Polští turisté doplatili na slovenské houbičky

0
7817
polsti
Foto I: Karel Tejkal / Česká mykologická společnost / Foto II: HZS

Čtyři polští turisté skončili v sobotu [22.10.] po výletu na Královu studnu na Slovensku po požití halucinogenních hub v lékařské péči. Turisté byli rozrušení, zmatení, ztratili smysl pro realitu a zvraceli.

O turistech s pohnutým vědomím po požití halucinogenních hub ve středoslovenském regionu Velká Fatra informovala o víkendu Slovenská horská služba [HZS], která jim podávala první pomoc.

„Lidé byli rozrušení a zmatení, bylo jim nevolno a ztratili smysl pro realitu. Po příjezdu na místo incidentu jim záchranáři HZS poskytli první pomoc, lékařské ošetření a všechny je převezli terénním vozidlem do nemocnice v Banské Bystrici,“ popisují záchrannou akci zástupci tamní horské služby.

Halucinogenní houby polští turisté dostali od skupinky jiných turistů, se kterými se přiotrávení Poláci seznámili při túře z Blatnice na Královu studnu. Mimo toxických hub od nich měli dostat ještě jakési „koláčky“. Zdravotnickou pomoc si zavolali až po příchodu do hotelu. Od zdravotníků dostali léky. Vzhledem k jejich akutnímu stavu je preventivně převezli do nedaleké nemocnici v Banské Bystrici.

Halucinogenní houby štěstí nepřinesou

Příběh čtyř polských turistů ukazuje na nebezpečí, které s sebou přináší experimentování s toxickými houbami. Konkrétně u veřejnosti nejvíce známými lysohlávkami. Konkrétní množství halucinogenní látky zvané psilocybin obsažené v lysohlávce totiž nemůžou lidé dobře odhadnout. Navíc sběrači lysohlávek nejsou velkými odborníky v houbařství a při sběru si hledanou lysohlávku často spletou s jinými podstatně jedovatějšími houbami.

Halucinace po požití lysohlávky se podle odborníků z Informačního toxikologického střediska v Praze dostaví po půl hodině až hodině od jejího požití. Psilocybinový syndrom se projevuje halucinacemi, vzrušením, ale i depresemi se sebevražednými sklony.

Otrava houbami končívá i selháním jater a ledvin

Právě v období pozdního podzimu vrcholí sezona růstu lysohlávek. Svědčí jim chladnější rána a přízemní mrazíky. Právě na přelomu září a října se proto vydávají skupiny mladých lidí za jejich sběrem do míst s vlhčejší půdou. V Česku patří mezi vyhlášené lokality, ve kterých rostou lysohlávky, kraj Vysočina. Konkrétně okres Humpolec, kde bývá v těchto měsících na loukách a v mokřadech dost rušno.

Polští turisté by se v Česku dopustili přestupku

Především nyní v období sběru lysohlávek je proto třeba upozornit, že pozření lysohlávek s sebou přináší vážná zdravotní rizika a nejen to. Jejich držení posuzuje Policie ČR do určitého množství jako přestupek s pokutou do 15 tisíc korun. U držení většího než malého množství těchto hub [Nejvyšší soud stanovil limit na 40 kusů plodnic, pozn. red.], už jde o trestný čin.

Vědci z NUDZ testují halucinogenní psilocybin

To ostatně potvrzuje případ Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Při něm policisté obvinili 22letého muže z trestného činu výroby, držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu.

„Z trestného činu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu byl obviněn 22letý muž, který během uplynulých tří let na různých místech sbíral houby rodu lysohlávka. Ty následně v místě svého přechodného bydliště sušil i nakládal do medu,“ popisují v hlášení zástupci teplické policejní stanice.

A nejen to. Obviněný houbičky také louhoval a získaný odvar užíval. Nasušené houby, jak potvrdila policejní expertíza, opravdu obsahovaly psychotropní látky.

„Proto hrozí náruživému „houbaři“ až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedla Policie ČR.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here