Lidé na dýchacích přístrojích dostanou 2 900 Kč měsíčně

0
2718
dychacich_pristorjich
Foto: Depositphotos.com

Měsíční příspěvek pro lidi závislé na dýchacích přístrojích ve výši 2 900 Kč schválil [3.11.] Senát bez diskuse. Nikdo nebyl proti. Dál ho schválí zdravotní pojišťovny. Úřady dávku vyplatí do roku 2024. Vzroste i příspěvek na mobilitu.

Vládní novelu, která zvyšuje podpory pro zdravotně hendikepované, schválil Senát hlasy 53 z 61 přítomných. Nikdo se nevyslovil proti. Předloha nyní čeká na podpis prezidenta republiky Miloše Zemana.

Měsíční příspěvek ve výši 2 900 korun pro osoby závislé na dýchacích přístrojích se do vládní novely dostal až v době jejího schvalování v dolní komoře Parlamentu.

„Smyslem je podpořit osoby využívají zdravotnické prostředky, které byly shledány jako nejnáročnější na spotřebu elektrické energie,“ uvedli předkladatelé.

NRZP chce vyšší úhrady a nižší DPH na zdravotnické pomůcky

Zvýšený příspěvek na podpůrné dýchací přístroje mají úřady podle předlohy vyplácet do konce roku 2024. Přičemž nárok na něj posoudí vždy zdravotní pojišťovna žadatele.

Příspěvek na mobilitu vzroste o 350 Kč na 900 Kč

Stejně tak Senát schválil navýšení příspěvku na mobilitu o 350 korun ze stávajících 550 korun nově na 900 korun na měsíc. Příspěvek na mobilitu pobírá kolem 260 000 lidí.

„S ohledem na růst spotřebitelských cen mnohých produktů i růst cen pohonných hmot je třeba specificky podpořit zachování reálné hodnoty této dávky,“ napsala vláda v důvodové zprávě.

Výdaje MPSV příští rok prvně atakují bilion korun

Příspěvek na mobilitu je součástí sociálních podporu přibližně deset let. V prvních letech její výše činila 400 korun, před čtyřmi lety vzrostla o 150 korun. O jejím navýšení hovořil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] už od letošního dubna. Legislativním procesem, který už čeká na podpis prezidenta, prošla změna teprve nyní.

Příspěvek nejen pro lidi na dýchacích přístrojích

Součástí vládní novely na růst podpor pro hendikepované osoby je i zvýšení příspěvku na zdvihací plošinu. Podle vládní novely by měla vzrůst o 100 000 korun až na půl milionu korun. Růst podle kabinetu odráží zdražení zařízení v posledních dvou letech dané například nedostatkem některých dílů a zvýšením cen kontejnerové dopravy.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka při uvedení novely před senátory řekl, že růst příspěvků představuje pomoc jedné ze zranitelných skupin obyvatel. Novela navíc upravuje pravidla poskytování otcovského volna a pohřebného. Dále i hlášení karantén.

Po ztrátě dítěte dá nemocnice matce memorybox

Nárok na otcovskou dovolenou vznikne podle novely i v případech, kdy se dítě narodí mrtvé nebo zemře v šestinedělí. Zákon srovnává podmínky mužů a žen, které po úmrtí potomka mateřskou mají. Zaměstnavatel bude muset podle předlohy otce na otcovskou uvolnit. V opačném případě mu hrozí pokuta až 500 tisíc korun.

Novela rozšiřuje rozsah poskytování pohřebného na mrtvě narozené dítě. Předloha zavede rovněž úplnou elektronizaci hlášení o karanténě.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here