I hormonální antikoncepce ničí vztahy žen  

0
7715
hormonalni_antikoncepce
Foto: Pixabay.com

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law.

O jeho výsledcích informoval server Independent. Podle něj se 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo partnerský vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce. Alespoň to dotazované respondentky uvedly v průzkumu.

„Hormonální změny ovlivňují vztahy jemnými i méně jemnými způsoby,” řekla jedna z vedoucích partnerek advokátní kanceláře Sarah Barrová-Youngová.

Výzkumníci, kteří se dotazovali 506 žen ve věku od 18 do 60 let, dále zjistili, že více než sedm z deseti žen, které užívaly hormonální antikoncepci, trpělo výkyvy nálad. Téměř polovina z nich měla deprese a přibližně tři z deseti uvedly, že se potýkaly s úzkostmi. Asi čtyři z deseti respondentek uvedly, že výkyvy nálad způsobily problémy v komunikaci, a šest z deseti žen uvedlo, že výkyvy nálad vyvolaly hádky.

„Vzestupy a poklesy estrogenu, testosteronu a progesteronu v menstruačním cyklu mohou mít silný vliv na to, jak se ženy cítí ohledně partnera i vztahu. U žen, které užívají hormonální antikoncepci, se dopad na vztahy zvyšuje,” dodala právnička.

Hormonální antikoncepce ovlivňuje zdraví

Z průzkumu dále vyplynulo, že přibližně 63 procent respondentek bylo nuceno vysadit některou z forem hormonální antikoncepce kvůli vedlejším účinkům léků, které podle nich změnily jejich vztah. Téměř devět z deseti žen, které braly hormonální antikoncepci, uvedly, že ovlivnila jejich duševní nebo fyzické zdraví.

Sarah Barrová-Youngová poznamenala, že rozpad vztahu většinou vyvolává nějaká výbušná událost. Jako je nevěra, rozhodnutí jednoho z partnerů vztah ukončit, ale i pomalé prohlubování propasti mezi dvojicí.

„Jedním ze společných faktorů, se kterými se setkávám, je, že se mezi dvojicí zcela rozpadla komunikace. To značí, že nevyřeší své problémy,” uvedla.

Antikoncepční tablety si ženy v Británii koupí bez receptu

Vyjádřila se i k roli antikoncepce: „Hormonální změny, hlavně během těhotenství, po porodu a v menopauze, mohou mít i dramatický dopad na vztah. A často se o nich hovoří jako o rozvodově nebezpečných zónách.”

Podle jejích vlastních zkušeností je neobvyklé, aby takové změny přímo způsobily rozpad vztahu. Spíše slouží k tomu, aby osvětlily a prohloubily již existující problémy.

Odolnost vztahů a antikoncepce

Podle výsledků průzkumu se téměř čtvrtina žen obává, že vedlejší účinky hormonální antikoncepce v budoucnu negativně dopadnou na jejich vztah.

„Pokud se vztah již potýká s problémy a narušila se komunikace, nemusí být dostatečně odolný, aby přežil trable, které mohou přinést hormonální změny,” uvedla Barrová-Youngová.

I interrupce jsou součástí historie jednotlivých zemí

Hormonální antikoncepce se v různých formách používá k zabránění otěhotnění ženy. Mezi dnes dostupné formy patří pilulky, nitroděložní tělíska, kožní náplasti, injekce a vaginální kroužky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here