Nový kampus LF UK v Plzni vyšel na 2,36 mld. Kč

0
463
LF
Foto: LF UK v Plzni

Studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy [LF UK] v Plzni zahájili nový akademický rok v novém kampusu. Výstavba Univerzitního medicínského centra [UniMeC] vyšla na 2,36 mld. korun. LF UK na stavbu nečerpala komerční úvěr.

Otevření nového kampusu plzeňské lékařské fakulty UniMeC nedaleko fakultní nemocnice na Lochotíně dokončilo závěrečnou fázi výstavby. Vše se stihlo do zahájení současného akademického roku. Do centra se již přesunula veškerá teoretická výuka budoucích lékařů, která dříve byla rozptýleně v několika budovách města.

Rektorka UK Milena Králíčková při slavnostním otevření kampusu uvedla, že LF UK se rozvíjí i sklízí mnoho úspěchů na poli vědy.

„Je to poselství pro celou Českou republiku, protože když bude silná, efektivní a vynikající Univerzita Karlova, tak se celá ČR vlivem univerzity mění z prostředí montoven do prostředí mozkoven,“ řekla rektorka.

Děkan fakulty Jindřich Fínek řekl, že na jeho výstavbu nečerpali žádný komerční úvěr.

„Ušetřili jsme si na to z vlastních fondů. Není na to žádný komerční úvěr. Univerzita nám půjčila 57 milionů korun. Ty jí vrátíme z prodeje starých budov, jež nebudeme potřebovat,“ uvedl děkan.

Fakulta k prodeji nabízí Procháskův a Pavlovův pavilon a také budovu bývalého děkanátu.

Na LF UK v Plzni je všechno pod jednou střechou

V nové sedmipodlažní budově s užitnou plochou 30 metrů čtverečních je devět výukových ústavů, děkanát, menza, odborná knihovna a studovny. V centru jsou tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře, vyšetřovny s ambulancemi a 29 laboratoří.

Součástí kampusu je dvoupatrová garáž umístěná v jeho podlaží. V budově fungují špičkové technologie. Například simulační centrum, ve kterém letošní studenti třetích ročníků nacvičují reálné zákroky na figurínách. Od simulátorů pro nácvik jednodušších úkonů až po pokročilé simulátory stavů z intenzivní a urgentní medicíny.

1. LF UK finančně podpořila spolek studentů Medicinaulici

Plzeňská LF UK přijímá každým rokem ke studiu kolem 300 uchazečů na všeobecné lékařství a dalších padesát studentů na zubní lékařství v českých programech. V anglických programech studuje kolem 90 studentů všeobecného lékařství a deset zubařů. Celkem na fakultě ve všech ročnících studuje více než 2 tisíce budoucích lékařů a na dvě stovky studentů v postgraduálních programech.

Stavělo se deset let

Výstavba areálu započala před deseti lety v plánovaných dvou etapách. První část projektu s výstavbou teoretických ústavů a Biomedicínského centra pro výzkum a výuku za zhruba 520 milionů korun stavaři dokončili v roce 2014.

V první etapě výstavby UniMeC do roku 2014 bylo vybudováno sídlo pro pět teoretických ústavů a výzkumné centrum. Celková investice do budov a přístrojů dosáhla 462 milionů Kč. V následujících dvou letech vznikla posluchárna pro 200 lidí za 54 milionů Kč. Letos dokončená druhá etapa výstavby kampusu započatá v roce 2019 si vyžádala investici v objemu 1,84 miliardy. Z toho 310 milionů Kč šlo na vybavení.

Většinu nákladů pokryly evropské fondy, zbytek univerzita a státní rozpočet. Jak v úvodu zmínil děkan Fínek, na výstavbu kampusu fakulta nečerpala žádný komerční úvěr.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here