Německo žádá o souhlas s legalizací marihuany

0
1523
legalizaci_marihuany
Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [vlevo] jedná o legalizaci marihuany v SRN. / Foto: SPD

Zatímco v Česku debata o legalizaci marihuany teprve nabírá na obrátkách, německá vláda již podpořila plán ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha na legalizaci marihuany. Nyní čeká na vyjádření Evropské komise [EK].

Osud této reformy sleduje celá Evropa. V článku You may inhale: German Cabinet backs plan to legalize cannabis se mu věnuje i bruselský list Politico. Marihuana je legální jen v několika málo evropských zemích, například v Portugalsku. Nyní se o její legalizaci i s ohledem na vyšší daňové příjmy hovoří také v Česku [více zde]. Změny v Evropě aktivizuje i severoamerický marihuanový průmysl, který je s ohledem na zlegalizované konopí v některých amerických státech napřed.

„Chceme dekriminalizovat používání marihuany, abychom mohli lépe chránit děti a mladé lidi a zajistili lepší ochranu zdraví,“ uvedl Lauterbach na tiskové konferenci s tím, že rostoucí spotřebu nyní pokrývá černý trh.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Lauterbach oznámil, že takzvaný klíčový dokument zpřesňuje podmínky, za nichž může být marihuana legálně pěstována a prodávána a určuje i pravidla pro její vlastnění. Dodal, že dokument není „průlomem drogové politiky“. A není ani jisté, zda vyhovuje mezinárodnímu právu a právu EU.

Co plánují Němci s legalizací marihuany

Plán schválený kabinetem kancléře Olafa Scholze chce dekriminalizovat v případě dospělých osob vlastnictví 20 až 30 gramů marihuany. A v domácích podmínkách povoluje pěstování maximálně tří rostlin. Což je víc, než uváděl dokument, který minulý týden unikl na veřejnost.

Navíc se podle něj snižuje původní 15procentní limit psychoaktivní substance THC. Místo toho se nyní uvádí, že limit THC Německo stanoví jen pro věkovou skupinu 18 až 21 let s ohledem na zvýšené riziko poškození mozku dospívajících. Marihuana pro lékařské účely se v Německu v lékárnách prodává od roku 2016.

Pro koho je a pro koho není léčebné konopí

Marihuana se má v Německu prodávat v licencovaných obchodech a hovoří se i o lékárnách. Uvažuje se také o „speciálních obchodech, kde by lidé marihuanu konzumovali ve stylu holandských „cofee shopů“.

Plán dále navrhuje, aby poptávku pokrývala převážně domácí německá produkce. Což znepokojilo právě severoamerické producenty konopí, kteří se na německý trh chystali.

Čeká se na vyjádření Evropské komise

Ministr Lauterbach vyjádřil obavy, aby legalizace marihuany neporušila závazky Německa vůči Evropě. Závazky jsou součástí širší agendy směřující k omezování nezákonného obchodu a drogové turistiky. Uvedl, že plán zaslal EK k předběžnému prostudování, zda souzní s unijním právem.

„Pokud toto předběžné zkoumání ukáže, že jdeme slepou cestou, zastavíme pokračování práce na návrhu zákona,“ řekl Lauterbach.

V závislosti na závěrech posouzení EK by se podle něj na přepracování návrhu pracovalo příští rok. Právníci Olafa Scholze uvedli, že nový návrh zákona je ve srovnání s předchozí verzí o něco lepší. Kirsten Yet Kappert-Gontherová, místopředsedkyně parlamentního zdravotního výboru ze strany Zelených, ve svém komentáři zaslaném serveru Politico varovala, že nadměrné restrikce na prodej marihuany budou motivací pro černý trh, aby prodával marihuanu s vyšším obsahem THC.

Kristine Lütková, tisková mluvčí liberální Strany svobodných demokratů [FDP], už tak optimistická nebyla. Prohlásila, že návrh „neposkytuje efektivní ochranu mladých lidí, zdraví a spotřebitelů a současně posiluje černý trh.“ Srovnala zdravotní rizika vůči daňovému výnosu.

Karel Nešpor: Alkohol v pivu se nedaní. A to je chyba

Stephan Pilsinger z konzervativní opoziční strany, Křesťanské sociální unie, uvedl, že vládní plán nepočítá s legalizací marihuany a potlačením černého trhu a předpověděl, že ho Evropská komise neschválí.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here