Onkologická péče na Karlovarsku se soustředí do Chebu

0
333
onkologicka_pece
Foto: Pixabay.com

Onkologická péče v Karlovarském kraji se zřejmě soustředí do nemocnice v Chebu, kde už funguje oddělení zaměřené na léčbu rakoviny. Nikoli v Karlových Varech, jak předpokládaly plány Karlovarské krajské nemocnice [KKN].

Rozpor mezi plány KKN a stanoviskem odborné onkologické společnosti, která požaduje soustředit onkologickou péči právě do chebské nemocnice, řešili v pondělí [31.10.] na svém zasedání zastupitelé Karlovarského kraje.

Hejtman kraje Petr Kulhánek [za STAN] zastupitele opakovaně ujišťoval, že se kraj přizpůsobí požadavkům onkologické společnosti.

„My se jednoznačně budeme řídit koncepcí rozvoje onkologické péče v Karlovarském kraji tak, jak ji stanoví onkologická společnost,“ ujistil všechny hejtman.

Projektový záměr, který vedení kraje nyní předkládá, tak odborníci podle Kulhánka modifikují podle představ onkologické společnosti.

„Znamená to, předpokládám, že bude směřovat koncentrace prostředků na současné onkologické pracoviště v Chebu, které bude modernizováno i stavebně upraveno a přístrojově vybaveno,” vysvětlil Kulhánek.

Komplexní onkologická péče na Karlovarsku chybí

Karlovarský kraj jako jediný region v Česku nemá Komplexní onkologické centrum [KOC]. V něm se specialisté zaměřují právě na péči o pacienty s rakovinou. A právě chebská nemocnice už má alespoň nemocniční oddělení zaměřené na péči o onkologické pacienty.

Experti: Onkologii by prospěla svižnější modernizace

V rámci přestavby karlovarské nemocnice se ale počítalo s tím, že se do největší krajské nemocnice přestěhuje i onkologická léčba. S čímž však nesouhlasí odborná onkologická společnost, jejíž stanovisko je rozhodující pro získání peněz na investice do rozvoje onkologické péče.

350 milionů pro onkologii na Karlovarsku

Karlovarský kraj by na investice do rozvoje onkologického pracoviště mohl získat přibližně 350 milionů korun. Jak ale upozornil na jednání krajských zastupitelů hejtman Kulhánek, i když kraj vyhoví požadavkům onkologické společnosti a ponechá pracoviště v Chebu, nemá tato nemocnice v současné době dostatečnou absorpční kapacitu. Jinak řečeno, není projekčně připravena tak velký objem prostředků využít. Část dotací by proto podle hejtmana mohla směřovat i do karlovarské nemocnice.

Opozice vedení kraje vyčítá, že nechalo rozpor mezi plány KKN a požadavky onkologů dojít až do stavu, kdy může reálně hrozit, že kraj o dotace přijde. Opoziční zastupitel a předseda zdravotního výboru krajského zastupitelstva Petr Kubis [ANO] upozornil, že problém se nedostal na jednání výboru. Opoziční zastupitelka Gabriela Dostálová [ANO] dokonce uvedla, že kroky kraje naznačují, že by se chebská nemocnice měla utlumit a následně prodat. Její názor ale hejtman důrazně odmítl.

Lázním musíme pomoci, říká Jan Kuchař ze SLM

Na pondělním jednání zastupitelů vystoupil i poslanec a člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví Jan Kuchař [STAN], který ve Sněmovně jednání o onkologické péči v Karlovarském kraji inicioval.

Navrhnul, aby se kraj zamyslel nad tím, zda neaktualizuje a případně pozmění generel KKN. A to tak, aby nerozporoval stanovisko odborných společností.

„Jestli jsme si nenalinkovali slepou ulici a rozjíždíme se do zdi,” řekl na jednání Kuchař.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here