Brexit britskému zdravotnictví neprospěl, chybí mu cizinci

0
313
brexit
Foto: Pixabay.com

Personální krizi v britském zdravotnictví umocnil odchod země z Evropské unie [EU] v lednu 2020. Kvůli brexitu v Británii ubylo přes čtyři tisíce lékařů. Ještě hůře dopadly sociální služby. A britští zdravotníci chystají na prosinec stávku.

Brexit podle odborné společnosti Nuffield Trust zpomalil v Británii nábor lékařů ze zahraniční. Podle odhadů společnosti v zemi od doby odchodu Británie z EU ubylo více než čtyři tisíce lékařů. V systému je nedostatek hlavně anesteziologů, pediatrů a psychiatrů. Ale chybí i kardiologové a plicní lékaři, tvrdí zástupci Nuffield Trust.

Podle nich pracovalo v roce 2021 ve Spojeném království na 37 tisíc lékařek a lékařů z jiných evropských zemí. Odchod země z unie následně ale zpomalil další nábor lékařského personálu. Bez brexitu by podle studie působilo nyní v Británii přibližně 41 300 lékařů z Evropské unie. Což by bylo oproti aktuálnímu stavu o téměř 4 300 odborníků více. Kvůli brexitu nyní potřebují i lékaři přicházející do Británie pracovní víza. Jejich získání je finančně nákladné a navíc i byrokraticky dost náročné.

Brexit zkomplikoval nábor lékařů z EU

Britové schválili odchod země z EU v referendu konaném v červnu 2016. Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci ledna 2020. Po navýšení počtu lékařů ve zdravotnictví přitom volali britští zdravotníci už před odchodem z unie. Řešení současné situace nespatřují ani v navýšení počtu studentských míst na lékařských fakultách.

„I kdyby se podařilo vzdělat v oblasti lékařství více Britů, bez EU a kolegů ze zahraničí by to vzhledem k délce studia i tak trvalo neúměrně dlouhou dobu, než by země nedostatek zdravotníků překonala,“ řekla deníku The Guardian Kitty Mohanová z britského sdružení lékařů BMA.

Britský veřejný zdravotnický systém [National Health System, NHS] patří podle ní ale i dalších autorit k léta podfinancovávaným segmentům. Což je i další důvod, proč mu chybí  personál. Britští zdravotníci například odcházejí za vyššími výdělky do USA. Brexit situaci v tamějším zdravotnictví ještě zhoršil.

V Británii stejně jako u nás hrozí výpadky generik

Jenom v Anglii chybí více než 10 500 lékařů. A chybí i nelékařských zdravotní personál. Jestliže v hospodářském roce 2015/2016 do země přišlo bezmála deset tisíc zdravotních sester a porodních asistentek z různých zemí EU, tak v posledním roce jich země přijala pouze 663. Na druhou stranu podle Nuffield Trust vzrostl počet odborných sil z jiných zemí, jako jsou Indie a Filipíny. Ještě hůře než do zdravotnictví dopadl brexit na sociální služby, kde chybí pečovatelky ze zemí EU.

I v Británii chtějí více peněz, a tak se chystá stávka

Na prosinec britští zdravotníci ohlásili stávky za zvýšení platů. Deník The Times citoval britské politiky, podle kterých by výpadky personálu mohli dočasně nahradit vojáci, kteří by se chopili například řízení sanitek. Britský ministr průmyslu a obchodu Grant Shapps však televizi Sky News řekl, že vláda takové opatření bezprostředně neplánuje.

Britské zdravotní sestry ohlásily stávku na 15. a 20. prosince. Učiní tak poprvé po více než 100 letech. Požadují růst platů. Protest svolala odborová organizace Royal College of Nurses [RCN]. Stávka podle britských médií nejspíš výrazně naruší chod zdravotnických zařízení. A má být jen první z mnoha protestů zdravotníků připravovaných v letošní zimě.

Lékaři na Slovensku dosáhli svého. Zvýší jim platy

Členové RCN si stávku schválili v interním hlasování 9. listopadu. Poté se představitelé svazu snažili dohodnout s ministerstvem zdravotnictví. Úřad však podle svazu odmítl jednat. Proto sestry zareagovaly oznámením termínu stávky. Podle ministerstva zdravotnictví jsou požadavky RCN nereálné.

Podle odhadů RCN se reálné mzdy zdravotních sester od roku 2010 propadly o 20 procent. V Británii nyní jejich platy začínají na 27 000 liber [cca 766 000 Kč] hrubého za rok. Podle listopadových údajů britského statistického úřadu je průměrná britská mzda za práci na plný úvazek 33 tisíc liber [937 000 Kč] ročně. Neodpovídající mzdy zdravotních sester v Británii dokládá i přístup tamních zdravotnických zařízeních. Zhruba čtvrtina britských nemocnic pro své zaměstnance zřídila potravinové banky, aby jim pomohla vyrovnat se s rostoucími náklady.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here