukrajinců na unijním trhu práce. Co se týče Česka, tak platí, že z pracujících Ukrajinců odvádí na zdravotní pojištění peníze asi jen půlka z nich. Důvod je, že pracují na dohody, což značí, že se na odvodech nepodílí.

Ukrajinky volí hlavně zkrácené úvazky, říká Jitka Hejduková

Druhý den [14.10.] ministři proberou dopady energetické krize a možnosti pomoci domácnostem. Zaměřit se více chtějí na domácnosti v riziku energetické chudoby. Za nutné považují spuštění podpory z evropského sociálního klimatického fondu. Na jednání se dnes z Kyjeva online připojila ukrajinská ministryně pro sociální politiku Oksana Zholnovych.

–ČTK/VRN–

18 KOMENTÁŘE

  1. Běžte už do … s celou Ukrajinou když slyším slovo Ukrajina tak se mi otevírá kudla v kapse naši lidi se budou pást a ti se tady budou za naše peníze roztahovat vidím je na zahrádkách a v hospodách … [redakčně upraveno]

  2. Jsem pro to, pomoci válečným uprchlíkům,ale stále čtu informace o tom, jak bohatí Ukrajinci tlačí v Praze nájmy nahoru. Tak kam tečou peníze, když chudáci uprchlíci mohou přebít v nabídce nájmů naše občany???

  3. ano, jen UK a my budeme se uskromnovat jen proto že UK utiskovali, Rusko jazyčný národ na na Donecku a Luhansku a od roku 2014 se Urajina nemněla zájem se dohodnout jen válčila a amici to jen podněcovali, aby rozhodili EU a tlačit sem jejich plyn několika násobně dráž, už i Francouzi nat poukazuji aranka

  4. Ať si Naše vláda zřekne svých platů a dá je na Ukrajinu ,nevadilo že pomohly ale už to přehání jsme největší charita v Evropě a není slyšet ve zprávách nic jiného než pomáhat a na vlastence tato vláda úplně s..e My obyčejný lidi se budeme pouze koukat jak se stát zadlužuje ještě víc než za Babiš,ale za všechno může pouze von

  5. poslat mor na UKAČKO a neni co řešit tak tet čtu na SEZNAMU že za září pobíralo 141tisíc nacurajincu po 5000kč to je várka toje 70500000 pak nemá rust deficit co řika nato žlutomodrý předeseda )kačka a česka

  6. To jsme také před lety tak pomáhali Afganistancum, Syranum, Libanoncum, a jiným které měli podobné problémy? Jaký je v tom nyní rozdíl? Války jsou všechny špatné, ale záleží na tom jak to kdo lidem vysvětlí. Policie světa zavelela co je dobré a co je špatné a my bohužel bez přemýšlení poslechli.

  7. Ať se na Jurečku a Ukrajince složí v Rokytnici u Přerova. Kdy to … vyžraný začne pomáhat i těm, co ho nezvolili? [redakčně upraveno]

  8. Místo prachů pro Ukrajince se začnete zajímat o České lidí! Jste banda tupců! Lezete do zadku Ukrajině a na nás … . A hlavně mě nezapomeňte smazat! [redakčně upraveno]

  9. Ukrajincům se bude takzvaně foukat cukr do … a naši lidé budou utahovat kohoutky pomalu od všeho! To už není naší vládě blbé ! A máme jich tu nepočítaně! Na svátečky jedou domů nabalení a když přijedou už se jim zase cpe!!!! Hanba naší vládě!!! [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here