Po ztrátě dítěte dá nemocnice matce memorybox

3
8984
memorybox
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz / Zdroj: Perinatální hospic Dítě v srdci, z.s.

Je to nově i nemocnice v Jihlavě, která dá matce, jíž dítě zemře v děloze, nebo těsně po porodu, takzvaný memorybox. To je balíček s oblečením na miminko, dekou na zabalení miminka i plyšovými hračkami pro rodiče i miminko.

Jako vzpomínkovou schránku pro miminko, které si rodiče neodvezou s sebou domů, charakterizuje memoryboxy nemocnice v Jihlavě, která je nově dává pacientkám na gynekologicko-porodnickém oddělení.

Memoryboxy nemocnicím, ale i rodičům zajišťuje spolek Perinatální hospic Dítě v srdci. Na webových stránkách uvádí, že memorybox obsahuje oblečení pro miminko, dvě identické háčkované hračky [jedna pro rodiče, jedna pro miminko], deku na zabalení miminka, sadu pro tvorbu otisku ručiček a nožiček. Rodiče v něm najdou i animovanou knížku pohádek, svíčku, vonný olejíček, brožury a tvořivý sešit pro období truchlení.

„Ztráta miminka je velmi smutnou událostí nejenom pro rodinu, ale také pro nás, pro personál porodnice. Jsme připraveni rodiče maximálně podpořit,” říká primářka gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice Petra Herboltová.

Jihlava se tak zařadila mezi instituce, které poskytují podporu rodinám při perinatální ztrátě formou takzvaných memoryboxů. Takových nemocnic je po celém Česku kolem čtyř desítek. Vzpomínkové krabičky se tak nabízejí v každém českém kraji.

Kde se vzal memorybox?

„Memoryboxy dodáváme do porodnic, na gynekologická oddělení, ale i přímo rodičům. Osobně zaškolujeme zdravotnické a pečující týmy. Memoryboxy poskytujeme BEZPLATNĚ. Pokud memorybox neobdržíte v nemocnici, lze jej objednat přímo u nás zasláním e-mailu na: zdena@ditevsrdci.cz,“ tvrdí zástupci Perinatálního hospicu Dítě v srdci na svých stránkách.

Nabízejí i příběh maminky Jany z Hradce Králové: Jsem vděčná za memorybox, který jsem v porodnici dostala. Mohla jsem svou holčičku ustrojit, vytvořila jsem si otisky ručičky a nožičky, políbila ji a na její cestu jsem jí nechala medvídka. Toho druhého mám doma na poličce a zapaluji u něj svíčky. Jsem šťastná, že na to někdo pamatuje.“

Hospic Dítě v srdci kompletuje dva typy memoryboxů pro různě velká miminka. První je určen pro donošená miminka a miminka, která zemřou těsně před porodem. Druhý typ je pro miminka předčasně narozená [cca od 22. do 35. týdne těhotenství]. Třetí je pro miminka od rané ztráty po cca 22. týden těhotenství. A o tom, že hospic myslí na všechny, svědčí i program pro rodiče, kteří přijdou o miminka v rané fázi těhotenství. Ti dostanou tzv. Honzíkovy lodičky. To jsou malé pletené či háčkované „košíčky“.

„Slouží pro miminka tak maličká, že se ani nedají ustrojit, a i ty nejmenší velikosti oblečení pro miminka jsou jim velké,“ uvádí spolek.

Zadarmo to ale není

Podle hospicu Dítě v srdci memorybox podporuje rodičovské kompetence a zároveň dává zdravotníkům pocit, že mohou rodině v těžkých chvílích nabídnout hmatatelnou pomoc a podporu. A nejen to. Na memorybox navazuje služba odborného sociálního poradenství a následná možnost dlouhodobé psychické podpory rodiny po propuštění z nemocnice. Avšak za ty už se platí.

„Je třeba objednat k nim [memoryboxy] vstupní vzdělávací dvouhodinový kurz, aby byly používány tak, jak mají,“ stojí na stránkách hospicu.

Úvodní kurz v délce jedné až dvou hodin v počtu nanejvýš 30 lidí stojí 15 tisíc korun. Zaměřuje se na význam a použití memoryboxu pro rodinu a zdravotníky. I na praktický nácvik použití memoryboxů a komunikace s rodinou, sebepéče při doprovázení rodiny.

Zbývající tři kurzy vyjdou na 18 tisíc korun a nabízejí až čtyři hodiny školení. Například kurz zaměřený na pohřebnictví. Ten zájemcům představuje zákony i možnosti rodiny při ztrátě dítěte při porodu či potratu. Seznamuje je se zákonnými lhůtami, důsledky sjednání a nesjednání pohřbu u potratu a porodu mrtvého dítěte až po principy takzvaného zdravého uzavření ztráty dítěte ze strany rodiče.

Míst nabízejících memoryboxy v Česku přibývá. Hospic Dítě v nouzi letos v říjnu navázal spolupráci s nemocnicemi v Benešově, Domažlicích, Chrudimi a ve Svitavách.

„Aktuálně spolupracujeme s více než 40 nemocnicemi v České republice. Děkujeme!,“ uvádí na svých stránkách zástupci hospicu.

Finance spolek Dítě v nouzi, jak vyplývá z jeho stránek, čerpá finance z evropského dotačního programu s názvem Perinatální a paliativní péče – rozšíření služeb. A má i vlastní donátory, jako jsou třeba Škoda Auto nadační fond, Komerční banka či Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR].

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Bože, to je zase zhůvěřilost… Když nastávající matka přijde o dítě, krabice, která jí to bude neustále připomínat, je to POSLEDNÍ, co potřebuje.

  2. Nikdy nepíšu komentáře k článkům na Internetu, ale tento mě donutil…snad by se memorybox neměl dávat automaticky všem ženám, které přijdou o miminko…opravdu si nejsem jistá, že všechny touží mít takovou vzpomínku…ať jsou memoryboxy pouze možností pro ty ženy, které si je vyžadají …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here