Českého výrobce pomůcek živí zahraničí

0
335
pomucek
Foto: Altech

Společnost Altech, která v Uherském Hradišti vyrábí kompenzační pomůcky pro zdravotně postižené, loni utržila z prodeje pomůcek, služeb a zboží 649 milionů korun. Meziročně to bylo téměř o 60,3 milionu korun více.

Firma za rok 2021 vykázala zisk 80,9 milionu korun. O rok dříve zisk činil 86,5 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku zveřejněné ve Sbírce listin. Zhruba 85 procenty se na loňských tržbách společnosti podílel vývoz do zahraničí. Podobně situace vypadala i v předchozím roce 2020.

Výrobky Altech vyváží do desítek zemí, především v Evropě. Dlouhodobě velmi dobrý odbyt vykazuje do Španělska, exportuje také do Německa, Rakouska a Švýcarska. K zákazníkům Altechu patří soukromé osoby, firmy, ale i komerční klienti, například nemocnice, ústavy a školy. Odběratelům nabízí záruční a pozáruční servis. Poskytuje služby jako lakování, pískování, ohýbání a obrábění.

Firma se potýká s rostoucími náklady

Firma navrhuje, vyrábí a prodává šikmé a svislé schodišťové plošiny, schodišťové sedačky, rampy nebo bazénové zvedáky. Roční produkce šikmých plošin Omega, Delta a Stratos čítala podle jednatele a majitele podniku Antonína Machaly přibližně 2 600 kusů a výroba šikmých schodišťových sedaček Alfa více než 2 tisíce kusů.

„Poslední dobou je to právě rostoucí poptávka po schodišťových sedačkách, lidově nazývaných i schodišťový výtah, která klade nároky na výrazné zvýšení kapacity výroby v následujících letech,” uvedl Machala.

NRZP chce vyšší úhrady a nižší DPH na zdravotnické pomůcky

Firma se však stejně jako většina tuzemských výrobců zdravotnických pomůcek potýká s růstem nákladů. Jelikož ale většina produkce směřuje do zahraničí, není firma tak závislá na výši úhrad v rámci českého zdravotnického systému. I jejímu vedení ale nezbývá, než na aktuální zdražování vstupů zareagovat.

„Narůstající ceny materiálu, výpadky v dodávkách i v lidských kapacitách nás vedou k hledání nových výrobních postupů a dalších investic do technologií, které podnik dříve nevyužíval,“ uvedl výkonný ředitel Vít Majer.

Výrobci zdravotnických pomůcek varují před výpadky

Firma podle něj zavedla celé oddělení 3D tisku s možností scanování dílců s vysokou přesností. Rozšířila obrábění o nové soustružnické CNC centrum.

„Zahájili jsme projekty pro rozšíření kapacity šaten a novou výstavbu haly včetně nového zázemí pro stravování,” dodal Majer.

Výrobce pomůcek investuje do vlastního rozvoje

Loni společnost otevřela výzkumné a vývojové středisko. Jeho součástí je předváděcí centrum kompenzačních pomůcek a zařízení pro vozíčkáře. Slibuje si od něj zvýšení efektivity prodejů. Do výstavby budovy společnost investovala 45 milionů korun. Část nákladů pokryla dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu.

Dobrá zpráva je, že pandemie covidu loni podle Majera ekonomický vývoj společnosti zásadně neovlivnila. I když nikoli, jak říká, docela: „Pandemické období mělo vliv na plynulost objednávek.”

V roce 2021 zaměstnávala společnost Altech v průměru 318 lidí, o devatenáct více než o rok dříve. Na mzdách jim vyplatila 159,9 milionu korun. Na trhu působí ryze česká společnost Altech od roku 1992 a letos slaví 30 let existence.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here