Karlovarský kraj nabízí specialistům peníze na přístroje

0
172
karlovarsky_kraj
Ilustrační foto: Pixabay.com

Karlovarský kraj nabízí menším městům a obcím v regionu dotace na nákup přístrojů do ambulancí specialistů. Nabídka podpor na pořízení ultrazvuku, rentgenu a jiné techniky je u nich ve srovnání s nemocnicemi omezená.

Na zastaralé nebo vůbec žádné přístroje v ambulancích specialistů na Karlovarsku zareagovalo vedení tamního kraje. Prostřednictvím obcí a krajů jim nabízí dotace na jejich pořízení. Do konce letošního roku pro ně kraj vyčlenil milion korun.

„Vnímáme potřebu z území kraje zlepšit kvalitu lékařské techniky ve specializovaných ambulancích, proto jsme vytvořili nový krajský dotační program. Může si žádat kterákoli obec z Karlovarského kraje, vyjma třech sídelních měst Karlovy Vary, Sokolov a Cheb,“ přibližuje nabídku karlovarský hejtman Petr Kulhánek [STAN].

Posledně tři jmenovaná města, která o finanční podporu žádat nesmějí, jsou podle Kulhánka dostatečně silná na to, aby si pomohla sama vlastními zdroji.

Nabídka podpor pro specialisty je omezená

Vypsanou finanční podporu na pořízení přístrojové techniky do ambulancí specialistů zdůvodnil hejtman i tím, že zatímco nemocnice v okresních městech čerpají na pořízení přístrojů dotace z evropských nebo jiných zdrojů, ambulantní specialisté takové možnosti obvykle nemají. A tak v jejich ordinacích chybí a pacienti na vyšetření dojíždějí do vzdálenějších nemocnic.

Jihočeský kraj podpoří nové lékaře částkou 1,5 mil. Kč

K podmínkám čerpání dotace pak hejtman uvedl, že cena přístroje musí být minimálně půl milionu korun. Dotace cílí hlavně na nákup přístrojů pro specializované ordinace v oboru kardiologie, neurologie, radiologie, urologie a další. Ordinační doba specialisty, který bude nový přístroj využívat, musí činit minimálně tři dny v týdnu v rozsahu nejméně dvanáct hodin týdně. O podporu žádají města a obce s počtem obyvatel do 20 tisíc.

Karlovarský kraj shání lékaře všemožně

Karlovarský kraj se snaží přivést do regionu lékaře dlouhodobě. Například praktikům na vybavení a obnovu ordinací přispívá už nyní. Dále podporuje specializační vzdělávání absolventů lékařských fakult a nabízí náborové příspěvky zdravotníkům, kteří nastupují do místních nemocnic.

Letos v srpnu kraj dokonce více než ztrojnásobil roční stipendijní podporu pro studenty lékařských fakult pocházejících z Karlovarského kraje. Nově studenti dostávají 150 tisíc korun. Dosud dostávali medici od kraje 48 tisíc korun, to až od druhého ročníku.

„Bude se to týkat lékařských a zubních oborů. Pro zájemce je vyčleněno 150 000 na rok. Což je podstatné navýšení oproti předchozímu stavu,“ potvrdil tehdy krajský radní Jindřich Čermák [Piráti].

Opařany nekončí, noví lékaři dostanou milion korun

Upozornil i na další významnou změnu. O příspěvek budou studenti medicíny žádat nově již od prvního ročníku.

„Posunuli jsme to okno, kdy se dá přihlašovat, z října na leden,“ upřesnil.

Termín pro podání přihlášek kraj nastavil tak, aby studenti z prvních ročníků nemuseli stipendium vracet v situaci, kdy školu v prvních měsících opustí.

Podporovaní medici se zaváží k práci v kraji

Navýšením stipendia se snaží vedení kraje do regionu přivést lékaře, kteří v něm dlouhodobě chybějí. Především pak pediatry, praktické lékaře pro dospělé a stomatology. Podmínky získání peněz na studium nejsou nijak dramatické. Požádat o ně mohou studenti, kteří absolvovali střední školu v Karlovarském kraji. Přičemž nemusí jít nutně o studenty s trvalým bydlištěm v Karlovarském kraji. Žádat o stipendium mohou i ti, kteří do kraje na střední školu dojížděli z jiného regionu.

Výměnou za finanční podporu se zájemci smluvně zavážou, že v Karlovarském kraji po dokončení studia zůstanou několik let pracovat.

Podle Čermáka krajský dotační program počítá se zhruba deseti studenty, kteří by mohli projevit zájem o stipendia. To pro kraj značí roční náklady ve výši přibližně 1,5 milionu korun. Částka se navíc postupně zvýší s tím, jak studenti postupují do vyšších ročníků. Maximálně by mělo jít podle odhadu kraje o devět milionů korun ročně.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here